Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Emberi Jogok Bírósága ételt és orvosi ellátást kér az EU és Belarusz között ragadt menekülteknek

Ez a cikk több mint 2 éves.

A strasbourgi Emberi Jogok Bírósága (EJEB) szerdán egy ideiglenes intézkedési döntésével arra kérte Litvániát és Lengyelországot, hogy biztosítsanak élelmet, vizet, ruházatot, megfelelő orvosi ellátást és ha lehetséges, átmeneti szállást az EU és Belarusz között ragadt menekülteknek– vette észre az Azonnali.

A közlemény ugyanakkor kihangsúlyozza, a döntés nem azt jelenti, hogy a két uniós tagállamnak a saját területére kéne engednie a menekülteket. Az EJEB azt kéri az uniós tagállamoktól, hogy augusztus 25-től  szeptember 15-éig biztosítsa a határok között ragadt menekültek számára a közeményben foglalt alapvető szükségleteket. Az Emberi Jogok Európai Egyezménye betartásának felügyeletére létrehozott bíróság olyan sürgős beavatkozást igénylő esetekben szokott kiadni hasonló intézkedéseket, amikor fennáll a helyrehozhatatlan kár elszenvedésének veszélye.

Aljakszandar Lukasenka belarusz elnök felfüggesztette az Európai Unióval kötött az illegális bevándorlás elleni szerződést, miután az EU újabb szankciókat vezetett be Lukasenka rezsimjével szemben, azt követően, hogy a belarusz hatóságok májusban bombariadóra hivatkozva leszállásra kényszerítettek egy Athén és Vilnius között közlekedő Ryanair-járatot, hogy elfogják a rezsimellenes újságírót, Raman Prataszevicset és barátnőjét.

Ezt követően Belarusz a lengyelekkel és a litvánokkal közös határszakaszra közel-keleti bevándorlókat engedett, azonban a EU-s országok lezárták határaikat a menekültek előtt,

így mintegy 50 afgán és iraki bevándorló ragadt a senki földjén Belarusz és az EU között, és egyik országba sem juthatnak be és vissza, miközben hiányt szenvednek az olyan alapvető szükségletekben is, mint az étel, ital vagy az orvosi ellátás.

Lengyelországban katonákat mozgósítottak a határra, míg Lettországban rendkívüli állapotot vezettek be a megjelenő bevándorlók miatt. A lengyel állami média ráadásul tovább szítja a menekültellenes hangulatot azzal, hogy olyan kijelentéseket tesznek, miszerint a menekültek valójában a belarusz hibrid hadviselés részét képezik. Eközben a katonák a civil segítő csapatoknak is megakadályozzák, hogy hozzáférjenek a senki földjén ragadt menekültekhez. Az orvosokat, akik megpróbáltak bejutni az ideiglenesen felállított táborokba elküldték a hatóságok. A Junge Welt információi szerint a menekültek közül sokan húgyúti fertőzést és tüdőgyulladást kaptak, mivel két hete a földön kell éjszakázniuk.

A portál arról is beszámol, hogy a katonák néhány menekült csapatot lengyel földre csaltak, ahol elvették telefonjaikat, majd minden kommunikációs lehetőségtől megfosztva, visszaküldték őket a senki földjére.

Lengyelország a Belarusz határon egy 418 kilométer hosszú dupla kerítés felhúzását is tervezi, amelyből 150 kilométer már el is készült a lengyel Belügyminisztérium szerint.

(Azonnali, Junge Welt, Mérce)