Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Páncélosokat is mozgósított a lengyel határőrség, miután több száz menekült torlódott fel a lengyel-belarusz határnál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 6 (17:27):

Hatalmas területen vertek sátrakat belarusz oldalon a menekültek éjszakára a fák tövében a lengyel védelmi minisztérium drónvideójának tanúsága szerint. A hőmérséklet fagypont körüli, minden jel szerint kint éjszakáznak a főként iraki Kurdisztánból érkezett emberek.

Frissítés 5 (17:02):

Tízezer katonát mozgósítottak a lengyel-belarusz határra, hogy a határőrség és a rendőrség alakulatait kiegészítsék, közölte a lengyel kormányszóvivő, Piotr Muller az ONET tájékoztatása alapján. A hadseregtől kivezényelt katonák száma a közeljövőben tovább fog emelkedni, tette hozzá.

Frissítés 4 (16:19):

Riasztóan militarista hangvételű üzenetet tett közzé Wąsik miniszterhelyettes Twitterén, ebben úgy fogalmazott „szabályos ütközet folyik a határon. A Határőrség, a Rendőrség és a Lengyel Hadsereg védi a határokat a Lukasenka által felkészített migránsoktól. Emlékezzetek, a lengyel szolgálatok védenek minket, de támogatnunk kell őket.”

„Ne sajnáljátok őket!”

– tette hozzá a miniszterhelyettes, nem egyértelműsítve, hogy a katonákra vagy a menekültekre gondol-e.

Frissítés 3 (15:10):

Szvetlana Cihanuszkaja, a belarusz ellenzék száműzetésben élő vezetője felszólította Lukasenka rezsimjét a menekültekkel való embertelen bánásmód, az erőszak és a rossz bánásmód beszüntetésére, és határozott Európai Uniós fellépést sürget.


Frissítés 2 (15:00):

Különös jelenetről készült videót tett közzé a lengyel Védelmi Minisztérium. Egy illető a lengyel határkerítést egy vadonatúj drótvágó eszközzel igyekszik átvágni. Hogy ő is menekült-e, vagy esetleg belarusz állampolgár, az nem derül ki.


Frissítés (14:28):

Délután fél háromra összehívta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a legmagasabb állami döntéshozókat, így a miniszterelnököt és a különböző karhatalmi szolgálatok vezetőit a határon kialakult helyezettel kapcsolatos válságtanácskozásra.

Korábban írtuk:

A közösségi médiában kezdtek el terjedni felvételek arról, hogy több száz menekült torlódott fel a lengyel-belorusz határ mentén található Kuźnica-Bialostocka határátkelőhely belorusz oldalán.

A felvételeken továbbá látható, hogy a felfegyverzett belorusz határőrök kutyákkal sorakoztak fel a Lengyelországba vezető autóúton és az út mellett található, Lengyelországot Belorussziától elválasztó erdő felé terelik a menekülteket.

A határ lengyel oldalán hatalmas készültséggel vannak jelen a lengyel határrendészet valamint a terrorelhárítás különítményei.

 

Hónapok óta egyre feszültebb a helyzet Belorusz három EU-tagállammal, Lengyelországgal, Lettországgal és Litvániával közös határszakaszán, ahová nagy számban érkeznek az Unió területére bejutni kívánó menekültek. Az ország diktátorának, Alekszander Lukasenkának kormánya nemrég felfüggesztette az Európai Unióval kötött az illegális bevándorlás elleni szerződést és jelentősen megkönnyítette a turistavízum megszerzését,amelynek következtében számos iraki, szíriai, és más országból származó ember utazott Belorussziába annak reményében, hogy a kelet-európai országból könnyeben juthatnak el az EU területére, mintha „a világ legveszélyesebb határának” is tartott földközi-tengeri útvonalon próbálnák meg a menekülést a háború és óriási szegénység sújtotta országaikból.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a Lukasenka-rezsim azzal próbálja zsarolni a legutóbbi, minden valószínűség szerint elcsalt belorusz elnökválasztás és azt követően kibontakozó tüntetésekre adott brutális megtorlóakciók miatt Belorussziára súlyos szankciókat kivető Európai Uniót, hogy átengedi a menekülteket a szomszédos EU-s országokba. Ez az Unió keleti határán lévő országokat is reagálásra késztette: Lengyelországban szeptemberben elrendelte a szükségállapotot a belorusz határ térségében és katonákat vezényelt ki, hogy megakadályozza a menekültek átjutását a határ lengyel oldalára.

Ennek eredményeként a belorusz-lengyel határon rendszeresen előfordul, hogy  a belorusz hatóságok átengedik a határon a menekülteket de felsorakoznak mögöttük, ezzel megakadályozván, hogy visszafordulhassanak. Eközben a határ másik oldalán –ahol nemrég egy kerítést is felhúzott a lengyel kormány – lengyel kollégáik ugyanezt teszik, ezzel tulajdonképpen a két ország közé szorítva a határon feltorlódó menekülteket. Akik mégis megpróbálnának átkelni, azok a lengyel karhatalmisták erőszakos fellépésével találják szembe magukat. Néhány hete adta hírül az Infomigrants, hogy a lengyel határrendészek könnygázzal próbálták meggátolni a menekülteket a határ átlépésében.

A lengyel állami média ráadásul tovább szítja a menekültellenes hangulatot azzal, hogy olyan kijelentéseket tesznek, miszerint a menekültek valójában a „belorusz hibrid hadviselés” részét képezik. Eközben a katonák a civil segítő csapatoknak is megakadályozzák, hogy hozzáférjenek a senki földjén ragadt menekültekhez. Az orvosokat, akik megpróbáltak bejutni az ideiglenesen felállított táborokba elküldték a hatóságok.

Ennek következtében egy egyre súlyosabb humanitárius katasztrófa kezd kibontakozni a térségben. Október végi források szerint már legalább nyolc menekült vesztette életét a lengyel-belorusz határvidéken, ám az Amnesty International szerint ha a nemzetközi közösség nem hajlandó közbelépni, akkor emberek százait látjuk majd meghalni éhezés, kihűlés és betegségek következtében. Azonban kérdéses, hogy milyen közlepésre számíthatunk például az EU-tól, amikor Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető számára a legfőbb prioritást nem a határon rekedtek megsegítése, hanem az, hogy EU-s forrásokat is lehessen biztosítani a Belorussziát az EU-tól elválasztó határkerítés finanszírozására.

 

 

 

 

Címlapkép: Prachatai/ flickr