Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vidéki és budapesti tüntetések kísérik márciusban a tanárok engedetlenségi akcióit 

Ez a cikk több mint 2 éves.

Miután a szerda reggeli, Egyetem téri flashmobon megjelentek a kormány sztrájkrendelete ellen tiltakozó tanáraikkal közösséget vállaló diákok első fecskéi, délutánra jelenlegi és volt diákok, illetve pedagógushallgatók több szolidaritási eseményt, utcai demonstrációt és szimbolikus akciót is meghirdettek az ország több pontjára, hogy kiálljanak a munkabeszüntetés jogáért harcoló pedagógusok mellett. 

Elsősorban a jelenlegi, volt és leendő pedagógusszakmabelieket megszólító tüntetést szervez a tanár-, tanító- illetve óvodapedagógus-képzős hallgatókból álló Pedagógusjelöltek a pedagógusokért csoport március 16-ára, azaz a határozatlan idejű pedagógussztrájk szakszervezetek által eredetileg kijelölt időpontjára az Emberi Erőforrások Minisztériumának Akadémia utcai épülete elé. Az eseményre várnak minden „pedagógusjelöltet, pályaelhagyó, sztrájkoló vagy sztrájkolni nem tudó tanárt”. A szervezők a pártjelvények használatának mellőzését kérik, ellenben a 2016-ban a tanárlázadások szimbólumává vált kockás ingben megjelenést kifejezetten támogatják – szól az esemény leírása. 

Ugyancsak március 16-án Székesfehérvár belvárosában helyi diákok és hallgatók közössége tart demonstrációt Tüntetés a pedagógusok mellett címmel. Ide várnak „minden diákot, hallgatót, tanárt, szülőt és voltaképpen bárkit”, aki a szervezőkhöz hasonlóan azt szeretné, hogy  „a pedagógusok munkakörnyezete élhetőbb legyen, hogy tisztességesebb fizetéshez juthassanak és hogy egyetlen pedagógusnak se kelljen azt éreznie, hogy rajta kívül álló okok miatt nincs helye ezen a pályán.”

A budapesti és a székesfehérvári események mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerdai Facebook-bejegyzésében említést tett arról, hogy Pécsen is várható megmozdulás. Kérdésünkre Nagy Erzsébet, a szakszervezet országos választmányának tagja elmondta, hogy vonulós tüntetés készülődik a baranyai megyeszékhelyen március 3-ára.

A Pedagógusok Szakszervezete március 2-ára Szombathely főterére tervez demonstrációt, ahol három helyi iskola tanára mellett felszólal Totyik Tamás, szakszervezet alelnöke is.

Az utcai tiltakozást megelőzően, illetve azzal párhuzamosan jelképes akciókkal is kiállnak jelenlegi és volt diákjaik a sztrájkjogukért tiltakozó pedagógusok mellett. A Kiállunk a tanárainkért csoport például azt kezdeményezte, hogy február 28-ától a középiskolákban és az egyetemeken akinek lehetősége van rá, fehér szalagba és/vagy kockás ingeben jelenjen meg, ezzel is jelezve, hogy szolidaritást vállal tanáraival. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból az intézmény fenntartói jogának botrányos magánalapítványba szervezéskor alakult Veritas Virtus Libertas (VVL) csoport március 16-ára ugyancsak országos eseményt szervez, amelynek lényege, hogy a diákok hiányzással segítsék a tanárok – rendeletileg ellehetetlenített – sztrájkját.

Mindemellett több különböző fórumon több ezer öregdiák írt alá szolidaritási nyilatkozatot a pedagógusokkal: az OktpolCafé nevű nyilvános csoport tagjai szerdán sajtóközleményben tudatták, hogy összesítéseik szerint eddig kilencezren vállalták névvel szolidaritásukat a csoportban, az Eduline cikke szerint pedig az ország vezető gimnáziumainak több mint hatezer korábbi tanulója állt ki a pedagógusok mellett.

Mint ismert, múlt pénteken éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyben a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány szabályozza az iskolák sztrájk alatti működését. A rendelet értelmében egy esetleges sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani. A sztrájk által érintett iskolákban ráadásul kötelező a tanórák 50 százalékának megtartása, az érettségi előtt álló diákoknak pedig a kötelező érettségi tantárgyainak egyetlen tanórája sem maradhat el a sztrájk miatt, vagyis a kormány arra kéri a pedagógusokat, hogy a sztrájk idején is dolgozzanak.

A szakszervezetek azonban nem hajlandóak elfogadni a kormányrendeletet, szerintük alapjogot sért az intézkedés. A január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk sikerén felbuzdulva a PSZ és a PDSZ március 16-tól határozatlan idejű munkabeszüntetéssel kívánják elérni, hogy a kormány meghallgassa a követeléseiket. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányának tagja a Klubrádió műsorában jelentette be, a sztrájkon kívül más akciókkal is készülnek a pedagógusok.

(Mérce, Eduline)

Címlapkép: Mérce