Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demonstrációt szerveznek, és sztrájkra készülnek a MOL-dolgozók

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kedden közös közleményben jelentette be a MOL Nyrt.-nél jelenlevő három szakszervezet, az Olajipari Szakszervezet, a MOL Vegyész Szakszervezet és a MOL Bányász Szakszervezet, hogy sztrájkbizottságot alakítanak és demonstrációt szerveznek, miután a munkáltató egyoldalú, számukra elfogadhatatlan döntést hozott az idei béremelésről.

A szakszervezetek közlése szerint az elmúlt napokban a MOL Nyrt. és a szakszervezetek közötti bértárgyalásokat a munkáltató megegyezés nélkül lezárta, és a bércsomag egyoldalú végrehajtását bejelentette, mert ugyan az álláspontok közeledtek, de a munkáltató a szakszervezetek és a dolgozók számára elfogadható mértékű bérfejlesztést ajánlani nem tudott. Az egyoldalúan végrehajtásra kerülő bérfejlesztés, – a karácsonyi jutalom nagyobb, meghatározott rész alapbéresítésének hatásával együtt – dolgozónként átlagosan 7,1 – 7,9 százalékos bérnövekedést jelentene. Ez a munkavállalói oldal szerint – figyelembe véve a piaci környezetet, a munkáltató elmúlt évi eredményeit és a munkavállalói felelősségi köröket – a kevés és elfogadhatatlan.

Telefonon értük utol Kovács Lászlót, az Olajipari szakszervezet elnökét, akitől azt is megtudtuk, hogy a szakszervezetek milyen mértékű bérfejlesztéssel lennének elégedettek.

Mint megtudtuk, a három szakszervezet ajánlata 12,5 százalékos alapbéremelés volt, egységesen a fizikai és szellemi állománycsoportra vonatkozóan. Ebből 10 százalék alanyi jogon, differenciálás nélkül, 2,5 százalék pedig differenciálás kerülne kifizetésre.

És bár a szakszervezetek nem értenek egyet a karácsonyi jutalom alapbéresítésével, javaslatuk szerint a dolgozók számára választható opció lett volna, hogy azt beépítsék-e az alapbérbe, vagy ne.

Mint arról a Mércén a múlt héten beszámoltunk, nemcsak a MOL Nyrt.-nél, hanem annak leányvállalatánál, a tiszaújvárosi székhelyű Mol Petrolkémia Zrt.-nél is sztrájkkészültségben vannak a dolgozók. Itt ugyancsak hasonló ajánlatot kaptak a munkavállalók: a szakszervezetek által kért 10 százalék helyett csupán 7 százalékos, differenciált emelést fogadott volna el a cég.

Kovács László kérdésünkre elmondta: az elmúlt években a MOL-nál sikerült kompromisszumos bérmegállapodásokat kötni. Legutóbb 2018-ban szervezett demonstrációt az Olajipari Szakszervezet. Azt, hogy idén egyelőre nem látszik a „békés” megegyezés a felek között, a szakszervezeti vezető részben az elszálló inflációnak, részben pedig a bér-, és munkaerőpiaci viszonyok átrendeződésének tulajdonítja.

Az idei demonstráció szervezéséről is kérdeztük Kovács László, ahogyan azonban a szakszervezetek közös kommünikéjükben is jelezték, egyelőre még zajlik az elképzelések összehangolása a tüntetést illetően, és a sztrájkbizottság munkájáról valamint a demonstráció idejéről és helyszínéről az elkövetkezendő napokban adnak majd tájékoztatást.

Nem a MOL az egyetlen olyan vállalat, ahol a dolgozók egy része sztrájkkal kívánja nyomatékosítani követeléseit. Amint arról korábban beszámoltunk, a Mozdonyvezetők Szakszervezete szerint a 2021. évi 0 százalékos béremelést és az elszabadult infláció okozta reálkereset veszteséget a munkáltatónak kompenzálnia kell, ezért március 10-étől munkabeszüntetést szerveznek.