Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bencsik János meg sem jelent, a helyi fideszes erősember elszaladt a tataiak petíciója elől

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap délután szerették volna átadni a STOP Avalon tatai civilszervezet tagjai a térség országgyűlési képviselőjének, Bencsik Jánosnak a több, mint 2000 ember által aláírt petíciót, amiben a környék karsztvizeinek védelmét kérik. A több száz oldalnyi aláírást végül postán kellett feladniuk a címzetteknek, miután a Fidesz irodájánál a colt tatabányai alolgármester elszaladt előlük, Bencsik János pedig nem nyitott ajtót, miközben az autója az épület előtt állt.

A STOP Avalon tatai civilszervezet, amit a városi Öreg tó partjára tervezett szálloda elleni tiltakozások hívtak életre, három hete kezdett aláírásgyűjtésbe a térség ivóvízminőségű karsztvizeinek védelme érdekében – erről itt számoltunk be. A petícióban azt kérik Michl József polgármestertől, Németh József Vízügyi Igazgatósági vezetőtöl és Bencsik Jánostól a térség parlamenti képviselőjétől, hogy haladéktalanul készüljön vízmérleg a tatai Öreg tavat a Dunával összekötő Által-ér vígyűjtő területéről.

A vízmérleg felállítására a civilek indoklása szerint azért van szükség, mert az elengedhetetlen a tatai források fennmaradását még biztosító vízkiemelési mennyiség meghatározásához. Azaz ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy mennyi vizet lehet kipumpálni a térségből anélkül, hogy a természetes források elapadnának.

„Röviden azt kértük, hogy mielőtt ivóvíz minőségű forrásainkat a komáromi akkumulátorgyárba viszik, készüljön legalább egy vízmérleg, ha már hatástanulmányok készítése nélkül adták ki a vízjogi engedélyt”

-írják a civilek. Megjegyzik, a petíciót  2259 civil polgár írta alá az elmúlt 3 hétben.

A petíció átadása érdekében már március 24-én megkeresték Bencsik János képviselőt, de az nem reagált a civilek leveleire. Egyik munkatársa telefonos megkeresésüknél azt mondta, hogy emailben írjanak, természetesen erre sem érkezett később válasz. Így, reakció hiányában, a civilek jelezték, hogy március 31-én 16:00-kor elviszik a képviselő irodájához a petíciót.

Amikor megérkeztek, az egyébként polgári lakásból kialakított Fidesz irodához, akkor a lépcsőház elé kiment Bereznai Csaba, volt tatabányai alpolgármester és kérdőre vonta a STOP Avalon tagjait, hogy „Maguk mit akarnak itt?”. Erre jelezték, hogy mi járatban vannak, hogy Bencsik Jánosnak vagy legalább az iroda egyik dolgozójának adnák át a petíciójukat.

Bereznai ekkor közölte, hogy semmit sem vesz át, neki erre nincs meghatalmazása. A civilek meglepődtek ezen, hiszen nem kell meghatalmazás egy lezárt boríték átvételéhez, de jelezték, hogy rendben akkor beviszik az irodába.

„Erre Bereznai közölte, hogy megmondja a kollégáinak, hogy senki nem vehet át semmit, majd visszarohant az irodába, bezárta az ajtót belülről, és pár perc múlva újra kijött, majd szó szerint elrohant”

-mesélik a civilek. Ezután egy irodai dolgozó is hasonlóképpen távozott, utána pedig valaki bezárta az iroda ajtaját. A civileknek a ház egyik lakója jelezte, hogy Bencsik János autója az épület előtt áll.

A Polgármesteri Hivatalnál már nagyobb sikerrel jártak, ott a portás készségesen átvette a petíciót. Onnan a tatai postára mentek, ahol feladták a petíciót Bencsik Jánosnak és az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójának, Németh Józsefnek, akik így még a választások előtt kézhez kapják a petíciókat.

„Ami még az igazsághoz tartozik: Bencsik úr (és sajnos azt kell mondjam, hogy a kormány egyetlen FIDESZ/KDNP kormánytagja sem!) az elmúlt 2 évben soha nem válaszoltak megkereséseinkre! (Egyébként törvényi kötelességük lett volna válaszolni!)

A Stop Avalon Tata civil, és pártfüggetlen mozgalom.

De kérdem én, hogy legyünk így függetlenek?!

Mi látjuk, hogy a kormányoldalt mennyire érdekelték a civil ügyek az elmúlt 2 évben. (És akkor most nem mennék bele részletekbe menően abba, hogy a másik oldal mindig, minden megkeresésünkre szinte azonnal reagált, tiszteletben tartották civilségünket, de ha segítséget kértünk -pld a FFB üléséhez mi nem tudtuk benyújtani a Nagy Tavak Koalícióval kidolgozott szakmai alapokon nyugvó civil határozati javaslatunkat, -erre a kormány nem adott lehetőséget, holott természetesen Nekik is megküldtük a javaslatot!…-, ezért jobb híján az ellenzék vállalta fel, hogy segítenek ebben nekünk. Azonnal megtették, és mindannyian védték és támogatták a Nagy Tavak Koalíció tagjaival kidolgozott közös javaslatunkat. Ez volt egyébként az a javaslat, amit a kormánypárt képviselői úgy utasítottak el, hogy közben telefont nyomkodtak, Bencsik úr pedig „tartózkodott”!)

Ezek után mégis mit kellene még tennünk?!

Ezekkel a (2 év alatt összegyűlt) tapasztalatokkal hogyan maradhatunk függetlenek?!

Ne vegyük észre, hogy mi történik?!”

Az Által-ér csatorna az elmúlt hónapokban azzal került a hírekbe, hogy december végén és január elején is tömeges halpusztulás történt benne: az Öreg tó vízszintjének szabályozása során apró halak rekedtek a tavat és az Álatal-ért összekötő Büdös-árokba, ahol a télen alacsony vízszint nem volt elegendő számukra.

A tatai Öreg-tó partjára tervezett Avalon szálloda elleni tüntetéseket és tiltakozást is folyamatosan követjük a Mércén. Az ügyben tervezett népszavazásról ebben a cikkben foglalkoztunk hosszabban.

A STOP Avalon Tata teljes posztja: