Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Horthy-megemlékezést tart a Mi Hazánk

Ez a cikk több mint 2 éves.

Február 6-ra „Nemzeti Összefogás Seregszemléje” elnevezésű programot szervez a szélsőjobboldali Mi Hazánk párt. Az eseményen Horthy Miklós volt kormányzó halálának 65. évfordulójára emlékeznek, valamint egy köztéri Horthy-lovasszobor felállítását követelik.

A szélsőjobboldali párt egy sor kisebb szervezetet is maga mellé állított a rendezvényre, így jelen lesz a a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége, a MIÉP, az FKgP, a Betyársereg, a Mi Hazánk Motorosai, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a HVIM, a Mi Hazánk Ifjai, az Identitesz és a Magyarok Világszövetsége.

A demonstrációt egy fáklyás felvonulás követi majd, nagy-magyarországos teherautóval, de a résztvevők egy Horthy-mellszobor gipszmintáját is megcsodálhatják majd.

A szélsőjobboldali párt utoljára akkor került a nyilvánosság érdeklődésének központjába egy rövid időre, amikor józsefvárosi irodájukra „Magyarország nem lehet cigányország” feliratot helyeztek el, amelynek következtében Pikó András polgármester kihajította őket az önkormányzati bérleményből.

A plakátot egyébként nem sokkal kihelyezése után ismeretlenek festékkel felismerhetetlenné tették, s a párt vezetőit ábrázoló poszterekre „Nácik!” feliratokat rajzoltak. Ezt azóta részben lemosták az iroda homlokzatáról.

A kerületi önkormányzat Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottsága pár nappal később egyöntetűen, a fideszes képviselők szavazataival is arról határozott, elveszik a párttól az irodahasználati jogot.

Az 1Magyarország nevű roma civil csoport mindezeken felül még feljelentést is tett uszítás miatt a plakát kihelyezői ellen.

„E förtelmes plakát, s annak üzenete nem pusztán hazánk polgárainak, legnagyobb lélekszámú kisebbségének emberi jogait, méltóságát tiporja sárba, hanem egyértelmű és nyílt gyűlöletbeszéd, színtiszta, náci, fasiszta alapvetésű retorika, amely ebben a formájában egyértelműen uszításnak minősül. A Mihazánk Mozgalom plakátjának üzenete nem csak a zsidó-keresztény normák, értékek szellemével, hanem az Alaptörvényünk betűjével is ellentétes. Követeljük a plakát azonnali eltávolítását, az iroda tulajdonosának azonnali, halasztást nem tűrő közbenjárását, intézkedését! Ezzel párhuzamosan az 1Magyarország jogi lépéseket tesz, s feljelenti az Mihazánk Mozgalmat”.

(MTI)

 

Címlapkép: kép: Mérce