Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy katona is életét vesztette a lengyel-belarusz határnál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lengyel fegyverrel lőtték le a belarusz határon szolgálatot teljesítő lengyel katonát – adta hírül a lengyel titkosszolgálat szóvivője szombat este. Stanislaw Zaryn szóvivő közleménye alapján baleset történhetett:

„Az előzetes vizsgálati eredmények szerint lövést adtak le egy katonai fegyverből, aminek következtében egy katona életét vesztette, a történtekhez harmadik személynek nem volt köze.”

A katona haláláról szóló hír nem sokkal azután jelent meg, hogy egy fiatal szír holttestére bukkantak a határon. A menekült halálának okát még nem azonosították be. A határon a hőmérséklet nulla fok körüli, az ott rekedt menekültek a szabad ég alatt kénytelenek tartózkodni. A lengyel határőrök a 183 falut magába foglaló határ menti zónában megtiltották a helyi lakosságnak és a civil szervezeteknek, hogy megsegítsék a  menekülteket, akiket a fagyhalál fenyeget. A területről a sajtót is kitiltották. Ezidáig hivatalosan 9 az azonosítható halálok száma a menekültek között.

A hét elején több száz menekült torlódott fel a lengyel-belarusz határnál, a Kuźnica Białostocka-Bruzgi határátkelőhely belorusz oldalán. A menekülteknek mindkét oldalon felfegyverzett határőrök állják útjukat. A menekültek csoportjában több család is van, kisgyermekekkel.

A lengyel-belorusz határkrízis a nyár végén kezdődött, amikor Lukasenka, belorusz diktáror azzal bosszulta meg az őt sújtó uniós szankciókat, hogy megnyitotta Belarusz nyugati határait a Közel-Keletről menekülők előtt. A belarusz katonák akár 2500 dolláros összeget is elérő díj ellenében azt ígérték a menekülteknek, hogy Németországba szállítják őket, de a lengyel, lett és litván határon otthagyták őket és fegyvert fogtak rájuk, hogy ne tudjanak visszatérni. A másik oldalon 3 méter magas szögesdrót kerítéssel és úgyszintén katonákkal fogadják őket. Azóta viszont uniós nyomásra Törökország pénteken megtiltotta a szír, jemeni és iraki állampolgároknak, hogy területéről Minszkbe repüljenek, ezzel gyakorlatilag lezárva az egyik fő útvonalat.