Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Állóháború és összeomló élelmiszer-ellátás – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mérce napi egy összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 18-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Három irányból támadnak az oroszok, továbbra is több mint 1300 civil rekedt Mariupol színházának romjai alá

A New York Times térképe szerint a lassan állóháborúvá váló orosz invázió az elmúlt napokban három fő irányban „halad” előre. Délen Kherszon felől közelítik az orosz katonák Krivoj Rog városát (Zelenszkij szülővárosát), északkeleten Izium városának környékén dúlnak heves harcok, ahogy az orosz hadsereg a továbbra is ostromlott Harkiv felől közelít. A főváros felé több irányból közelítenek az orosz hadoszlopok, Kijevtől északkeletre az ukrán hadsereg igyekszik lassítani az előrenyomulásuk.

Az alábbi videón az látható, ahogy egy megzavarodott orosz csapat reagál az ukrán rajtaütésre, valamikor a háború első napjaiban.

Mariupol városa még mindig ostromgyűrűbe van zárva. Amint arról szerdán beszámoltunk, az orosz haderők lebombázták Mariupol színházát is, ahol az aznapi helyi jelentések szerint közel 1300 civil keresett addig menedéket. Ma Ljudmila Denisova, Ukrajna emberi jogi biztosa közölte, hogy még mindig 1300 ember van a romok alatt, a színház pincéjében.  A mentési munkálatok nehezen haladnak, mivel folyamatosan tűz alatt áll a város és önkéntesek végzik a romok eltakarítását, hivatalosan 130 embert sikerült kimenteni az összedőlt épületből.

Mariupol színháza a bombázások előtt / wikipédia

Kijevben a helyi hivatalok szerint eddig 222 embert ölt meg az orosz invázió, 60 civil és négy gyermek esett áldozatául a város ostromának. A városvezetés közleménye szerint további 889 ember megsebesült – 241 civil és 18 gyermek. A hivatal azt is közölte, hogy a háború kezdete óta 757 gyermek született Kijevben. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala szerint a konfliktus kezdete óta  legalább 816 civil halt meg, és 1333-n megsebesültek Ukrajnában.

Összeomlóban az élelmiszer-ellátás Ukrajnában, Putyin stadionbeszédet mondott Krím annektálásának évfordulójára

A Világélelmezési Program szerint összeomlóban van az élelmiszer-ellátás Ukrajnában. Az infrastruktúra egy része megsemmisült, a boltok polcai és raktárai sok helyen teljesen kiürültek. Leginkább a bekerített városokban, például Mariupolban súlyos a helyzet, ezekre a helyekre ráadásul sokszor a segélyszállítmányok sem tudnak bejutni a heves harcok miatt.

kijevi boltok, romokban

Ukrajna jelentős búza- és kukoricatermelő, számos ország támaszkodik az ukrán élelmiszer-exportra, így komoly éhínség alakulhat ki például Jemenben vagy Libanonban a háború nyomán, valamint az élelmiszer világpiaci árát is hosszútávon felnyomhatja a válság, hisz az ukrán mezőgazdaság egyre nagyobb része semmisül meg, ahogy tart a háború.

Krím orosz annektálásának nyolcadik évfordulójára rendezett háborúpárti nagygyűlésen megtelt a moszkvai Luzsnyiki stadion, Putyin is beszédet mondott „népének”. Putyin az orosz egységet méltatta, valamint bibliai parafrázissal üdvözölte az Ukrajnában harcoló orosz katonákat.

„Nincs nagyobb szeretet annál, mint amikor az ember odaadja a lelkét felebarátaiért”

A fasiszta esztétikát hűen utánzó stadionbeszéd közben a Putyin mögötti felirat azt hirdette: „Egy nácizmus nélküli világért / Oroszországért”

Eddig kétmillió ukrajnai menekült érkezett Lengyelországba, Magyarországon az állam helyett továbbra is a civil szervezetek segítenek

Péntek reggel 9 órakor a lengyel határőrség tájékoztatása szerint átlépte a kétmilliót az Ukrajnából Lengyelországba menekülők száma. A legutóbbi (szerdai) információk szerint Magyarországra eddig 429 ezer menekült érkezett.

A hazai menekültválsággal a politikai kommunikáción kívül érdemben továbbra sem hajlandó foglalkozni a magyar állam, a civil szervezetek igyekeznek ellátni a hiányzó intézményrendszer feladatait. Mai riportunkban bemutattuk Magyarország legnagyobb menekültszállóját, melyet a Migration Aid civil szervezet hozott létre és működtet.

Három budapesti kerület, Angyalföld, Újpest és Zugló határán létesült az ukrajnai háborús menekültválság legnagyobb magyarországi menekültszállója, amely jelenleg is teljes kapacitással működik. Az alig egy hete kibérelt, átadás előtt álló munkásszállón engedett betekintést a sajtónak a civil önkéntesek munkájába a menedéket létrehozó és működtető Migration Aid három illetékese, Siewert András, a szervezetője vezetője, Horváth Viktória, a Migration Aid sajtószóvivője, valamint Elődi Márton önkéntes.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány szintén naponta közzéteszi, mire van szükség. Jelenleg tábori ágyakat kérnek.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.
  • De ha valaki egyszerűen kimegy a Keleti vagy a Nyugati pályaudvarra beszélgetni, segíteni helyben az érkezőket, az is hatalmas segítségnyújtás, és a helyben dolgozó segítők bizonyára meg tudják mondani, milyen tárgyi vagy nem tárgyi segítségre van szükségük.

(Guardian, Reuters, MTI, Telex)

Címlapkép: Unian