Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elítélték a Parászka Boróka újságíró agyonveréséről fantáziáló erdélyi fideszes médiahelytartót

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Székelyudvarhelyi Bíróság első fokon elítélte Szőke Lászlót, a magyar közpénzből fenntartott Erdélyi Médiatér Egyesület fejlesztési igazgatóját, aki egy évvel ezelőtt, március 15-én Facebook-posztban Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójának agyonveréséről fantáziált.

A bíróság 1000 eurónyi, lejben kifizetendő kártérítésre ítélte Szőkét, illetve a végleges ítéletet ki kell majd posztolnia közösségi oldalán az ítélet megszületése után, tíz napon belül, aminek legalább egy hónapig nyilvánosnak kell majd lennie, írja a Tarnstelex.  Az ítélete még nem jogerős, az alperes a kiközléstől számított 30 napon belül fellebbezhet.

Szőke László posztját Parászka Boróka egy cikke előzte meg, melyben a magyar kormány „vakcinanacionalizmusát” kritizálja, amit szőke a következő szöveggel osztott meg:

„Szegény Boróka. Hülye, de legalább van nekünk. Legalább. Néha gondolkodom, hogy kell-e figyelnünk rá. Nem. Agyonverni sem érdemes, de megérdemelné.”

Szőke László eredeti bejegyzése, amit azóta már törölt

A poszttal kapcsolatban Parászka azt nyilatkozta, hogy a hasonló támadássorozatokban felbukkan a fizikai erőszakkal való fenyegetés, az érzékeny adatokkal való visszaélés, vagy azzal fenyegetés, a verbális erőszak, a családtagok, ismerősök zaklatása, bevonása a konfliktusba, a nyilvános megalázás és az online lincselés.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tudatos védelem nélkül nem végezhetik a munkájukat, veszélybe kerül nem csak az, amin és ahogy dolgoznak, de a magánéletük, a személyes integritásuk is. Az újságíró szerint ez a fajta erőszak elfogadhatatlan, tűrhetetlen, a védelmet vele szemben pedig az tudja biztosítani, hogy nagyon sokakban ott a vágy és az elkötelezettség az erőszakmentes, méltányos közélet iránt.

Parászka Boróka elleni támadás csupán egy volt a sok közül, ugyanis korábban több női, erdélyi, magyar újságírótársát is érték hasonló atrocitások, többek közt Csata Orsolya csíkszeredai televíziós újságírót, aki a leégett csíksomlyói romagettó károsultjainak életét követi, Vig Emesét, a kolozsvári Transindex volt felelős szerkesztőjét – most már a Transtelex vezető szerkesztője– , aki számos politikai véleménycikk szerzője, és a nőjogi kérdések egyik avatott elemzője. A marosvásárhelyi Hunyadi Zsuzsa vágót, aki többek között a Deutsche Wellenek készített filmeken dolgozik, illetve kiemeli a Juhász-Boylan Kincsőt –  aki most már a Mérce szerkesztőségét erősíti – ért legagresszívabb támadássorozatot is, aki a Csíki Sör szexista, nőket sértő és lealacsonyító marketing filmjéről írt kritikus cikket a kolozsvári Transindexen, aki mellett a Mérce egy nyilatkozatban állt ki.

„Örülök, hogy ez a fajta agresszió nem maradhat büntetlenül, és bízom benne, hogy jogerős lesz az ítélet. Az így megítélt kártérítést jótékonysági célokra, az erdélyi magyar szabad sajtó támogatására fogom felhasználni” – nyilatkozta az ítélet kapcsán Parászka az Azonnalinak.

Az, hogy Szőke fellebbez-e vagy sem, az nem különösen izgatja Parászkát, mondta el a Transtelexnek, bízik a sajtószabadságban és a jogállamban és az erőszakmentességben, az ügyet rábízza az igazságszolgáltatásra.