Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, miközben Putyin készenlétbe helyezte a nukleáris elrettentő erőket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ukrán vezetés beleegyezett, hogy a belarusz határnál lévő Homel városában tárgyaljanak, miközben Vlagyimir Putyin fokozott készültséget rendelt el az ország nukleáris elrettentő erőknél.

„A nyugati országok nem csupán barátságtalan gazdasági lépéseket tesznek országunk ellen, hanem vezető NATO tagok agresszív kijelentéseket tesznek az országunkról. Ezért azt a parancsot adtam, hogy helyezzék különleges készenléti szolgálati rendszerbe az elterelő erőket.” – mondta az orosz elnök.

 

A hírt többek között az Associated Press is megerősítette.  Mint írják, az utasítás alapján az orosz nukleáris fegyverzet hamarabb előkészíthető a bevetésre. A lépés jelentősen tovább szíthatja a nyugati országok és Oroszország közötti feszültséget.

Eközben orosz katonai és diplomáciai delegáció érkezett az ukrán határtól 50 kilométerre fekvő Homel városába – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban elutasította az ajánlatot, mert nem hajlandó olyan országban tárgyalni, ahonnan rákétákkal támadták Ukrajnát. Zelenszkij pénteken jelezte, hogy hajlandó tárgyalni arról, hogy az ország feladja a NATO csatlakozás előkészítését.

A lépés azután következett, hogy Harkovban heves harcok folynak a város vezetéséért, Kijev szélén tegnapi nap során élénk tűzharcok folytak, miközben az orosz hadsereg újabb kritikus infrastruktúrákat vett célba az országban. Legfrissebb összefoglalónkat itt olvashatja.