Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éhínséggel néznek szembe az ukrajnai háború miatt a Közel-Kelet és Észak-Afrika országai

Ez a cikk több mint 2 éves.

Közel-Kelet és Észak-Afrika azon országai, amelyek az orosz és ukrán búzaimporttól függenek, mély válságnak néznek elébe, mivel a világ legfontosabb búzatermelői háborúban állnak egymással, írja az Al Jazeera híroldal.

Oroszország a világ első számú búzaexportőre – és Kína és India után a legnagyobb termelő –, Ukrajna pedig a világ öt legnagyobb búzaexportőre között van. Az ukrajnai háború így kihat a gabona világkereskedelmi árára, ezáltal pedig a globális ellátásra is.

„A tavaszi búza betakarítása júliusban kezdődik, és az idei termés várhatóan bőséges lesz, ami normális körülmények között elégséges kínálatot jelent a világpiacok számára. Egy elhúzódó ukrajnai háború azonban hatással lehet az ottani termésre, és így a globális ellátásra is”

– foglalta össze a problémát Karabekir Akkoyunlu, a londoni SOAS Egyetem közel-keleti politikával foglalkozó oktatója az Al Jazeerának, aki kiemelte, az Oroszországgal szembeni szankcióknak további „árfelhajtó” hatása lesz.

Bár Törökország az általa elfogyasztott búza mintegy felét saját maga termeli, egyre inkább az importra szorul, amelynek 85 százaléka Oroszországból és Ukrajnából származik. A török statisztikai intézet hivatalos adatai szerint Ankara Ukrajnából származó búzaimportja 2021-ben rekordszintet ért el. Bár Törökország kormánya szerint az ország a saját termelési kapacitásaira is támaszkodhat abban az esetben, ha elhúzódik a háború, az elemzők kételkednek ebben.

„Egy elhúzódó háború tovább rontja ezt az amúgy is nehéz évet az átlagos török állampolgárok számára”, mondta el Karabekir Akkoyunlu. Az elmúlt hónapokban Isztambul különböző kerületeiben hatalmas sorok alakultak ki a rögzített árú kenyérért. A magas infláció miatt akenyéren takarítanak meg pár lírát a törökországi emberek.

Azonban a búzaimporttól még Törökországtól is jobban függ az arab világ legtöbb gazdasága. Egyiptom búzaimportjának 85 százaléka Oroszországból és Ukrajnából érkezik, Tunézia búzaimportjának 50-60 százaléka Ukrajnától függ.

Monica Marks, a New York University professzora szerint Tunézia már most érzi az ukrajnai háború hatását. Marks idézte azokat a jelentéseket, amelyek szerint a tunéziai kormány már eddig sem tudta kifizetni a beérkező búzaszállítmányokat, és elmondta, hogy jelentős hiány alakult ki az olyan gabonatermékekből, mint a tészta és a kuszkusz, amelyek alapélelmiszernek számítanak. Figyelmeztett arra is, hogy Egyiptom és Tunézia mellett Libanon, Jemen és Szudán is megsínylik a háború hatásait.

Címlapkép: SONY DSC