Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyelek az újságírók után az ENSZ megfigyelőit is kitiltották a határövezetből

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem engedélyezte a lengyel állam november 29. és december 3. között egy, a lengyel-belarusz határkrízis ügyében vizsgálódó ENSZ-missziónak, hogy a határzónába lépjen.

Az ENSZ hivatalos közlése szerint próbálkoztak a határ túloldaláról is megközelíteni a zónát, de a belarusz hatóságok is megakadályozták a belépésüket.

A világszervezet emberi jogi csoportja olyan súlyos jogsértések ügyében vizsgálódott volna, amelyek egy részére már korábban fény derült: a határ mindkét oldalán kegyetlen bánásmódban részesülnek a hatóságok részéről, Belaruszban például elterjedt gyakorlat a határőrök között, hogy irreálisan magas összegeket követelnek alapvető szükségleti cikkekért, így az ivóvízért, vagy az ételért, lengyel oldalon sorozatosak a nemzetközi jogot sértő visszatoloncolások, akár gyerekekről, akár jogszerűen menedékkérelmet benyújtó felnőttekről van szó.

„A [megkérdezett menekültek] többsége arról számolt be, hogy Belaruszban megverték vagy megfenyegették őket a belarusz biztonsági szolgálatok emberei, illetve azt is állították, hogy a belarusz biztonsági szolgálatok emberei határátlépésre kényszerítették őket, ellátva mindenkit instrukciókkal, hogy merre próbálkozzon, és megakadályozták a határzónát elhagyókat, hogy visszatérjenek Minszkbe.”

– festette le a helyzetet Liz Throssell, az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának (OHCHR) sajtószóvivője.

A hosszú hónapok óta húzódó konfliktusban lengyel források szerint már tucatnyi menekült vesztette az életét. Az áldozatok halálát sok esetben végkimerülés vagy kihűlés okozta, az utóbbi következtében vesztette életét többek közt egy 14 éves szíriai állampolgár is.

Ennek ellenére a lengyel hatóságok nem nyújtanak megfelelő ellátást a határon feltorlódottak számára és hivatalos kommunikációs csatornáikon agresszióval vádolják a menekülteket. Ráadásul a határrégióban szeptemberben bevezetett rendkívüli állapotra hivatkozva akadályozzák a menekülteknek segíteni kívánó civil szervezetek munkáját és megtagadják az újságíróktól, hogy a térségbe látogatva számoljanak be az elmúlt évek egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájáról.

A belarusz határkrízisről a Mérce rendszeresen beszámol, a témával foglalkozó cikkeink az alábbi linken érhetők el.