Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay szerint a történelmi hivatás és az isteni gondviselés hozta őt ide

Ez a cikk több mint 2 éves.

műegyetem rakpart Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjeként mint a műsor sztárfellépője meglehetősen lelkes konferálás után utolsóként állt ki a színpadra beszédet mondani.

Elmondta, hogy a magyarok számára határokon innen és túl, keletre és nyugatra március 15. ünnep, majd elmondta, hogy gyerekkora óta egészen különböző március 15-ökre emlékszik.

Ugyanakkor nem emlékszik olyanra, ahol megkérdőjelezték volna, mi ellen lázadtak a hősök, vagy hogy ők álltak volna a jó oldalon.

Márki-Zay szerint mikor forradalmakat vívott a magyarság, olyan dolgokért amiért érdemes élni, nemzetnek lenni, amire az utókor tisztelettel tekint, a harc elbukott, mégis győzedelmeskedett idővel, mert azóta is generációk idézik fel a nép hősiességét, szabadságvágyát és önfeláldozását.

Emlékeztetett, hogy a magyarokra a világ szabadságszerető része csodálattal tekintett 1848-49-ben, majd küzdelme bukása után befogadta menekültjeit, akárcsak 1956-ban. Úgy gondolja, hogy az őszinte szimpátia és szolidaritás határozta meg amit rólunk gondoltak bárhol a világban, amire büszkék is lehetünk, mert a történelemben a jó oldalán álltunk.

Ezzel szemben 33 évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem mint Orbán Viktor miniszterelnökre utalva kifejtette, ma egyetlen arc vagyunk, egy ember kisajátított minket, és ha a világban azt mondják hogy magyar, akkor Orbán arca jelenik meg, „elhomályosítva mindent amit generációk építettek.”

Utalt arra, hogy Orbán legfeljebb szélsőséges pártcsaládoknak lehet szimpatikus, ugyanakkor egy személyben viszi vásárra a magyarok bőrét, és meg akarja mondani, ki része a nemzetnek és ki nem. Ráadásul véleménye szerint a miniszterelnök köpönyegforgató, naponta változó érdekek alapján játszik a világ színpadán. Emiatt egyre többen szégyenkeznek magyarságuk miatt.

„Elvette önérzetünket, nemzeti büszkeségünket, de vissza fogjuk venni tőle”

– ígérte az ellenzék jelöltje. Meglátása szerint idehaza is rettenetes bűnöket követett el, éket verve az emberek közé. Kifejtette, hogy vissza kell szereznünk a nemzet elbitorolt fogalmát, ezért április harmadikán arra kell szavaznunk hogy ismét egy nép, egy nemzet legyünk és ne kívülállók saját hazánkban.

Márki-Zay szerint elfogadhatatlan, hogy pártállás alapján lássanak különböző embereket a magyarokban, és hogy Orbán megmondja, miről mit kell gondolni.

Hogy az egyiktől mindent elvegyenek, míg a másik bármit megtehessen, hogy a játék szabályait csak az egyik fél írta, mégis mindenki kénytelen azok szerint játszani, hogy ismét vesztesek legyünk a saját hazánkban, hogy ismét a rossz oldalra sodornak minket, és nem külső kényszer, leigázó hatalom, hanem saját vezetőink választották a „lemaradó keletet, a rabságot és a gyűlöletet, önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára.”

Úgy véli, a mindent kontrolláló hatalom a mindennemű propagandával igyekszik elbizonytalanítani az embereket, egység helyett kétséget kelteni – pedig soha nem volt még ilyen egyszerű a választás a kelet és Európa az önkény és szabadságot, a nélkülözés és emelkedő Magyarország között.

„Ez a történelmi hivatás és az isteni gondviselés hozott engem ide”

– ismertette önképét a megjelentekkel. Felemlegette, hogy négy éve még csak szűk körben kritizálta a rendszert, és 22 éven át egyszerű jobboldali, vallásos szavazó volt, akinek meg sem fordult a fejében, hogy négy év múlva itt áll a színpadon, miközben az ország fele gyűlöli, egy másik fele pedig tőle vár megváltást.

Ezután arra utalt, hogy akik tőle félnek, maguk is igen rossz körülmények között élnek, nem is ismerik őt, pedig soha nem bántotta őket, és nem is fog senkit bántani közülük.

Véleménye szerint sokakat bizonytalanít el a propaganda, hogy érdemes-e leváltani egy melegeket, cigányokat és zsidókat gyűlölő rendszert a kisebbségeket nem elnyomókra, illetve az egyértelműen rosszul kormányozó Orbánt olyanra, aki talán néha félremagyarázható dolgokat mond.

Ezután lehazugozta Orbánt, magát pedig őszintének titulálta.

Elmondta, hogy jobb, tisztességesebb Magyarországot építene, és véleménye szerint azért erős az ellenzéki összefogás, mert sokfélék. Emellett hisznek egy közös hazában, szerető és gondoskodó, igazságos és biztonságos Magyarországban, ahol mindannyiunk életét és biztonságát garantálja a NATO, a határokat védi a magyar és az uniós határőrség.

Továbbá:

  • Ahol megbecsülik a rend őreit, akik nem a kiváltságosok vagyonát, hanem a legkisebb települések legelesettebb polgárait védik.
  • Ahol a jog asztalánál mindenki egyformán foglal helyet.
  • Ahol a politikus maffiával szemben lehet igaza a kisvállalkozónak.
  • Ahol bankokkal szemben lehet igaza devizásnak.
  • Ahol az állami kórházzal szemben lehet igaza az özvegynek, vagy az apának akinek a lánya hal meg.
  • Ahol a kevesek magánrepülői, stadionjai, kastélyai helyett hajlékot adnak a hajléktalannak, lakhatást a fiataloknak, segítséget a gyámoltalannak lehetőséget az ellehetetlenítetteknek.
  • Ahol nem kötelező az oltás, nem kötelező a szolgálati jogviszony az orvosoknak és az ápolóknak megélhetést és megbecsülést nyújtanak és a tesztek ingyenesek.
  • Ahol a pedagógusok többet keresnek mint a frissen végzett diákok, szabadon választhatnak tankönyvet, és a jövő generációknak versenyképes a bérezése.
  • Ahol nem a legelesettebbek viselik a közterhek javát, az alapvető élelmiszerek áfamentesek és adómentes a minimálbér, valamint megkétszerezik a 12 éve nem emelt támogatásokat és elismerik a szeretteiket ápolók munkáját.
  • Ahol nem újságírókat és vállalkozókat, hanem terroristákat üldöznek.
  • Ahol tisztességes emberek jutnak a parlamentbe.
  • Ahol a bűnözőket elszámoltatják.

Ha pedig ez mind összejön – és véleménye szerint az ellenzék győzelme esetén össze fog – bizton és tartósan számíthatunk a megvont uniós segítségre, amit tudomása szerint a korrupció miatt nem kap meg Magyarország.

Márki-Zay szeretné, ha nem a fiataloknak kellene Európába menniük, hanem Európa jönne ide. Ha pedig április harmadikán az ellenzék győz, véleménye szerint épp ezért hazatérnek a kivándorolt fiatalok. Márki-Zay rendületlenül hisz az igazság erejében, hogy a jó győzedelmeskedik a gonosz felett, és Magyarország nem maradhat örökre a rossz oldalon a történelemben (jelentsen ez bármit is).

Ezután Vásárhellyel példálózott, amit véleménye szerint több tekintetben is sokkal jobban vezetnek mint az országot ami látszik például abban is hogy a vezetői lehajolnak mások szemetéért, ahelyett hogy egy várban bujkálnának.

Emlékeztetett, hogy többször is győzött választásokon politikai ellenfeleivel szemben. Kétszer Hódmezővásárhelyen, majd pártnélküli civilként megválasztották az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének. Mindhárom alkalommal 57 százalékkal győzedelmeskedett. Ezzel kapcsolatban a jelölt sokadjára is kifejtette, hogy nem törik le a közvélemény-kutatások eredményei, mert azokat a választásokkal szemben nem szokta megnyerni.

Végezetül arra kérte a megjelenteket, hogy ha már megfogták, ne engedjék el egymás kezét, és a jelenlévők győzzenek meg fejenként legalább három embert, hogy kétharmaddal válthassák le az Orbán-kormányt. Ebben külön kiemelt szerepet szán a fiataloknak, akiknek meg kell győzniük szüleiket.

Kifejtette, hogy miután rengeteg különböző ember összefogott, a gödörből, amibe Orbán vezette Magyarországot, a kijárat nem jobbra vagy balra, hanem felfelé van.

Címlapkép: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin