Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben Coventry városában sztrájkolnak a szemétszállítók, a brit Munkáspárt végleg elveszti munkás jellegét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tony Blair „harmadik utas” politikája óta tudjuk, hogy a brit baloldal válságban van és a Munkáspárt kezdi elveszteni munkás jellegét. Emlékezetes, hogy amikor megkérdezték Margaret Thatchert, mire a legbüszkébb, a jobboldali politikus azt mondta, Tony Blairre és a New Labourre… Ez a folyamat mégis csak mostanság, a Keir Starmer vezette Munkáspárt alatt látszik végleg befejeződni.

Miközben a baloldali vezetésű Coventryben egy hónapja sztrájkolnak a szemétszállítók,  egyre több szakszervezet vonja meg támogatását a Munkáspárttól. A szemétszállítók sztrájkja mögött álló Unite szakszervezet titkára, Sharon Graham a Twitteren figyelmeztetett, hogy a Unite kész végleg minden anyagi támogatását felfüggeszteni:

„Hadd fogalmazzak világosan: a Munkáspárt fennmaradó pénzügyi támogatása jelenleg felülvizsgálat alatt áll. Nem fogadjuk el az Önök viselkedését és a tagjainkkal szembeni rossz bánásmódot. Itt az ideje, hogy úgy viselkedjenek, mint egy Munkáspárt, és legyenek a munkások pártján.”

Januárban léptek először sztrájkba Coventry város szemétszállítói az éhbérek ellen. A dolgozók arra panaszkodnak, hogy a bérük már az alapvető szükségleteiket sem fedezik, úgy mint étel, rezsi, üzemanyag stb., az anyagi szűkölködés pedig sokszor a gyerekeiken csattan.

A kezdetben pár naposra tervezett sztrájk alatt összeomlottak a tárgyalások a szakszervezet és a városi tanács között, és ma már a dolgozók azt mondják, március hónapra is készek kiterjeszteni a határozatlan idejű sztrájkot. Eközben a város lakóinak négy ideiglenes szemétlerakót kellett felállítani a szemétszállítói szolgáltatás szünetelése miatt.

A városi tanács hárít, szerintük a térségben ők biztosítják a legmagasabb fizetést a szemétszállítóknak. A szakszervezet állítja, havonta csak 22 ezer fontot keresnek a város szemétszállítói, a városi tanács szerint viszont 34 és 52 ezer font között keresnek. A szakszervezet erre azt válaszolta, hogy a városi tanács által emlegetett összegek megkereséséhez túlórákkal együtt heti 50 órát kell dolgozni.

Miközben a Munkáspárt vezette városi tanács hárítja a felelősséget, és miközben egyre több szakszervezet vonja meg anyagi támogatását a Munkáspárttól, a párt a csőd szélére sodródott és konzervatív nagy-donoroknál próbál házalni, hogy ellensúlyozza a pénzügyi kiesést.

Mióta 2020 áprilisában távozott a párt éléről a keményvonalasabb baloldali politikát képviselő Jeremy Corbyn, sőt, később párttagságát is felfüggesztették, a szakszervezetek sorban pártolnak el a Munkáspárttól. A Unite már 2020 októberében 10 százalékkal csökkentette a pártnak szánt pénzösszeget, 2021 decemberében pedig már felvetette a teljes politikai támogatás megvonását. A Kommunikációs Dolgozók Szakszervezete már novemberben felfüggesztette támogatását. Szeptemberben a Pékek Szakszervezete teljes mértékben elhatárolódott a párttól, pedig ez a szakszervezet az 1900-ban alapított Munkáspárt alapító szervezete volt.

A szakszervezetek távozásánál is nagyobb anyagi teher a pártnak, hogy 100 ezer párttag távozott Keir Starmer vezetése alatt és radikálisan lecsökkent a mikroadományozók száma is. Corbyn utolsó évéhez képest 20 millió fontot veszített a párt, ami a pártalkalmazottak nagyfokú leépítéséhez vezetett. Starmer tory és liberális donorokkal igyekszik orvosolni a rossz anyagi helyzetet, de a távozó tagokkal nem csak pénzt veszített a Munkáspárt, de kopogtatásra és kampányolásra hajlandó lelkes aktivistákat is. 2018-ban, Corbyn vezetése alatt még Nagy-Britannia leggazdagabb pártja volt a Labour.

A jobbra tolódott Munkáspárt és a szakszervezetek végleges elválása után marad a kérdés: lesz-e még valaha a munkásosztálynak képviselete Nagy-Britanniában? Coventry városa a „Vörös Fal” fölött található, az észak-angliai régióban, ahol az ipari forradalom első hulláma először ment végbe a történelemben, és ahol a proletarializálódó tömegekből kinőtte magát a Munkáspárt. Ezt a Vörös Falat már tavaly áttörte a választásokon a Konzervatív Párt. Az osztálykonfliktus helyére a Brexit és a nacionalizmus kérdése tört be, amivel a Brexit-párti toryk immáron a Brexit után is több szavazatot tudtak szerezni Északon. Ezzel szemben Keir Starmer vezetése alatt a Munkáspárt se a nacionalizmus, se az osztály kérdésében nem tud olyat kínálni, ami megmozgatná vagy érdekeltté tennék azokat a szavazókat, akik egykoron a párt gerincét és értelmét jelentették.