Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szüneteltethették azoknak a pedagógusoknak a jogviszonyát, akik részt vettek a sztrájkban

A polgári engedetlenségben és pedagógussztrájkban részt vett pedagógusokat arról értesített a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy szüneteltették az egészségbiztosítási jogviszonyukat – állítják a pedagógus szakszervezetek.

Annak ellenére történt ez, hogy az érintettek nem egész nap, hanem csak néhány órán át sztrájkoltak – írja a 24.hu híroldal a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös levele nyomán. A munkáltatóknak címzett, de több laphoz és online oldalhoz is eljutott levélben az érdekképviseletek azt írták:

„A NAV-tól és a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Főosztályától szerzett információ alapján egyértelmű, hogy amennyiben a munkavállalótól egész napra vonnak le bért, illetve ha a NAV a fent említett tájékoztatót küldte a munkavállalónak meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnéséről és a járulékfizetési kötelezettségről, egyértelműen a munkáltató intézkedett jogellenesen.”

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a 24.hu kérdésére megerősítette a nyílt levélben foglaltakat. Azt mondta, hogy több szakszervezeti tag is kereste őket a problémával. Ám egyelőre nem tudni, hogy a munkáltatók gyakorlata általános volt-e, vagy csak pár pedagógust érint.

Szakszervezetek: Nem sok ideje maradt a mostani kormánynak

Március 30-án a pedagógusok sztrájkbizottsága nyílt levelet intézett a kormányhoz, amelyben figyelmeztettek arra, hogy már csak ezen a héten van esélye a jelenlegi kormánynak megegyeznie a pedagógusokkal, hiszen a választások után az új kormány megalakulásáig korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány fog a helyébe lépni.

Mindenesetre a kormány csak a választások után kívánja folytatni a sztrájktárgyalásokat a pedagógusokkal, így nem sok esélye van annak, hogy a sztrájkbizottság akarata érvényesül.

Mit követelnek a pedagógusok?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete négypontos követeléssel folytatta a kormánnyal a sztrájktárgyalást, az álláspontok azonban nem közeledtek. A szakszervezetek az alábbi követelésekből nem engednek:
  1. A pedagógus-előmeneteli rendszer szerinti besorolásban dolgozók garantált illetménye 2022. január 1-étől a kormány által ajánlott 10 százalékon felül további 45 százalékkal emelkedjen.
  2. Emelkedjen az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye is, mivel a  közalkalmazotti illetménytábla 2008 óta változatlan. Azok a közalkalmazottak, akiknek eszerint kell megállapítani a garantált illetményüket, gyakorlatilag kivétel nélkül a garantált bérminimumra kell emelni az illetményüket, végzettségtől és a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időtől függetlenül. Ez méltatlan és tarthatatlan a szakszervezetek szerint.
  3. A pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen. Tudományos kutatás (Tárki-Tudok: Pedagógusok munka- és munkaidő-terhelés felmérése 2009) is bizonyítja, hogy a pedagógusok többsége heti 22 óra kötelező óraszámmal is heti 40 óra munkaidő felett lát el munkaköri feladatokat. A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a munkaidő jelenleg felosztását, a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt és a kötött munkaidőben előírható – és ki nem fizetett – eseti helyettesítést. Követelik, hogy legyen törvényben előírt kötelező óraszám, a többletórákat pedig mindenkor fizessék ki.
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre. Rendszeresen előfordul ugyanis az intézményekben, hogy pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseket – pedagógus jelenléte nélkül – osztanak be gyermekcsoportokba, illetve tanulócsoportokba gyermekfelügyeletre. Ennek oka elsősorban a nagymértékű pedagógushiányban keresendő. A gyermekek, tanulók abban az esetben sem maradhatnak felügyelet nélkül, ha az adott tanítási órára, foglalkozásra pedagógus nem biztosítható, ám mivel a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek munkaidő-beosztása nem tanítási órákban, illetve foglalkozásokban meghatározott, szükséges az önállóan ellátandó felügyelet időtartamát jogszabályban korlátozni. Az ugyanis semmiképp sem méltányos, és az egészséges és biztonságos munkavégzés előírásának nem felel meg, hogy a foglalkoztatott számára a napi nyolc órás munkaidőben önállóan ellátandó felügyeletet gyakorlatilag szünet beiktatása nélkül rendeljen el az intézményvezető – figyelmeztetnek a szakszervezetek.

Február óta az ország számos iskolájában polgári engedetlenséggel, a munkavégzés több órán át tartó megtagadásával is tiltakoztak a tanárok a követeléseik mellett és az ellen, hogy a kormány ellehetetlenítse az elégedetlen tanárok sztrájkját.

Március 16-án rég nem látott nagyságú pedagógussztrájk zajlott Magyarországon. A pedagógusok munkabeszüntetéssel tiltakoznak az oktatási rendszert kiüresítő kormányzati politikák, az érdekvédelmi szervezetek követeléseinek semmibevétele és a pedagógusok alacsony állami megbecsültsége ellen, melyet a Mércén élőben közvetítettünk.

A tüntetések azóta is tartanak, gördülő sztrájkkal folytatja az oktatási rendszer leépítése elleni tiltakozását a PDSZ és a PSZ.

(24.hu, Mérce, Hvg.hu)
Címlapkép: PSZ / Facebook