Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Frissítve: Putyin aláírta a donbaszi területek függetlenségének elismerését

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 21.10.: Közel egy órán át tartó, csapongó és ellenséges beszédben ismertette Vlagyimir Putyin orosz elnök az indokokat, amiért elismeri a két 2014-ben alakult kelet-ukrajnai szakadár köztársaság, Donyeck és Luhanszk függetlenségét.

A beszéd végén csak az erről szóló dekrétumot írta alá, de hosszasan kitért arra, miért nem szabad Ukrajnának mint önálló államnak léteznie sem.

Állítása szerint Ukrajna a NATO és az amerikaiak ellenőrzése alatt „a korrupció fészke”, ugyanakkor „eleve Lenin találta ki a független Ukrajnát, valójában az ország az orosz nemzet része”.

A beszéd után Ukrajnában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is rendkívüli tanácskozást hívott össze a kormány, hogy az immár jóval valószínűbbnek tűnő offenzíva következményeiről tárgyaljanak, felmerült Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök kimenekítésének terve is.

(The Guardian)

Egészen szürreális, minden elemében megrendezett nemzetbiztonsági tanácsülést tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai helyzetről. Noha korábban úgy tűnt, Ukrajna és a 2014 óta tartó harcokat elviekben lezárni is képes Minszk II. egyezmény fontos Oroszországnak, most azonban a hosszú asztalnál, a Nemzetbiztonsági Tanács tagjaitól mintegy húsz méterre ülve Putyin úgy fogalmazott,

„semmi esélye annak”, hogy Ukrajna be akarná tartani a Minszk II. egyezményt.

Putyin tanácstagjai közül jó néhányan láthatóan szorongtak, vagy felzaklatott állapotban voltak. A Föderációs Tanács elnöke és a Nemzetbiztonsági Tanács tagja, Valentyina Matvijenko egyenesen emelt hangon az ukránok által elkövetett, vélt „genocídiumról” beszélt. Az orosz belbiztonsági szerv,

az FSZB igazgatója, Alekszandr Bortnyikov pedig azt állította, „ukrán szabotőröket” fogtak el Oroszországban, akik Rosztovnál jöttek át a határon.

Putyin legfontosabb, keményvonalas és háborúpárti tanácsadója, Nyikolaj Patrusev, aki a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke is, egyenesen arról beszélt, Ukrajna kormánya amúgy sem független, „ügyében csak az Egyesült Államokkal érdemes tárgyalni”. Hozzátette azonban, „az Egyesült Államok nyilvánvalóan az Orosz Föderáció felbomlasztását tűzte ki céljául”, amikor Ukrajnát támogatni kezdte.

Az ülés alatt teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy Putyin elnök az egyetlen a teremben, aki döntéseket hozhat. Több tanácsadója is azt tartotta volna jónak, ha Oroszország a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat a teljes ukrajnai területükön ismeri el, nem csupán a frontvonalak mögötti részt,

ha ez történik, az nyílt háborút jelent Ukrajna és Oroszország között. De az orosz elnök kijelentette, a döntést ma csak később hozza meg.

A Nemzetbiztonsági Tanács előtt közvetlenül Donyeck és Luhanszk önjelölt vezetői videóban kérték Putyint, hivatalosan is ismerjék el szakadár köztársaságaikat. Az előre megrendezett koreográfia szerint Ukrajnát vádolták azzal a súlyos ágyúzással és több robbantás-sorozattal is, ami a hétvégén történt Donyeck és Luhanszk területén.

Emmanuel Macron korábban, vasárnap éjjel telefonon megpróbált egy utolsó találkozót kérni Putyintól, aki ebbe bele is ment, hétfőn reggel pedig az is kiderült, a franciák egy csúcsot készítenek elő Joe Biden amerikai elnökkel is.

A mai moszkvai tanácsülés kétségbe vonja, hogy erre még van-e lehetőség, amennyiben az oroszok Donyeckben és Luhanszkban valóban átlépik majd a frontvonalakat.

Címlapkép: Sputnik, Youtube