Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi vár a menekülő gyerekekre, anyákra és nőkre? Mi lesz azokkal, akik maradnak?

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az elmúlt napokban több hír is érkezett olyan, az orosz agresszió elől Magyarországra menekülő várandós nőkről, akik nem sokkal azután, hogy átlépték a biztonságot jelentő határt, életet adtak gyermeküknek. A nők és a gyermekek különösen ki vannak téve a háború jelentette veszélyeknek, gyakran eszközként használják fel őket a harcoló felek a ellenséggel szemben. Így természetes, hogy anyák ezrei igyekeznek gyermekeik biztonsága érdekében minél előbb elhagyni a háborús övezetet.

Egymás után hívják fel a figyelmet nőjogi és gyermekjóléti alapítványok, hogy a határon való átkelés után a mostani kaotikus helyzetben még rengeteg segítségre van szükség ahhoz, hogy ne csak a közvetlen veszély háruljon el a menekülő családokról, hanem valóban biztonságban tudják érezni magukat. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány segítési lehetőséget.

Ahogy arról a brit itv.com beszámol, Ukrajnában több kórház koraszülött osztályán is válságos helyzet alakulhat ki. Amíg a várandós anyák és az egészséges gyermekek, ha nem is könnyedén, de el tudják hagyni az országot, addig a több hetes intenzív kezelésre szoruló koraszülötteknek ez a lehetőség nem adatott meg.

A portálnak nyilatkozott Dr. Olena Kosztiuk, egy Kijevi kórház szülészorvosa, ahol a teljes koraszülött osztályt az intézmény arra alkalmatlan pincéjébe költöztették. Az orvos elmondta, fontosabb gyógyszerekből és technikai felszerelésekből már most hiányt szenvednek. Mindenki fél, és ha nem érkezik mielőbbi segítség annak halálos következményei lehetnek.

Azok számára sem egyszerű az élet, akiket nem kötnek röghöz a gépek.

„Érthető módon mindenki a háborús eseményekre figyel; fontos emellett annak is tudatában lenni, hogy ezalatt a nők elleni erőszak, a nők kizsákmányolása is még súlyosabbá válik, mint „békeidőben”. A nők számára soha nincs teljes biztonság, valódi békeidő – de a legveszélyesebb időszakok mindig azok, amikor fegyveres háborús helyzetet állítanak elő az ehhez szükséges hatalommal rendelkező férfiak”

-írja a Patent Egyesület a Facebook-oldalán. Megjegyzik azt is, az összeomló ellátórendszerek beláthatatlan veszélyt jelentenek most terhes nők, gyermekágyas anyák, erőszakból menekülő nők tömegei számára. Azt is tudni lehet, hogy a háború elhúzódásával egyre többször hallhatunk majd fegyverként használt nemi erőszakról, az összeomló országban vagy külföldön prostitúcióba kényszerülő nőkről, gyereklányokról.

Az Egyesület külön kiemeli, hogy a pornóipar-óriás, a PornHub már most hasznot húz a menekülő ukrán nőkből: múlt hét óta a leggyakoribb keresőszavak a Pornhubon az „ukrán”, „ukrán lány” és az „Ukrajna”.

A Hintalovon Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon fontos, hogy a gyerekek gyerekek maradhassanak a legnehezebb helyzetben is. Ezért ők az adományvonalukra márciusban beérkező összes hívásból a menekülő gyermekek számára szereznek be apró figyelmességeket, mert

„minden szülő tudja, hogy mekkora jelentősége lehet egy szőrös kis barátnak, akit baj esetén meg lehet szorítani, akinek mágikus ereje lehet a nehéz helyzetekben.”

A Másállapotot a szülészetben a várandós anyák számára osztott meg hasznos információkat, így azt, hogy a szülés és a várandósok ellátása sürgősségi ellátás, így a menedéket kérő anyákat is ellátja a területileg illetékes szülészet, a kisbabáknak pedig járnak az életkorhoz kötött védőoltások. Posztjukban folyamatosan frissülő információk vannak terhesanyák és kismamák számára:

Az EMMA Egyesület segélyvonala (itt folyamatosan várják azok hívását IS, akik anyaként kényszerültek menekülni Ukrajnából): 06 80 414 565

Segítő csoport menekült ukrán kismamák és terhes anyák számára.

A Hintalovon Alapítvány adományvonala, ami 100%-ban menekült kisgyermekeknek megnyugvást jelentő játékokra, apróságokra megy: 13620 (500 Ft/Hívás)

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

A mai összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány szintén naponta közzéteszi, mire van szükség. Jelenleg tábori ágyakat kérnek.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.
  • De ha valaki egyszerűen kimegy a Keleti vagy a Nyugati pályaudvarra beszélgetni, segíteni helyben az érkezőket, az is hatalmas segítségnyújtás, és a helyben dolgozó segítők bizonyára meg tudják mondani, milyen tárgyi vagy nem tárgyi segítségre van szükségük.
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán