Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajna lengyelországi nagykövete erőszakkal vinné el Orbán Viktort Bucsába, Szijjártó berendelte az ukrán nagykövetet

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Erőszakkal kell őt elvinni [Bucsába], és oda kell vinni, mert ő ezt nem akarja tudni. Tényleg – Putyinnal együtt őt is felelősségre kell vonni. Azzal, hogy Putyint akár szavakkal is támogatja – bár nem csak szavakkal -, bűnrészes is ezekben a háborús bűnökben.”

mondta a lengyelországi ukrán nagykövet hétfőn Orbán Viktorról, utalva a feltehetően orosz katonák által elkövetett tömeggyilkosságokra, amelyekre a visszavonuló orosz hadseregtől visszafoglalt Bucsán követtek el, ahogy arra a napokban fény derült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – jóval enyhébben fogalmazva – bejelentette kedden, hogy telefonon beszélt a vasárnap újraválasztott magyar miniszterelnökkel.

„Szerettem volna rendezni vele [Orbánnal – a szerk.] a kapcsolatokat. Felhívtam, és javasoltam neki egy találkozót Ukrajnában vagy Magyarországon. Ettől félt, és most is fél Oroszország befolyásától a magyar államra. Ez a befolyás jelentős Magyarországon, függetlenül attól, hogy Orbán miniszterelnöknek tetszik-e (vagy sem).”

– közölte az Interfax-Ukraina hírügynökséggel az ukrán államfő.

Mint ismeretes, bár Magyarország rendre elfogadja az EU-s szankciókat Moszkva ellen, és egyöntetű parlamenti határozatban is elítéli az orosz agressziót Ukrajnában, a kormányzat igyekszik nagyon óvatosan, és Moszkvát semmiképp sem sértő nyilatkozatokat tenni a kérdésben, a kampány során az ellenzéket vádolva azzal, hogy az „bele akarja rángatni” az országot a háborúba.

Győzelmi beszédében Orbán vasárnap gyakorlatilag ellenségeként hivatkozott Volodimir Zelenszkijre, az oroszok által megtámadott Ukrajna elnökére.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a fővárostól északnyugati irányban 30 kilométerre fekvő Bucsában az ukrán hatóságok városszerte legalább 300 civil holttestét azonosították, miután a hadsereg visszafoglalta a térséget a visszavonuló orosz csapatoktól.

A közösségi médiában terjedő felkavaró képsorok alapján számos kínzás nyomait viselő holttestre hátrakötött kezekkel, megcsonkítva találtak rá.

A 36 ezres ukrajnai városban műholdfelvételek egy körülbelül 13,5 méteres árkot is azonosítottak egy templom közelében, ahol egy tömegsírt találtak. Sajtóértesülések szerint más Kijevhez közel fekvő városokban is az utcán fekvő civil áldozatokra bukkantak az ukrán hadsereg egységei és összesen már legalább 410 áldozatot azonosítottak.

A magyar kormányt az Ukrajnában zajló háborúban tanúsított álláspontja miatt érő bírálatokra ma reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy Facebook-bejegyzésben reagált. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ” Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk. ” A külügyminiszter ugyanakkor hozzátette, hogy

” számunkra természetesen mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága. Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni. Nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat.”

A kormányt érő kritikákra a külügyminiszter úgy reagált, hogy „Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát.” Szijjártó azt is hozzátette, hogy reggelre a minisztériumba kérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

(Onet)