Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Van, ahol sztrájk nélkül is sikerült megállapodni a bérekről – A budapesti Continental sikersztorija

Ez a cikk több mint 2 éves.

Példaértékű bérmegállapodás született a budapesti Continental gyárban a dolgozók és a munkáltató között, számolt be a Mércének László Zoltán, a Vasas Szakszervezet elnöke. Az elnök úgy véli, a mostani tárgyalások ,,üdítő kivételek” voltak abban a tekintetben, hogy a munkáltató partneri módon kezelte dolgozóit, és mindkét fél számára eredményes megállapodás született.

,,A mostani tárgyalások azért is példaértékűek, mert a Continental budapesti telephelyén még nem volt megállapodás a bérekről a szakszervezet és a munkáltató között, eddig mindig egyoldalú munkáltatói intézkedések születtek”

– számolt be a szakszervezet elnöke.

A munkavállalók szerették volna, ha ezúttal az érdekképviselet leült tárgyalni a vezetéssel, és közös megállapodás születik a bérekben. A szakszervezet eleget tett az igényeknek és december közepén el is kezdődött a január végéig tartó tárgyalássorozat. Az elnök elmondása szerint a munkavállalói oldal egy rendkívül részletes javaslattal állt elő a munkáltató számára, ám minden előzetes félelem ellenére a vezetés nagy toleranciával fordult az érdekképviselet felé.

,,Ez a tárgyalássorozat egy üdítő kivétel volt.”

László Zoltán szerint minden egyes javaslatot komolyan vett a munkáltató és minden kérdéskörben partnerként kezelte az érdekképviseleti oldalt. Az elnök szerint abban is eredményt tudtak elérni, hogy a munkáltató tekintettel volt a dolgozók azon javaslatára, miszerint az alacsonyabb bérezésű munkavállalók magasabb béremelés kapjanak magasabb fizetésű kollégáikhoz képest.  A szerződés teljesítmény által meghatározott, úgynevezett differenciálható részén a két fél hosszasan vitatkozott, de végül abban is sikerült megállapodniuk

,,A bértárgyalások hangulata nem mindig egyforma, de hogy a munkáltató mennyire tartja a dolgozók képviselőit partnernek, az rendkívül fontos. „

László Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a Continental budapesti és makói telephelyének vezetése között semmiféle összefüggés nincs, ezért úgy véli, a gumigyár dolgozóinak sztrájkja nem volt hatással a fővárosi munkáltató hozzáállására. Az elnök szerint Budapesten egyszerre több szakszervezet is működik a telephelyen, azonban ez érdekérvényesítés szempontjából inkább hátráltató tényező.

A makói Continental gyár dolgozóinak sztrájkját korábbi riportunkban már bemutattuk. A budapesti telephellyel szemben itt a munkáltató a dolgozókon akarta megspórolni a kiesett bevételét, a sztrájkot szervező munkavállalóit pedig leépítés címén sorra bocsátotta el.

Az elnök elmondta, nem sok ehhez hasonló munkáltató van Magyarországon. Úgy véli, a munka világának legnagyobb problémái abból fakadnak, hogy a munkáltató hogy tekint dolgozóira.