Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elmarasztalta Balogh Csabát, gödi polgármestert a közigazgatási bíróság, amiért a veszélyhelyzet alatt váltotta le alpolgármestereit

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jogellenesnek nyilvánította a Budapest Környéki Törvényszék, hogy a veszélyhelyzet alatt vonta vissza Fülöp Zoltán (LMP) és Lőrincz László (a DK-ból kilépett) alpolgármesteri megbízatását Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba – derül ki a szerkesztőségünkhez eljutatott peranyagokból.

Balogh Csaba a 2020. november 4-én bevezetett, veszélyhelyzeti jogköreivel élve vonta vissza az alpolgármesterek megbízatását. A Pest Megyei Kormányhivatal a közigazgatási bírósághoz fordult, hogy megakadályozza a döntést. A törvényszék végül hatályon kívül helyezte a polgármester döntését.

A polgármester a momentumos Andrejka Zombort és a független Hlavács Juditot jelölti ki a leváltott alpolgármesterek helyére.

A bíróság azzal okolta döntését, hogy Balogh Csaba határozatai nem álltak összefüggésben a veszélyhelyzettel:

„…a bíróság megállapította perbeli eljárás eredményeként, hogy az alpolgármesteri megbízatások visszavonása kérdésében való döntés a veszélyhelyzettel közvetlen összefüggést nem mutatott…” – szól a törvényszék indoklása.

2020 nyarán tört ki az ellenzéki belháború a gödi önkormányzatban, ami odáig fajult, hogy Fekete-Győr András és Gyurcsány Ferenc nyilvánosan üzengettek egymásnak.

Gödön az ellenzéki képviselők diktatórikus vezetési stílussal, hivatali visszaéléssel és a testület megtévesztésével vádolták a polgármestert. Balogh Csaba szerint a DK, az LMP és a Jobbik képviselői a Fidesszel összejátszva erősítették a helyi Samsung-gyár alkupozícióját. A

A gödi lakók sokat panaszkodnak a hatalmas Samsung-gyár zajszennyezésére, légszennyezésére, talajszennyezésére stb. A kormány súlyosbított is az eleve súlyos helyzeten, azzal, hogy 2020 áprilisában különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi ipari parkot. Utóbbival a helyi önkormányzat a legfontosabb bevételi forrását, a helyi iparűzési adót is elvette az önkormányzattól a kormány, mivel a megye alá rendelte ezt az adóforrást. Göd esete nem egyedülálló – hasonló problémáktól és forráshiánytól szenved Dunaújváros önkormányzata, mióta a városhoz közel eső ipari parkokat különleges gazdasági övezetté nyilvánították.