Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit Munkáspárt felfüggesztette korábbi vezetője, Jeremy Corbyn tagságát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtökön a brit Munkáspárt (Labour) felfüggesztette korábbi vezetője és miniszterelnökjelöltje párttagságát, emellett kizárták a párt parlamenti frakciójából is. Corbyn így is képviselő marad, de innentől kezdve függetlenként politizálhat csak.

A radikális döntést azt követően hozta meg a párt, hogy Corbyn a párton belüli antiszemitizmusról szóló vizsgálat eredményével kapcsolatos hivatalos közleményében tett kijelentéseit nem volt hajlandó visszavonni.

A közleményt a politikus az antiszemitizmus és rasszizmus minden formájának a kategorikus elutasításával kezdi, majd az Egyenlőség és Emberi Jogok Bizottsága (EHRC) vizsgálatának rövid ismertetésével folytatja:

„Az EHRC jelentése azt mutatja, hogy amikor 2015-ben munkáspárti vezető lettem, a párt panaszkezelési eljárásai nem voltak megfelelőek. A szükséges reformot azonban a pártbürokrácia akkor megakadályozta. De 2018-tól Jennie Formby és a párt új Végrehajtó Bizottsága, amely támogatta a vezetőségemet, jelentős fejlesztéseket hajtott végre, ami sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá tette az antiszemiták eltávolítását. A csapatom azért dolgozott, hogy felgyorsítsa a folyamatot, nem pedig azért, hogy akadályozza.”

Corbyn szerint bárki, aki azt állítja, hogy nincs a Munkáspárton belül antiszemitizmus, téved. „Természetesen van, ahogy az egész társadalomban is, és van, hogy olyanok adnak neki hangot, akik baloldalinak tartják magukat.”

„Pártunk és tágabb közösségünk zsidó tagjai joggal várták el tőlünk, hogy fellépjünk ez ellen, és sajnálom, hogy tovább tartott változást elérni, mint ahogy kellett volna” – folytatja közleményét a politikus. A bekezdés, amely úgy tűnik, problémás volt a Labour jelenlegi vezetősége számára, így hangzik:

„Egyetlen antiszemita is túl sok már, de a probléma mértéke politikai okok miatt drámaian túl lett hangsúlyozva a párton belüli és azon kívüli ellenfeleink, valamint a média nagy része által is. Ez a kombináció kárt okozott a zsidó közösségnek, és soha nem szabad megismételni.”

Corbyn azzal zárja a jelentés értékelését, hogy „bár nem fogadja el annak az összes állítását”, de bízik benne, hogy a benne foglalt javaslatokat gyorsan bevezeti majd a párt annak érdekében, hogy túlléphessenek ezen a perióduson. A teljes közlemény itt olvasható:

My statement following the publication of the EHRC report:

„Antisemitism is absolutely abhorrent, wrong and responsible…

Posted by Jeremy Corbyn on Thursday, 29 October 2020

Keir Starmer, a párt jelenlegi vezetője hivatalos nyilatkozatában kijelentette, hogy az EHRC jelentését nehezére esett elolvasni, és a Labour „szégyenének” nevezte a mai napot

Felfüggesztésére reagálva Corbyn bejelentette, hogy meg fogja támadni a döntést és hozzátette, hogy korábban már világossá tette, hogy „aki tagadja, hogy a Munkáspártnak antiszemitizmus problémája van, az téved”, és ő továbbra is zéró toleranciát hirdet a rasszizmus minden formájával szemben.

Egy korábbi, párton belüli, szintén az antiszemitizmussal kapcsolatos problémák miatt indított vizsgálatból kiderült, hogy a párt felsővezetése, köztük Iain McNicol volt főtitkár megpróbálta aláásni saját pártjának esélyeit a 2017-es választáson, ugyanis nem akarták, hogy a Munkáspárt radikálisabb baloldali szárnyához tartozó Jeremy Corbyn vezetésével szerezzenek parlamenti többséget. A 860 oldalas jelentés szerint éppen addig nem kezelték rendesen a pártban felmerült antiszemitizmus-vádakat, amíg a Corbyn esélyeit aláásó Iain McNicol volt a főtitkár. Az akkori jelentésről itt írtunk bővebben.