Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon beszállítójánál dolgozott, kiszivárogtatta, hogy gyermekmunkát alkalmaznak a gyárban, majd megkínozták és bebörtönözték

Ez a cikk több mint 2 éves.

Teng Mingfang a Dél-Kínában található, hengjangi Foxconn-gyárban dolgozott, ahol az Amazon Alexa-termékeit gyártják. Miután kiszivárogtatta, hogy a gyár iskolás korú gyermekeket alkalmaz, letartóztatták és vallatói addig kínozták, míg alá nem írta, hogy üzleti titkok kiszivárogtatásával bűntényt követett el. Teng Mingfang a börtönből szabadulva fellebbezett a bíróságon, és a nyilvánossághoz fordult, mert szerinte a világ leggazdagabb emberének, az Amazon tulajdonosának, Jeff Bezosnak kötelessége lenne támogatni fellebbezését, és bocsánatkérést is követel mind a Foxconntól, mind az Amazontól.

Teng Mingfang édesapja meghalt börtönbüntetése alatt, és a hatóságok megtagadták tőle a lehetőséget, hogy jelen legyen apja temetésén. Elmondása szerint ez az egyik fő oka annak, hogy hajlandó nyilvánosan beszélni ügyéről:

„Apám mindig arra tanított, hogy jó embernek kell lennem, és mivel a szívemet követtem, és hittem, hogy igazságot kell szolgáltatni, jelentettem a Hengjang Foxconn súlyos jogsértéseit. A bebörtönzésem azonban nagy károkat okozott nekem és a családomnak” – meséli Teng Mingfang.

Vallatói többször is megverték és fájdalmas pozícióban megbilincselték:

„Hétszer nem voltam hajlandó aláírni [a vallomást], mire megharagudtak, és a vaskeret aljához bilincseltek, nem tudtam állni, guggolni, ülni; csak hajlongva, félig guggoltam egész éjjel. Kora reggelre nem bírtam tovább.”

A hengjangi Foxconn-gyár jogsértő munkakörülményeire először 2018-ban derült fény, amikor az amerikai székhelyű, a kínai munkakörülményeket monitorozó China Labor Watch jelentést tett közzé a gyárról. Ezután Tang Mingfang dokumentumokat szivárogtatott ki a China Labor Watch-nak arról, hogy a gyárban illegális foglalkoztatás folyik, köztük iskolás korú gyermekek foglalkoztatása és illegális túlóráztatás.

Tang Mingfang elmondása szerint a gyárban dolgozó iskolásokat tanáraik veréssel büntették, ha nem dolgoztak eleget:

„Olvastam egy jelentést, amelyet a Hengjang Foxconn biztonsági őre írt; alapvetően arról volt benne szó, hogy egy tanár szóban és fizikailag bántalmazott egy nem együttműködő diákot, és a diák sírt.”

Az első jelentés után az Amazon belső vizsgálatot végzett a gyárban és az alulfizetett dolgozók kompenzációjára kötelezte a Foxconnt. A második jelentés a kiszivárogtatott dokumentumok alapján készült. Ezután a Foxconn indított belső vizsgálatot és azonnal elbocsátotta a gyárban dolgozó diákokat és ideiglenes munkásokat.

Tang Mingfang azt is elmondta, hogy letartóztatása előtt látott egy külföldit, akiről azt gondolta, hogy az Amazon egyik alkalmazottja volt, és aki az íróasztali fiókjában kutatott és a székén lévő egyenruhája zsebeit ellenőrizte.

Szerinte üzleti titok megsértésének az minősülne, ami anyagi veszteséget okoz a cégnek, de a Foxconn csak annyit volt kénytelen visszatéríteni, amennyire a törvény kötelezte. Kijelentette, hogy ezért – és mivel azért cselekedett, hogy felfedje az illegális tevékenységet – nem hajlandó elismerni bűnösségét, és ragaszkodik ahhoz, hogy az elítéléséhez használt vallomást jogellenesen, kínzással szerezte meg egy magas rangú tiszt, akinek segédtisztek segítettek, ezért a bíróságnak meg kell semmisíteni ítéletét.

A Foxconn Magyarországon is végez gazdasági tevékenységet. Tavaly júniusi hír, hogy 5 milliárd forintos beruházást hajt végre Komáromban a Cloud Network Technology Kft., a Foxconn cégcsoport tagja. A beruházást a magyar kormány egymilliárd forinttal támogatta. Szijjártó Péter külügyminiszter a beruházás kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a kormány „a világjárvány alatt sem tért le a bevált útról”, azaz folytatta a „beruházásösztönzést” és „segély helyett munkát adott az embereknek”.

Címlapkép: Wikimedia Commons