Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aláírásgyűjtést indítottak a civilek a tatai karszthoz kapcsolódó források és vizek védelméért

Ez a cikk több mint 2 éves.

Aláírásgyűjtést indított a Stop Avalon Tata civilszervezet a város karsztvizeinek és forrásainak védelme érdekében. A petícióban azt kérik Michl József polgármestertől, Németh József Vízügyi Igazgatósági vezetőtöl és Bencsik Jánostól a térség parlamenti képviselőjétől, hogy haladéktalanul készüljön vízmérleg a tatai Öreg tavat a Dunával összekötő Által-ér vígyűjtő területéről.

A vízmérleg felállítására a civilek indoklása szerint azért van szükség, mert az elengedhetetlen a tatai források fennmaradását még biztosító vízkiemelési mennyiség meghatározásához. Azaz ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy mennyi vizet lehet kipumpálni a térségből anélkül, hogy a természetes források elapadnának.

„Amíg a vízmérleg nem áll rendelkezésre, és forrásaink, vizeink védelmében intézkedések nem történtek meg, a karsztból minden további vízkitermelést állítsanak le!”

-követelik a civilek. A petíció szövegében megjegyzik azt is, Tata különleges föld- és víztani adottságainak köszönhetően a vizek városa volt, azonban az elmúlt száz évben a források sorra elapadtak. Ezen némileg javított a bányák bezárása és a bányászati tevékenység beszüntetése, aminek következtében a karszttestben újra emelkedésnek indult a forrásokat ellátó vízszint.

2019 óta azonban ismét romlásnak indult a helyzet: megint több vizet emelnek ki a karsztból – elsődlegesen az ipari üzemek számára -, mint amennyit a természet pótolni tud. Emellett jelentősen csökken a csapadék mennyisége, és kiszámíthatatlanná vált a csapadékeloszlás.

„Mi, a hidrológiai-ökológiai egyensúlyért, az ivóvíz minőségű karsztvizeinkért, városunkért aggódó polgárok magyarázkodás helyett tényeket akarunk tudni és intézkedéseket várunk városunk forrásainak érdekében! Az ivóvíz minőségű karsztvíz olyan érték, amelyre kötelességünk vigyázni!”

A petícióhoz itt lehet csatlakozni

Az Által-ér csatorna az elmúlt hónapokban azzal került a hírekbe, hogy december végén és január elején is tömeges halpusztulás történt benne: az Öreg tó vízszintjének szabályozása során apró halak rekedtek a tavat és az Álatal-ért összekötő Büdös-árokba, ahol a télen alacsony vízszint nem volt elegendő számukra.

A tatai Öreg-tó partjára tervezett Avalon szálloda elleni tüntetéseket és tiltakozást is folyamatosan követjük a Mércén. Az ügyben tervezett népszavazásról ebben a cikkben foglalkoztunk hosszabban.

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka