Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Tanítanék Mozgalom általános polgári engedetlenségre szólít fel minden munkást

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Tanítanék Mozgalom március 7-én felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a kormány mielőbb vonja vissza a március 16-ra tervezett sztrájkot ellehetetlenítő rendeletet. A 4 tanár által jegyzett felhívásban az olvasható, hogy a kormány:

„…mielőbb, de legkésőbb 2022. március 11-ig vonja vissza fent említett rendeletét és ezzel tegye lehetővé, hogy a már bejelentett időpontban a pedagógusok érzékelhető, méltányos elégséges szolgáltatások mellett végzett, fenyegetések nélküli sztrájkban vegyenek részt, ha addig a szakszervezetekkel a tárgyalóasztalnál nem sikerül megegyeznie!”

A Tanítanék Mozgalom emlékezteti a társadalmat és a döntéshozókat, hogy „Magyarországon az oktatás állapota válságos”. A pedagógusok arról írnak, hogy a gyerekek túlterheltségén, a korszerűtlen és irdatlan mennyiségű tananyagon, az épületek, oktatási eszközök fizikai állapotán, és a tanári pálya presztízsén „az elmúlt 12 év alatt nemhogy javítani nem sikerült, de ezek romlottak, és oda jutottunk, hogy egyre nagyobb a tanárhiány is”. Hangsúlyozzák, a tanárok bére nemzetközi és belföldi összevetésben is alacsony, „a mostani infláció mellett sokak számára már a megélhetést is ellehetetlenítik. Egyre többen kénytelenek elhagyni a pályát, és a nyugdíjba vonulók számához viszonyítva nagyon kevesen jelentkeznek pedagógusképző felsőoktatási intézményekbe”.

A Tanítanék Mozgalom sérelmezi, hogy „a kormány, tárgyalófeleit kijátszva, 2022. február 11-én a 36/2022. (II.11.) Kormányrendeletével a munkabeszüntetést kiüresítette”, „a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával visszaélt”. Éppen ezért felszólítják a kormányt, hogy a rendeletet vonja vissza.

Ha ez mégsem történik meg, országos szolidaritási akciót hirdetnek, amely során „minden munkavállalót” felszólítanak a polgári engedetlenségre. Arra biztatnak mindenkit, hogy fejezzék ki szolidaritásukat a nap folyamán: „tűzzenek kockás szalagot ruhájukra vagy autójukra, vegyenek fel kockás inget vagy tegyék ki azt zászlóként az ablakokba, írjanak szolidaritási nyilatkozatot, jöjjenek az iskolákhoz, ne küldjék aznap iskolába gyereküket”, a pedagógusokat pedig felszólítják, hogy szüneteltessék a munkát.

A FreeSZFE videót készített a pedagógussztrájk támogatására.

PDSZ: „A sztrájk alapjog”

Hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szintúgy követelte a sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatásról szóló rendelet visszavonását. A PDSZ arraól ír, hogy:

„Mivel a járványügyi előírások – az egészségügyi és a szociális területen kívül – mindenütt feloldásra kerülnek, ezzel a kormány elismeri, hogy a közoktatási intézményekben nem indokolt a járványhelyzetre való hivatkozás”.

Hozzáteszik: a kormány által a járvány miatt elrendelt, veszélyhelyzetre hivatkozva hozott szabályok arra irányulnak, hogy a sztrájkjog gyakorlása ne okozzon fennakadást, a sztrájk gyakorlatilag észrevétlen maradjon, ezáltal sztrájkjog nyomásgyakorló funkciója vesszen el. A PDSZ szerint a sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatást csak a törvény szabályozhatja, ám a közoktatás területén nincs ilyen törvény. „A sztrájk alapjog, ezt nem lehet az immár a közoktatás és a szakképzés területén nem is létező járványügyi helyzetre hivatkozással korlátozni!” – írja a szakszervezet.

Február eleje tart a pedagógusok polgári engedetlenségi akciója. Az országosra duzzadt tiltakozáshullám azután kezdődött, hogy február 14-én a Budapest X. kerületében található Szent László Gimnáziumban 12 tanár nem vette fel a munkát. A kőbányai gimnázium pedagógusai így akarták kifejezni tiltakozásukat a kormány február 12-én kelt rendelete ellen, amely úgy lehetetleníti el a sztrájk intézményét az oktatási szférában, hogy a sztrájk alatti minimális szolgáltatás jogcímén arra kötelezi a tanárokat, hogy ne csak gyermekfelügyeletet biztosítsanak, hanem oktatói munkát is végezzenek a munkabeszüntetés ideje alatt. Mivel sztrájk alatt nem jár fizetés, ezt ráadásul ingyen kéne megtenniük a tiltakozó pedagógusoknak.

Február és március folyamán mind több iskola csatlakozott a polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Több helyen, így például Pécsett is tüntetést tartottak.

A tanárképzés kérdésének sorozatot szenteltünk a Mércén.

(Facebook/Tanítanék, PDSZ közlemény, Telex, Mérce)

Keretes tartalom

Címlapkép: PSZ / Facebook