Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkra készülnek a Continental veszprémi telephelyén

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hónapokig tartó tárgyalások után sem sikerült megegyeznie a Kábelgyártó Vasas Alapszervezetnek a Continental Automotive Hungary Kft., közel 2000 embert foglalkoztató veszprémi telephelyének vezetőségével, így nem látnak más opciót követeléseik kiharcolására, ezért szerdán megkezdték a sztrájkhajlandóság felmérését.

Véleményünk szerint és sajnos a munkáltató béremelési javaslata az infláció mértékét sem érte el, ez miatt megkezdjük a sztrájkhajlandóság felmérését – olvashatjuk a szakszervezet szerdai Facebook-posztjában.

A Vasas és a dolgozók kétszámjegyű, reálbéremelkedést jelentő alapbéremelkedést és garantált karácsonyi jutalmat szeretnénk kiharcolni.

A sztrájk kapcsán felkerestük Guzslován Gábort, a Vasas Szakszervezet tisztségviselőjét, aki elmondta szerkesztőségünknek, hogy a november óta tartó tárgyalások során többször is úgy tűnt, mintha hajlana a munkáltató a megegyezésre, végül azonban mégsem sikerült konszenzusra jutniuk.

Az érdekképviselet igyekezett olyan ajánlatot adni, amibe beleépítették a munkaadó javaslatait, azonban a másik oldalról csak az utolsó egyeztetésen kaptak bármilyen ellenajánlatot, amit viszont nem tudtak elfogadni.

„Ezek után úgy láttuk, hogy ezt eredménytelennek kell hogy nyilvánítsuk. Ennyi tárgyalási idő után úgy gondoltuk, hogy a hónap hátralévő részében már nem fogunk érdemi elmozdulást tapasztalni a munkáltató részéről. Ezért a tárgyalási folyamatot lezártuk. Úgyhogy most megkezdődött sztrájkhajlandóság felmérése és ennek függvénye lesz, hogy a szakszervezeti bizottság mit fog tenni a következő időszakban” – világosított fel minket Guzslován.

Azt is megtudtuk, hogy a szakszervezeti oldalról ugyanazok a felek ültek a tárgyalóasztalhoz, mint akik a budapesti Continental bértárgyalásainál is, és a fővárosi gyárnál sikerült egyességet kötni a munkaadóval. Azonban annak ellenére, hogy a vállalat ugyanaz és a tárgyalóasztal egyik oldalán is ugyanazok a felek ültek, a veszprémi telephely vezetőségével mégsem sikerült egyezségre jutni a bérek tekintetében.

„Amíg a másik helyen sikerült markáns kétszámjegyű béremelésben kiegyezni, és a kollégák elégedettségét is okozó bérfejlesztési bérmegállapodást kötni a munkáltatóval, és méltatni tudjuk a tárgyalási folyamatot és a munkáltató hozzáállását is, és egyébként a munkáltató a javaslatunk számos elemét beépítette és figyelembe vette, addig Veszprémben ez nem sikerült egyelőre” – részletezte a furcsa kettősséget Guzslován Gábor.

Azt, hogy a veszprémi vezetőség hozzáállása miért tér el ilyen drasztikusan a budapestitől, azt nem tudni, viszont az már biztos, hogy a jelenlegi igazgató távozik április elsején, és a budapesti telephelyről fog új vezető érkezni.

Ennek kapcsán azt nem igazán érti a szakszervezet, hogyha a vezetőségben tudják, hogy vezetőségi csere lesz, akkor miért nem az utódjával folytatják az év hátralévő részére szóló bértárgyalásokat.

Azt viszont megjegyezte Guzslován, hogy jogilag természetesen az helytálló, hogy a jelenleg regnáló igazgatóval folytatták a tárgyalásokat, de „az mindenképpen egy érdekes szituáció, hogy az év közben lekommunikált vezetőváltásban egyébként nem jelenik meg az érdekképviselettel való egyeztetés során a következő időszak vezetője”.

Egyelőre még nem tudni, hogy hányan vennének részt a sztrájkban, de az eddigi felmérések alapján magas a sztrájkhajlandóság.

A szakszervezet a felmérést a héten szeretné befejezni, és ha elég nagy az igény a nyomásgyakorlásra a munkavállalók részéről, akkor megkezdődhet a sztrájk tényleges szervezése, akár már a jövő héten.

Nem a veszprémi lenne az első alkalom, hogy sztrájkkal harcolnák ki a dolgozók az őket megillető juttatásokat a Continentalnál. 2021-ben a Continental makói telephelyén Magyarországon egyedülállónak számító sztrájksorozat vette kezdetét, aminek történetét egy korábbi cikkünkben dolgoztuk fel, amit ITT olvashatnak.