Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A párt Brexit-politikájáért felelős Keir Starmer lett a brit Munkáspárt új vezetője

Ez a cikk több mint 3 éves.

Végéhez ért a brit Munkáspárt több mint egy hónapos vezetőválasztási folyamata: a 2016 óta Brexit-ügyi árnyékminiszterként dolgozó Keir Starmert meggyőző többséggel választották a Jeremy Corbyn által üresen hagyott vezetői székbe.

Összesen nagyjából 490 ezeren – párttagok, regisztrált támogatók és a Munkáspárt bázisát adó szakszervezetek tagjai – vettek részt a párvezető kiválasztásában. Starmer már az első fordulóban nyert, a leadott voksok 56,2 százalékával.

Kihívói közül a második helyen Rebecca Long-Bailey végzett 27,6 százalékkal, Lisa Nandyre pedig 16,2 százaléknyian szavaztak. (A jelöltekről és a párton belüli viszonyaikról itt írtunk bővebben.)

Keir Starmer 1962-ben született Londonban, emberi jogi és szakszervezeti ügyvédként, illetve ügyészként is tevékenykedett. A 2015-ös választásokon szerzett először parlamenti mandátumot, 2016-ban pedig Jeremy Corbyn Brexit-ügyi árnyékminisztere lett.

Starmer mérsékelt baloldaliként, írható le, nem tartozik sem a párt baloldalibb, corbynista, sem pedig jobboldalibb, blairista szárnyához sem. Megszorításellenes, a munkavállalói jogokat és a progresszív adózást támogató álláspontjával a párt fő vonalának (mainstreamének) képviselőjeként írható le.

Az 57 éves Starmernek központi szerepe volt a párt Brexittel kapcsolat álláspontjának kialakításában és a második népszavazás gondolata melletti elköteleződében is. Kritikusai szerint ezzel jelentősen hozzájárult a Labour történelmi vereségéhez a 2019. decemberi választásokon, amelyek a négy évvel korábban választott Corbyn bukását hozták.

Starmer helyettesének a 40 éves Angela Raynert választották, aki szintén a mérsékelt baloldalhoz tartozik, ám a vezetőválasztáson Rebecca Long-Bailey-t támogatta. Rayner oktatási árnyékminiszterként szolgált Corbyn mellett.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt a szokásos ünnepélyes ceremónia, így a frissen megválasztott elnök győzelmi beszédét is csak online közzétenni. Ebben Starmer konstruktív ellenzékiséget ígér a járvány idejére, bocsánatot kér az antiszemitizmus miatt, amellyel az utóbbi években többször is vádolták a pártot. Azt is hangsúlyozza, hogy a brit politika a járvány után nem térhet vissza a megszokott kerékvágásba.

A Jeremy Corbyn párton belüli bázisát adó Momentum mozgalom Starmer megválasztása hírére reagálva üdvözölte, hogy az új elnök elkötelezett a Corbyn-éra legfontosabb társadalompolitikai és gazdasági programpontjai mellett. A Momentum jelezte, a jövőben ezen ígéretek betartatását tekinti fő feladatának. Az elmúlt hetekben megjelent sajtóhírek szerint Starmer a corbynisták pártvezetésből való kisöprésére készül, ezzel kapcsolatban a Momentum jelezte, szeretnék, ha az új pártvezér sokszínű (tehát corbynistákat is magába foglaló) árnyékkormányt nevezne ki.

(via The Guardian)