Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cigány emberek ellen uszító, nyíltan rasszista plakát került ki a Mi Hazánk józsefvárosi irodájának ajtajára

Ez a cikk több mint 2 éves.

Cigányellenes plakát került a Mi Hazánk József körúti irodájának ajtajára – erre hívta fel a figyelmet szombaton Sátly Balázs, az ellenzéki pártok képviselőit tömörítő Közösen Józsefvárosért frakció vezetője Facebook-oldalán.

„Nem lehetünk cigányország!”

– ezzel az uszító felirattal, egy romákat ábrázoló fotóval, valamint a Mi Hazánk pártlogójával ellátott plakátot ragasztottak fel belülről a szélsőjobboldali párt irodahelyiségének ajtájra. Szombaton délután kollégánk is készített néhány fotót a helyszínen:

Rasszista plakát a Mi Hazánk VIII. kerületi irodájának ajtaján. fotó: Mérce

 

Rasszista plakát a Mi Hazánk VIII. kerületi irodájának ajtaján. fotó: Mérce

Az iroda egyébként Józsefváros önkormányzatának tulajdonában van, a Mi Hazánk csak bérli azt a kerülettől. Sátly ezzel kapcsolatban azt írta: kezdeményezni fogja az iroda bérleti szerződésének felülvizsgálatát az önkormányzat tulajdonosi bizottságának következő ülésén.

Az üggyel kapcsolatban az 1 Magyarország Kezdeményezés nevű, roma civil csoport posztolt a Facebookra, melyben az írják, feljelentést tesznek a rasszista poszter miatt.

„E förtelmes plakát, s annak üzenete nem pusztán hazánk polgárainak, legnagyobb lélekszámú kisebbségének emberi jogait, méltóságát tiporja sárba, hanem egyértelmű és nyílt gyűlöletbeszéd, színtiszta, náci, fasiszta alapvetésű retorika, amely ebben a formájában egyértelműen uszításnak minősül. A Mihazánk Mozgalom plakátjának üzenete nem csak a zsidó-keresztény normák, értékek szellemével, hanem az Alaptörvényünk betűjével is ellentétes. Követeljük a plakát azonnali eltávolítását, az iroda tulajdonosának azonnali, halasztást nem tűrő közbenjárását, intézkedését! Ezzel párhuzamosan az 1Magyarország jogi lépéseket tesz, s feljelenti az Mihazánk Mozgalmat”

– írják posztjukban.

Megszólalt az ügyben Pikó András, Józsefváros polgármestere is, aki azt írta közösségi oldalán, hogy „mélységesen egyetért” Sátly Balázzsal, szerinte sem tűrheti a VIII. kerület, „hogy az önkormányzat tulajdonát, tehát a mindannyiunk közös tulajdonát használó bérlő azt akár a józsefvárosi cigányok, akár más közösséggel szembeni uszításra használják”.

Írásban megkérdeztük a Mi Hazánk Mozgalmat is, hogy miért került ki az irodájuk ajtajára a rasszista plakát. Ha válaszolnak levelünkre, cikkünket frissíteni fogjuk.

Címlapkép: Rasszista plakát a Mi Hazánk VIII. kerületi irodájának ajtaján. fotó: Mérce