Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ENSZ követeli, hogy a lengyelek vizsgálják ki az emberi jogvédők elleni atrocitásokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Folyamatosan érkeznek hozzám jelentések emberi jogvédők zaklatásáról, akik a bevándorlóknak próbálnak segíteni, és az emberi jogsértéseket dokumentálják a lengyel-belarusz határon, és mély aggodalommal tölt el ez a gyakorlat”

nyilatkozta Mary Lawlor, az ENSZ különleges jelentéstevője a világszervezet alkalmazottainak helyzetéről.

Egy példában Jakub Sypiański önkéntes tolmács esetét emelték ki, aki 2021-ben menekülteknek segített. Sypiańskit őrizetben vették és zaklatták lengyel katonák.

Ugyanebben az időszakban fegyveres katonák menekültek érkezéséről és az emberi jogi helyzetről tudósító sajtómunkásokat is zaklattak.

Irene Khan, az ENSZ vélemény és önkifejezés szabadságáért felelős jelentéstevője arról beszélt, hogy

„undorítóak a jelentések, amelyek arról szólnak, hogy az emberi jogok megsértését dokumentáló újságírókat zaklatnak.”

Lawlor és Khan is felszólították a lengyel államot, hogy vizsgálják ki ezeket a vádakat, valamint biztosítsanak szabad és biztonságos hozzáférést a sajtónak és a humanitárius segítőknek az ország határövezetéhez.

Tavaly év végén számoltunk be róla a Mércén, hogy nem engedélyezte a lengyel állam november 29. és december 3. között egy, a lengyel-belarusz határkrízis ügyében vizsgálódó ENSZ-missziónak, hogy a határzónába lépjen.

Az ENSZ hivatalos közlése szerint próbálkoztak a határ túloldaláról is megközelíteni a zónát, de a belarusz hatóságok is megakadályozták a belépésüket.

A világszervezet emberi jogi csoportja olyan súlyos jogsértések ügyében vizsgálódott volna, amelyek egy részére már korábban fény derült: a határ mindkét oldalán kegyetlen bánásmódban részesülnek a menekültek a hatóságok részéről, Belaruszban például elterjedt gyakorlat a határőrök között, hogy irreálisan magas összegeket követelnek alapvető szükségleti cikkekért, így az ivóvízért, vagy az ételért, lengyel oldalon sorozatosak a nemzetközi jogot sértő visszatoloncolások, akár gyerekekről, akár jogszerűen menedékkérelmet benyújtó felnőttekről van szó.

A sajtószabadságot példátlan módon sértő lengyel rendeletről, ami kitiltotta az újságírókat a határzónában, itt írtunk.

(Onet; Mérce)