Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: a maszk megy, a veszélyhelyzet marad

Ez a cikk több mint 2 éves.

A járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért Magyarország kivezeti a járványügyi intézkedések többségét – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, és már nem kötelezhetik oltásra a dolgozókat a munkáltatók. Ez alól kivételt jelentenek a szociális és egészségügyi dolgozók, az idősotthonokban és kórházakban ugyanis a kormány szerint továbbra is szükség van a maszkra és a kötelező oltásra. A pedagógusok kötelező oltását is eltörli a kormány, így azok az oltatlan tanárok, akik januártól fizetés nélküli kényszerszabadságra kényszerültek, vagy felmondtak munkahelyükön, újra dolgozhatnak állami iskolákban is (az egyházi, illetve magánfenntartású iskolákban eddig sem volt kötelező az oltás). Emellett a  védettségi igazolványra vonatkozó szabályokat is kivezetik.

Amennyiben megérkezik a járvány hatodik hulláma, és annak súlyossága indokolttá teszi, a kormány ismét visszavezetheti a korlátozásokat – közölte Gulyás.

A miniszter ugyanakkor azt is kijelentette: a június 1-ig meghosszabbított veszélyhelyzet továbbra is marad részben a lehetséges hatodik hullám veszélye, részben pedig a kormány „cselekvőképességének” fenntartása miatt, mivel a jövő heti parlamenti ülést követően április végéig nem ül össze az országgyűlés, gyors döntéseket viszont addig is kell hozni.

Érdemes megjegyezni, a krízishelyzetet a kormány leginkább arra használta, hogy még erősebben saját politikai elképzeléseihez alakítsa a magyar társadalmat és gazdaságot, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pedig arra figyelmeztetett tavaly novemberben, hogy a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítása megkérdőjelezheti a választások szabadságát és tisztaságát.

A TASZ felhívta a figyelmet, hogy akkor lehet szabad választásokról beszélni, ha biztosított a politikai szabadságjogok gyakorlása. A jogvédő szervezet szerint azonban ezek nincsenek garantálva, ha a kormány egyik napról a másikra gyülekezési tilalmat hirdethet, korlátozhatja a véleményszabadság gyakorlását és ellehetetlenítheti az újságírók hozzáférését közérdekű információhoz. Erre az egyik legszembetűnőbb példa, hogy miközben a tataiak hosszú hónapok óta nem tarthatják meg népszavazásukat az Öreg-tó partjára tervezett szállodaberuházás kapcsán, aminek kiírásához már összegyűjtötték a megfelelő számú aláírást is, addig a Fidesz országos népszavazása kedvéért rendeletet módosított a kormány tavaly nyáron, így azt meg lehet tartani a választásokkal egy napon.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi