Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öt méteres fallal oldaná meg Lengyelország a határkrízist segítségnyújtás helyett

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egy öt és fél méter magas, 186 kilométer hosszú fal építése vette kezdetét a mai napon a lengyel-belarusz határvonalon, 353 millió euróból, írja az Al Jazeera. A fal a teljes határszakasz közel felét fogja kitenni.

A lengyel kormány reméli, hogy a fal megakadályozza majd a Belaruszból érkező bevándorlókat a Lengyelországba való bejutástól. A határszakaszt jelenleg is drótkerítés védi.

A fal építéséről szóló bejelentésben a lengyel kormány többet beszélt a környezetrombolás minimalizálásáról, mint az emberjogi kérdések és aggodalmak eloszlatásáról.

Pedig az új határfal emberi jogi szempontból több kétséget is felvet, különösen a tavaly ősz óta történtek tükrében.

November nyolcadikán több száz menekült torlódott fel a lengyel-belarusz határnál, a Kuźnica Białostocka-Bruzgi határátkelőhely belarusz oldalán. A felfegyverzett belarusz határőrök kutyákkal sorakoztak fel a Lengyelországba vezető autóúton és az út mellett található, Lengyelországot Belarusztól elválasztó erdő felé terelték a menekülteket, akik megpróbáltak bejutni Lengyelország területére, ahol a lengyel határőrök, a hadsereg és a rendőrség sorfalába ütköztek.

Belarusz diktátora, Aljakszandr Lukasenka kormánya felfüggesztette az Európai Unióval kötött illegális bevándorlás elleni szerződést, és jelentősen megkönnyítette a turistavízum megszerzését, amelynek következtében számos iraki, szíriai és más országból származó ember utazott Belaruszba annak reményében, hogy a kelet-európai országból könnyeben eljuthatnak az EU területére, szemben a „a világ legveszélyesebb határának” is tartott földközi-tengeri útvonalon próbálnák meg a menekülést a háború és óriási szegénység sújtotta országaikból.

A lengyel kormány tízezer katonát mozgósított a határvonalra a krízis ideje alatt, Wąsik miniszterhelyettes pedig Twitteren azt üzente a lengyel polgároknak, hogy szabályos ütközet folyik a határon, és hogy „ne sajnáljátok őket”.

A két ország között rekedt menekültek egy csoportja botokkal, kövekkel és más tárgyakkal dobálta meg a határon felhúzott szögesdrótkerítést, amire a lengyel határvédők vízágyúkkal és könnygázzal válaszoltak. Az összeütközésben súlyosan megsérült egy rendőr, egy héttel ezelőtt pedig egy lengyel katona vesztette életét egy véletlenül elsült fegyver okozta balesetben.

A menekültek körében az elmúlt hónapok határkrízisében 9-re nőtt az azonosítható halálos áldozatok száma, bár ez a szám akár még magasabb is lehet.

Mindeközben a NATO, az ENSZ és az Európai Uniói felszólalásai egyöntetűen Lukasenkára és Belaruszra fókuszáltak. Hozzászólásaikban a menekültek fegyverként, hibrid háború eszközeként, EU-t fenyegető veszélyként voltak jelen, nem pedig áldozatként.