Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tanárok országszerte egyre több iskolában szerveznek engedetlenségi akciókat a sztrájkjog kiüresítése ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lassan két hete folytatódik a pedagógusok polgári engedetlenségi akciója számos oktatási intézményben a fővárosban és vidéken. Az országosra duzzadt tiltakozáshullám azután vette kezdetét, hogy február 14-én a Budapest X. kerületében található Szent László Gimnáziumban 12 tanár nem vette fel a munkát. A kőbányai gimnázium pedagógusai így akarták kifejezni tiltakozásukat a kormány február 12-én kelt rendelete ellen, amely úgy lehetetleníti el a sztrájk intézményét az oktatási szférában, hogy a sztrájk alatti minimális szolgáltatás jogcímén arra kötelezi a tanárokat, hogy ne csak gyermekfelügyeletet biztosítsanak, hanem oktatói munkát is végezzenek a munkabeszüntetés ideje alatt. Mivel sztrájk alatt nem jár fizetés, ezt ráadásul ingyen kéne megtenniük a tiltakozó pedagógusoknak.

A „lászlósok” példáját azóta 400-nál is több tanár követte.*

Ahogy azt mi is megírtuk, tegnap budapesti Petőfi Sándor Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Batthyány Lajos Általános Iskola és a Fekete István Utazó Gyógypedagógus hálózat pedagógusai álltak ki a sztrájkhoz való joguk mellett egy engedetlenségi akció keretein belül. Szerdán pedig többek között az ELTE gyakorlógimnáziumai ( Apáczai Csere János Gimnázium, Trefort Ágoston Gimnázium, Radnóti Miklós Gimnázium), a Fazekas Mihály Gimnázium és a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium tanárai csatlakoztak a tiltakozóakcióhoz.

A mai napon szintén országszerte zajlott a tanárok tiltakozása. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele szerint engedetlenségi akciót zajlott a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban, a Pécsi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskolában és olyan fővárosi intézményekben, mint az Óbudai Nagy László Általános Iskola, a Kispesti Pannónia Általános Iskola, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, a Grassalkovich Antal Általános Iskola, a Bókay Árpád Általános Iskola,  a Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, a Sashalmi Tanoda, a II. kerületi Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium és a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.

A II. kerület Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium tanárainak engedetlenségi akciója

A Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium tanárai egy hozzánk eljuttatott levelükben elmondták, intézményük 60 pedagógusából 37-en csatlakoztak a mai engedetlenségi akcióhoz, amelyet az intézményben tanuló gyermekek szülei egy 150-nél is többek által aláírt petícióval támogatnak.

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tiltakozóakcióját a PDSZ élőben közvetítette. A főleg halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel és felnőttképzésben résztvevőkkel foglalkozó intézmény igazgatója a szakszervezetnek adott rövid interjújában kiemelte, hogy

az olyan kormányzati lépések, mint a tankötelezettségi korhatár 16 évre való leszállítása vagy a felnőttoktatás alulfinanszírozása jelentősen leszűkítik a felzárkózás lehetőségeit a társadalom leghátrányosabb tagjai számára.

A tiltakozó tanárok a szakszervezetek és a civil társadalom támogatására is számíthatnak küzdelmükben. A PDSZ Ne dolgozz ingyen! weboldalán megtalálhatók a polgári engedetlenséggel kapcsolatos fontos információk, melyek segítenek elkerülni a résztvevők számára a jogi retorziókat. A Civil Közoktatási Platform interaktív térképet készített a tiltakozáshullámban résztvevő iskolákkal,valamint portáljukon közzétették a Szülői Összefogás csoport sablonját is, melyet a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok támogatásának kifejezéséhez állítottak össze.

A Mérce hasábjain számos cikkben foglalkozunk a tanárok jelenleg zajló tiltakozóakciójával: élő közvetítéseket teszünk közé a megmozdulásokról, szülői szervezetekkel beszélgetünk a sztrájkoló pedagógusok melletti szolidaritás lehetőségeiről, illetve publicisztikákban fejtjük ki, miért alapvető fontosságú, hogy az állam tiszteletben tartsa a tanárok számára a sztrájk alkotmányos jogát.

* Javítás: korábban tévedésből 400 iskoláról írtunk, elnézést kérünk az elírás miatt.

Címlapkép: A II. kerület Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium tanárainak engedetlenségi akciója