Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedték be a pedagógus-szakszervezetek tárgyalódelegációját az EMMI-be

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tárgyalódelegációja az előzetesen megbeszélteknek megfelelően megjelent február 11. pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt, hogy folytassák a tárgyalásokat Kisfaludy László államtitkárral a március 16-tól esedékes határozatlan idejű sztrájk részleteivel kapcsolatban.

Be azonban már nem jutottak, Kisfaludy államtitkár és az EMMI ugyanis tartották magukat a csütörtökön elküldött levelükben foglaltaknak, miszerint elnapolnák a tárgyalást február 16. szerdáig.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának a  tagja megpróbáltak bejutni az EMMI Szalay utcai épületébe, de csak a portáig jutottak, mert „nincs időpontjuk”. Ezt a PDSZ alábbi, élőben rögzített felvétele is megörökíti.

Szabó a kudarcba fulladt bejutási kísérlet után kifejtette, hogy szerdán mindenképp meg fognak jelenni, mert a szakszervezetek eleget kívánnak tenni az együttműködési kötelezettségüknek. Hozzátette,

„nem normális dolog hogy ha sztrájkbizottság alakul, és sztrájktárgyalások, egyeztetések, kezdődnek, akkor azok hetenként, kéthetenként és csak az egyik fél által megjelölt időpontban vannak. A normális az, ha folyamatosan egyeztetnek a felek. Úgy gondoljuk, hogy jogot sért a kormányoldal mikor így jár el, nem beszélve arról, hogy nincs joga, hogy minket egy adott területről kitiltson.”

Azt is elmondta, hogy az egyeztetés lehetne egy szakszervezeti irodában is, hisz azonos jogokkal rendelkező felekről van szó.

A bejutási kísérlet előtt Szabó Zsuzsa elmondta, hogy az államtitkár elnapolást kérő levele ellenére jelentek meg, ugyanis nem látják értelmét a találkozó elnapolásának. Mint csütörtöki közleményükben írták, Kisfaludy érveit nem tartják elfogadhatónak, az államtitkár ugyanis arra hivatkozott, hogy a másodfokú bírósági döntés szerint nem volt jogszerű a tanárok január 31-i figyelmeztető sztrájkja, noha elutasította a kormány valamennyi beadványát a még elégséges szolgáltatásról és számos kérdésben a pedagógusoknak adott igazat.

Kisfaludy korábbi ajánlatát – miszerint pénteken tartsák a tárgyalások következő fordulóját – épp annak reményében tette, hogy addigra megszületik a másodfokú ítélet a sztrájk jogosságával kapcsolatban, ami így is történt. Ezért is nehezen érthető, hogy az államtitkár az ítéletre hivatkozva napolná el a tárgyalást.

Az államtitkárnak küldött levelükben a szakszervezetek kifejtették,

„Pontosan az Ön [Kisfaludy államtitkár] által hivatkozott bírósági végzésben foglaltakra tekintettel a két szakszervezet ragaszkodik a holnapi tárgyalási naphoz.  Ennek értelmében holnap (2022. február 11-én) 10 órakor ott leszünk az eredeti levélben jelzett helyen.

Azt gondoljuk ugyanis, hogy a helyettes államtitkár által hivatkozott,  ma  megkapott végzés semmi összefüggésben nincs a további tárgyalásokkal, valamint elutasítjuk az időhúzást, melynek nyilvánvaló célja, hogy megismétlődjön az a helyzet, melyre a határozat hivatkozik, nevezetesen a sztrájk időpontjában ne legyen jogerőre emelkedett végzés a még elégséges szolgáltatásról.”

Erre válaszul Kisfaludy államtitkár péntek reggel közölte, hogy a pedagógusok delegációja nem fog bejutni az épületbe.

Nagy Erzsébet szerint éppen hogy nagyon gyorsan le kellene ülniük a feleknek tárgyalni, hogy megállapodásra jussanak a még elégséges szolgáltatásról, vagy újra a bíróságra kerüljön az ügy. Véleménye szerint a kormány húzza az időt, hogy megint arra hivatkozhasson hogy nincs jogerős bírósági végzés és abba próbálják beszorítani a szakszervezeteket, hogy ne férjenek bele az időbe. Kifejtette ugyanakkor, hogy amennyiben nem tudnak leülni egyeztetni, akkor is tovább fogják vinni az ügyet.

Hozzátette, a kormány köteles tárgyalni, nem jogszerűen zárják ki őket az EMMI-ből.

Szabó Zsuzsa felhívta a kollégák figyelmét, hogy március 16-án sztrájk lesz, ennek jogszerűségéért pedig mindent megtesznek.

Nagy Erzsébet pedig arra emlékeztetett, hogy a kormány már a fellebbezésből kihúzta a vádat, miszerint pártpolitikai szándék állna a sztrájk mögött – oktatáspolitikai szándékaik ugyanakkor természetesen valóban vannak.