Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem lankad a pedagógusok ellenszegülése: utcai akcióval folytatódott a 10 napja tartó tüntetéssorozat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hétfőn reggel tiltakozó akciót tartottak az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium és más, fővárosi gimnáziumok tanárai és diákjai a belvárosi Egyetem téren. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy a kormány törvénnyel lehetetlenítette el a pedagógusok sztrájkját.

A mai megmozduláson „A ma osztálya a holnap országa” és a „Ki fog holnap tanítani?” feliratú molinókkal fényképezkedett az a 100-120 tüntető, aki reggel kilenc órakor megjelent az Egyetem téren.

A megmozdulás azoknak a polgári engedetlenségi akcióknak a sorába illik bele, amelyek immár 10 napja tartanak az ország számos középiskolájában és gimnáziumában.

Élőben közvetítettük a ma reggeli megmozdulást. Lemaradtál róla? Itt visszanézheted:

A múlt hétfőn elsőként a Szent László Gimnáziumban döntött úgy a tanári kar 12 tagja, hogy nem veszi fel a munkát, tiltakozva ezzel a kormány február 11-i rendelete ellen, amivel de facto ellehetetlenítette a tanárok számára a sztrájkot. Hozzájuk csatlakozott kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium 15-20, majd szerdán az Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára. Csütörtökön pedig a BGSZC Pesterzsébeti Technikum, a Teleki Blanka Gimnázium és Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai vállalták a polgári engedetlenséget. Pénteken újabb hat iskola, az V. kerületi Eötvös József Gimnázium, a Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Scheiber Sándor Gimnázium, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium és a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium összesen 177 tanára nem vette fel a munkát.

Ezen a héten pedig immár 400-ra nőtt a polgári engedetlenség eszközéhez nyúló tanárok száma.

A reggeli tiltakozással nem merült ki mára a pedagógusok küzdelme. A villámcsődülettel egy időben jelezte a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium harmincöt tanára és dolgozója, hogy polgári engedetlenségi akcióba kezd.

„A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskola fenntartója ellen. És főleg nem irányul tanítványaink és tanárjelöltjeink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk” – írják nyilatkozatukban.

Szerdán szintúgy polgári engedetlenségi akcióba kezdtek a Kispesti Károlyi Mihály Magyar– Spanyol Tannyelvű Gimnázium, valamint a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium tanárai.

Rövid időn belül több vezető gimnázium öregdiákjai hirdettek aláírásgyűjtési akciót. A Városmajori Gimnázium több mint 900 volt diákja írta alá a szolidaritási nyilatkozatot, míg egy hasonló támogatónyilatkozatot indítottak a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium volt és jelenlegi diákjai is, ezt eddig 138-an írták alá. Hasonlóan döntöttek a Szent István Gimnázium öregdiákjai is, az ő nyilatkozatukat is majdnem 100-an aláírták már.

A jövő héten újra tárgyal a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságával. A Pedagógusok Szakszervezete(PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszerveze kedden egyébként az Alkotmánybírósághoz fordult a sztrájkrendelet miatt.

(Mérce, Eduline)