Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elvette a józsefvárosi önkormányzat a cigányozó Mi Hazánk kerületi irodáját

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mérce néhány napja számolt be róla, hogy cigányellenes plakát került a Mi Hazánk József körúti irodájának ajtajára.

„Nem lehetünk cigányország!”

– ezzel az uszító felirattal, egy romákat ábrázoló fotóval, valamint a Mi Hazánk pártlogójával látták el a plakátot, amit belülről ragasztottak fel a szélsőjobboldali párt irodahelyiségének ajtajára.

A kerületi önkormányzat Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottsága szerdán ült össze, hogy határozzon arról, elvegyék-e a Mi Hazánk József krt. 43. alatti irodáját. A döntés teljesen egyhangúan 5-0 szavazataránnyal az lett, hogy az önkormányzat megvonja a Mi Hazánk párttól a József krt. 43. alatti számban az irodahasználat jogát.

Rasszista plakát a Mi Hazánk VIII. kerületi irodájának ajtaján. fotó: Mérce

A jozsefvarosujsag.hu beszámolója szerint az ülésen részt vett Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa is, aki megpróbálta rávenni a testület tagjait, hogy máshogy döntsenek.
Az ügy még a helyi Fidesznek is sok volt, közleményükben így fogalmaztak:
„a Józsefvárosi Fidesz elítél minden sértő és gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulást a cigánysággal szemben és kiáll a józsefvárosi cigány társadalom mellett.”

Az iroda egyébként Józsefváros önkormányzatának tulajdonában van, a Mi Hazánk csak bérelte azt a kerülettől. Sátly Balázs, az ügyet kirobbantó helyi politikus akkor ezzel kapcsolatban azt írta: kezdeményezni fogja az iroda bérleti szerződésének felülvizsgálatát az önkormányzat tulajdonosi bizottságának következő ülésén.

Megszólalt az ügyben Pikó András, Józsefváros polgármestere is, aki azt írta közösségi oldalán, hogy „mélységesen egyetért” Sátly Balázzsal, szerinte sem tűrheti a VIII. kerület, „hogy az önkormányzat tulajdonát, tehát a mindannyiunk közös tulajdonát használó bérlő azt akár a józsefvárosi cigányok, akár más közösséggel szembeni uszításra használják”.

Az 1Magyarország nevű roma civil csoport mindezeken felül még feljelentést is tett uszítás miatt a plakát kihelyezői ellen.

„E förtelmes plakát, s annak üzenete nem pusztán hazánk polgárainak, legnagyobb lélekszámú kisebbségének emberi jogait, méltóságát tiporja sárba, hanem egyértelmű és nyílt gyűlöletbeszéd, színtiszta, náci, fasiszta alapvetésű retorika, amely ebben a formájában egyértelműen uszításnak minősül. A Mihazánk Mozgalom plakátjának üzenete nem csak a zsidó-keresztény normák, értékek szellemével, hanem az Alaptörvényünk betűjével is ellentétes. Követeljük a plakát azonnali eltávolítását, az iroda tulajdonosának azonnali, halasztást nem tűrő közbenjárását, intézkedését! Ezzel párhuzamosan az 1Magyarország jogi lépéseket tesz, s feljelenti az Mihazánk Mozgalmat”

– írták szombaton.

A plakátot egyébként nem sokkal kihelyezése után ismeretlenek festékkel felismerhetetlenné tették, s a párt vezetőit ábrázoló poszterekre „Nácik!” feliratokat rajzoltak.

A rasszista plakátot ismeretlenek eltüntették. kép: Mérce olvasó

(jozsefvaros.hu)

Címlapkép: kép: Mérce