Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betiltja a kormány a gabonakivitelt, a MÁV lemondatná a sztrájkot, Mariupolban már víz sincsen – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mérce hétköznapokon két, hétvégén napi egy összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 4-i nap esti összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Történelmi mélyponton a forint, betiltott gabonaexport, a MÁV a sztrájk lemondását kéri

A háború kitörése óta eltelt kilenc nap alatt közel 10 százalékot vesztett értékéből a forint. Összességében  a forint az euróval szemben a 355-357-es árfolyamról 387-re, a dollárral szemben pedig 315-ről 353-ra emelkedett.

A háború miatt a búza ára is több mint tíz éve nem látott csúcsra nőtt, Ukrajna ugyanis a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre.

Nagy István agrárminiszter az RTL Híradónak elmondta, hogy ennek hatására a kormány betiltja a gabonakivitelt az országból.

Az erről szóló kormányrendelet szerinte még ma megjelenik.

Szintén délutáni hír, hogy az MTI híradása szerint a MÁV vezérigazgatója „egyeztető megbeszélésre” hívta a március 10-re sztrájkot szervező Mozdonyvezetők Szakszervezetét. A vasútvezetés szerint „a jelenlegi helyzetben rendkívül fontos, hogy az ország kiszámítható és biztonságos közlekedési szolgáltatásokra támaszkodjon, ezen belül is a vasúti személy- és áruszállítás biztosított legyen”.

Az ügyben megkeressük a szakszervezetet is, és amint lehet, tájékoztatást adunk az álláspontjukról.

Stabil állapotban az erőmű, Mariupol ellátási válsággal küzd

A frontvonalak a délelőtti összefoglalónkhoz képest nem változtak jelentős mértékben. A zaporizzsjai atomerőmű az üzemeltető Energoatom szerint biztonságos állapotban vannak, a személyzet pedig dolgozik a létesítményben, információik szerint az orosz csapatok fegyveres őrizetében.

A Zaporizzsja melletti Dnyipropetrovszk vasútállomáson egy felvétel szerint tömegek akarják elhagyni a régiót.

A több napja ostromlott Mariupolban a polgármester szerint már nincsen áram, víz, fűtés, és az élelmiszer-tartalékok is kifogyóban vannak.

FORRÁS: LIVEUAMAP. A LINKRE KATTINTVA INTERAKTÍV TÉRKÉP NYÍLIK.

Továbbá jelentések szerint az ukrán csapatok visszafoglalták a Mikolajiv közelében lévő Kulbakino repteret.

A nap folyamán rakétatámadás ért egy zsitomiri iskolát is. Áldozatokról és sérültekről egyelőre nem közöltek pontos információkat.

Fotó: Ratynskiy Vyacheslav/UNIAN

A Kétfarkú Kutya Párt Debrecenben, a Fridays for Future Budapesten tiltakozott a háború ellen

A Fridays for Future és a Greenpeace Budapesten, a Deák Ferenc téren tartott klímatüntetést, amelyen a béke mellett álltak ki, és az orosz energiafüggőségre hívták fel a figyelmet.

„Az energiaellátás importfüggősége csak politikai következmény, az alapprobléma, hogy az életmódunk és a gazdaság működése milyen mértékben függ a fosszilis energiahordozóktol. Nyár óta magas árak, most háború figyelmeztet arra, hogy milyen mértékű a függőségünk ezektől. Miért várjunk tovább, hogy megszabaduljunk a klímaválságot okozó fosszilisektől? Ennél ennél erősebb jelzéseket nem kaphatunk, ennél jobb pillanat nem lesz, hogy végre meghozzuk a szükséges, régóta várt döntéseket.”

– írták a Facebook-eseményhez.

Fotó: Mérce

A Kétfarkú Kutya Párt helyi jelöltje, és aktivisták az ukrán zászló színeit, és „Dicsőség Ukrajnának!” feliratot festettek fel a debreceni orosz konzulátus épülete elé.

Elmondásuk szerint a konzulátus egyik munkatársának kérésére hamarosan kiértek a rendőrök, és „annak ellenére, hogy választási időszakban ez kampányeseménynek minősül és nem bejelentésköteles, a magyar rendőrség eljárást szándékozik indítani a pár, ecsettel és festékkel felszerelt ember ellen, tiltott gyülekezés miatt”.

Hozzátették, hogy a kora délutáni festést mindössze egy óra elteltével lemosták.

Fotó: MKKP

Szállást felajánlókat keresnek az ukrajnai menekülteknek

Az ENSZ becslése szerint összesen már több mint 1,2 millió ember menekült el Ukrajnából a háború miatt. Magyarországra a legutóbbi tájékoztatás szerint több mint 133 ezren érkeztek.

A menekültek segítésére számos civil kezdeményezés indult. A Lakhatási Koalíció nevű szerveződés – amelynek többek között az Utcáról Lakásba! Egyesület és a Periféria Központ is a tagja – próbálja összefogni azokat a lakástulajdonosokat, akik szolidaritási alapon fel tudják ajánlani a lakásukat az Ukrajnából érkező menekülteknek.

Azok, akik középtávra, 2 hét és 6 hónap közötti időtartamra fel tudják ajánlani lakásukat, ezen az oldalon tudnak jelentkezni.

Az 1MAgyarország kezdeményezés pedig arról számolt be, hogy „egy rendkívül széleskörű roma segítői összefogás” eredményeként sikerült 170 menekültet tartósan elhelyezniük, emellett pedig a Záhony környékén elszállásolt további több száz embernek adtak tartós élelmiszereket.

A roma értelmiségiek által 2019-ben létrehozott civil szervezet további önkénteseket vár a menekültek segítésére. A Facebook-bejegyzésükben részletesen leírták, mely helyszíneken milyen adományokra van a legégetőbb szükség.

Kiemelt kép: Ratynskiy Vyacheslav/UNIAN