Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy kiszivárgott jelentés szerint a Munkáspárt vezetői szövetkeztek, hogy Jeremy Corbyn veszítsen a 2017-es választáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Átfogó vizsgálat indult néhány hónapja a brit Munkáspárttal kapcsolatos antiszemita vádak feltárásáért, amit eredetileg belső jelentésnek szántak, ám az erről készült 860 oldalas dokumentum a hétvégén kiszivárgott.

Amint arról a Novara Media beszámolt, a jelentésből kiderül, hogy a párt felsővezetése, köztük Iain McNicol volt főtitkár megpróbálta aláásni saját pártjának esélyeit a 2017-es választáson, ugyanis nem akarták, hogy a Munkáspárt radikálisabb baloldali szárnyához tartozó Jeremy Corbyn vezetésével szerezzenek parlamenti többséget.

A közölt beszélgetések 2017 januárjától a 2017 júniusi parlamenti választásig tartanak,  a brit hírportál pedig egy „hűtlen, diszfunkcionális szervezeti kultúrának” nevezte azt, ami a Munkáspártban volt jelen volt.

A Novara Media rengeteg beszélgetésfoszlányt idéz, ezek közül az egyik legszemléletesebb az, amikor 2017 januárjában Julie Lawrence, a főtitkár akkori irodavezetője azt írta egy csoportbeszélgetésbe:

„Lehet, hogy korai erről beszélni, és JC (Jeremy Corbyn – a szerk.) egy büszke és önző ember hozzá hasonló csapattal, de ha elveszítjük a stoke-i és copelandi választásokat, tarthatnánk új vezetőválasztást. Egy ponton fel kellene állítanunk egy diszkrét munkacsoportot, hogy átnézzék a szabályokat, beosztásokat. Csak hogy felkészüljünk.”

A WhatsApp chatben ezek után Patrick Heneghan ügyvezető igazgató megkéri Julie Lawrence-t, hogy szervezze meg ezt a munkacsoportot, a már említett Iain McNicol főtitkár pedig azt írta, hogy már meg is beszélte Tom Watson alelnökkel, hogy ő legyen az ideiglenes vezető, amennyiben Corbynt az elvesztett választások után leváltják. Végül egyébként a két település közül csak az egyiken vesztett a párt, így Corbyn maradhatott a posztján.

A cikkben számos hasonló beszélgetésfoszlány található még, köztük olyan is, amelyben cinikusan azt írták, „rosszul lettek” attól, hogy Jeremy Corbyn 2017 májusi beszéde után a közönség elkezdte skandálni az azóta elhíresült „Oh Jeremy Corbyn” rigmust a The White Stripes Seven Nation Army című szám dallamára, ami az angol labdarúgás himnusza.

A júniusi választáson a párt végül hatalmas sikert aratott, mindössze 2500 szavazattal maradt el attól, hogy kormányt formálhasson, ami a legjobb eredményük volt 1997 óta. A jelentés szerint a választást követő győzelmi bulin a vezetők arról írtak egymásnak üzenetben, hogy milyen nehéz eljátszaniuk, hogy örülnek.

A választást követően Corbyn vezetői pozíciója megszilárdult, Iain McNicolt pedig le is váltották alig 1 évvel később, és vele együtt mindenki távozott a Novara által idézett vezető beosztású párttagok közül.

A történet azért is érdekes, mert a 860 oldalas jelentés szerint éppen addig nem kezelték rendesen a pártban felmerült antiszemitizmus-vádakat, amíg a Corbyn esélyeit aláásó Iain McNicol volt a főtitkár.

A kiszivárgott jelentést először megszerző Sky News azt írja, a vizsgálat nem talált bizonyítékot arra, hogy bármelyik vezetőt antiszemita szándékok motiválták volna, vagy hogy kevésbé vették volna komolyan az antiszemitizmussal kapcsolatos panaszokat, mint bármilyen más típusú panaszt.

Az viszont megmutatkozott, hogy a vezetők által diktált Corbyn-ellenes közhangulat igenis akadályozta a pártban dolgozókat abban, hogy hatékonyan elvégezzék feladataikat az efféle panaszok kivizsgálásával kapcsolatban.

Hiányzott például az ezzel kapcsolatos képzések és oktatások megtartása, illetve az, hogy határozottan és proaktívan kezeljék az antiszemitizmussal kapcsolatos panaszokat. A vizsgálat szerint rengeteg bizonyíték van arra, hogy a hiányosságok abból is fakadtak, hogy a pártban ilyen szintű széthúzás és klikkesedés volt.

A brit Munkáspárt éppen néhány hete választott új pártvezetőt, miután Jeremy Corbyn a 2019 decemberi elnökválasztás veresége után lemondott. Az új vezető a mérsékelt baloldali Keir Stramer lett, aki nem tartozik sem a párt baloldalibb, corbynista, sem pedig jobboldalibb, blairista szárnyához. Győzelmi beszédében a zsidó közösségekhez is szólt, akiket szerinte pártja többször cserben hagyott, és  bocsánatot kért az antiszemitizmus miatt, amellyel az utóbbi években többször is vádolták a pártot. Starmer emellett azt is megígérte, hogy megpróbálja egyesíteni a párt bal- és jobboldali szárnyát.

(Novara Media, Sky, The Guardian)