Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folyamatosak a harcok Kijevben, Magyarország minden uniós szankciót támogat – összefoglaló a háborúról

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai naptól napi két hírösszefoglalóval készül a Mérce az ukrajnai háborúról. Ez a február 26-i nap esti összefoglalója. A délelőtti összefoglalónk itt olvasható.

Magyarország minden EU-s szankciót támogat Oroszországgal szemben

Orbán Viktor szombaton az ukrán-magyar határon a Reuters tudósítása szerint kijelentette, hogy Magyarország minden, Oroszországgal szembeni uniós szankciót támogatni fog.

Arról is beszélt, hogy fel kell készülni arra, hogy Kárpátaljára is kiterjednek a harcok. Hozzátette, Magyarország „nem akar belekeveredni ebbe a fegyveres konfliktusba”, de magyar katonákat és katonai infrastruktúrát telepítettek a keleti országrészbe.

A sajtótájékoztatón Orbán elmondta, Magyarország minden, Ukrajnából, a háború elől menekülőt befogad és ellát.

Korábban írtunk azonban arról, hogy – a nők és gyermekek mellett – jelenleg csak azokat engedik ki Ukrajna területéről az ukrán hatóságok, akiknek magyar útlevelük is van, és van benne ukrán beléptető pecsét is, tehát tudják igazolni, hogy korábban ezzel az úti okmánnyal beléptek az országba. Miután azonban a kettős állampolgárok jelentős része az ukrán útlevelét használja az Ukrajnába történő belépéshez, sokukat feltartóztatják az ukrán hatóságok.

Délelőtt írtunk róla, hogy úgy tűnik, lengyel nyomásra végül Magyarország is csatlakozott a SWIFT-szankcióhoz, vagyis az orosz pénzintézetek leválasztásához a globális bankközi pénzügyi üzenetküldő rendszerből. Németország friss bejelentése szerint már ők is támogatják a szankciót, Biden elnök későbbre ígért döntést az ügyben.

Kijevben és Ukrajna más részein is folyamatosak a harcok

Az ukrán főváros mellett a szombat délutáni haditudósítások szerint Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban a legintenzívebbek a harcok. Az amerikai védelmi minisztérium szerint az ukrán erők ellenállása továbbra is meghaladja az oroszok előzetes várakozásait.

Kijevben a legfrissebb hírek szerint ebben a pillanatban az eddigi legsúlyosabb összecsapások zajlanak az orosz és ukrán csapatok között.


A Kijevtől mintegy 200 kilométerre keletre található Bahmacs városában egy felvétel szerint fegyvertelen helyiek próbálták megállítani az orosz tankokat.

A Kyiv Independent tudósítója szerint az orosz csapatok körbevették a Donyeck megyei Mariupol városát, miközben az ukrán katonák elbarikádozták a városba vezető utakat.

A harcok jelenlegi állása / Forrás: liveumap.com

Ukrajna belügyminisztere, Denisz Monasztirszkij szombat napközben arról adott tájékoztatást, hogy Kijevben mintegy 25 ezer gépfegyvert és 10 millió lőszert osztottak ki az önkéntesek között. A városban hétfő reggelig meghosszabbították a kijárási tilalmat, délután 5 és reggel 8 között nem lehet az utcákon tartózkodni.

A reggeli órákban rakétatámadás ért egy lakóépületet is Kijevben. Az eddigi hírek szerint a támadásban legalább hatan megsérültek, de senki nem vesztette életét.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 350 millió dollár értékben küld Ukrajnának felszerelést és fegyvereket. Szombat délután megjelent hírek szerint Németország pedig 400 rakétavetőt és más fegyvereket juttatna el egy harmadik országon keresztül Ukrajnába. Azt azonban egyelőre egyik esetben sem részletezték, hogyan juttatnák el a szállítmányokat a háborús helyzetben.

Menekültválság Kárpátalján

Kárpátalján tartózkodó kollégánk, Kiss Soma Ábrahám szerint továbbra is feszült a helyzet a határ ukrán oldalán. A csapi vasútállomáson a vonatjegyekért sorban állók közül is vittek el katonakorú férfiakat az ukrán katonák. Kollégánk jelentése szerint az Ukrajna belsőbb részeiből menekülők továbbra is jelentős számban próbálnak Ungváron keresztül átjutni Magyarországra.

A csapi vasútállomás. Fotó: Mérce

Ez azonban sok esetben továbbra sem egyszerű. Munkatársunk beszélt egy fiatal párral Kisdobronyból, akiket nem engedtek át a határon.

A férfi magyar-ukrán kettős állampolgár, a nő pedig ukrán. Mindkettejüket átengednék, viszont miután összeházasodtak, a nő felvette a férfi nevét, a két gyermeküknek a keresztlevelébe ezt pedig még nem vezették fel, ezért a gyerekeket velük együtt nem akarták átengedni az ukrán határőrök.

A Mércének elmondták, nem tudják, mitévők legyenek, most megpróbálják a helyi okmányirodából kikérni a keresztleveleket, és újra próbálkozni a határnál. Arról is beszéltek, a településükről több százan indultak el a háború miatt Magyarország felé, a roma táborból, ahol ők is laktak, szinte mindenki, az ott élő 250-300 ember elment.

Kiss Soma Ábrahám hamarosan saját riporttal jelentkezik a kárpátaljai helyzetről.

Továbbra is világszerte tüntetnek a békéért

Mindeközben szombaton is a világ számos városában demonstráltak azért, hogy Putyin állítsa le az Ukrajna elleni hadműveletét. Budapesten az Ukrán Egység Egyesület szervezett tüntetést az Andrássy útra.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Grúzia fővárosában ebben a pillanatban is több ezren vannak az utcákon.

És Londonban is több ezren tiltakoztak ma a megszállás ellen. A tüntetésen kint lévő olvasóink szerint a legnépszerűbb skandálás a „Le Putyinnal!” és a „Switch off SWIFT”, vagyis annak a követelése volt, hogy Oroszországot kapcsolják le a globális bankközi pénzügyi üzenetküldő rendszerről.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Ezek mellett a világ számos pontján, többek között Moszkvában, Tokióban és az Egyesült Államok számos városában tartottak demonstrációkat. Vasárnap délelőtt újabb összefoglalóval jelentkezünk.