Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A belarusz hatóságok leszállíttattak egy Ryanair-gépet Minszkben, hogy elfogjanak egy újságírót

Ez a cikk több mint 2 éves.

A belarusz ellenzéki aktivista Franak Viačorka és az ellenzék vezetője, Szvetlana Tyihanovszkaja is beszámolt róla Twitteren, hogy a belarusz hatóságok leszállásra kényszerítettek egy Athénból Vilniusz felé tartó utasszállító gépet, amelyen egy ismert ellenzéki újságíró, Roman Protaszevics is utazott.

A rendőrség a reptéren letartóztatta Protaszevicset, aki Viačorka szerint halálbüntetéssel néz szembe az országban.

A görög Greek City Times hírportál értesülései szerint a belarusz rezsim egy MiG-29-es vadászgépet küldött az utasszállító elfogására. Roman Protaszevics korábban ennél az újságnál is dolgozott.
Szvetlana Tyihanovszkaja Protaszevics azonnali elengedését követeli, valamint felszólította az ENSZ repülésügyi biztosát, hogy késlekedés nélkül vizsgálja ki a történteket.

Ahogy arról a Népszava néhány napja beszámolt, a belarusz diktatúra az utóbbi időben fokozta a nyomást az ellenzéki hírportálokon, a Tut.by nevű népszerű ellenzéki portál szerkesztőségére a hatóságok kedden hajnalban egyszerűen rátörték az ajtót, és elhurcolták a főszerkesztőt, valamint 13 további újságírót.
A karhatalom ezzel egy időben az újság vidéki irodáiban és dolgozóinak lakásán is razziázott, valamint magát a hírportált elérhetetlenné tették.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az EUobserver internetes portál januárban hangfelvételeket tett közzé arról, hogy a belarusz KGB Pavel Seremet újságíró meggyilkolását tervezte 2012-ben.

Az EUobserver állítása szerint a felvételekre egy belarusz ellenzéki aktivistán keresztül tettek szert. A NEXTA Telegram-hírcsatornája szerint viszont a hangfelvételeket a belarusz különleges egységek egy volt munkatársa, Igor Makar juttatta el Brüsszelbe. A felvételek alapján a Lukasenko-rezsim Németországban is politikai merényletekre készült, amelyek viszont végül nem történtek meg.

Az országban tavaly nyár óta tartanak töretlen erővel a különböző demonstrációk, sztrájkok annak érdekében, hogy az országot két és fél évtizede megkérdőjelezhető eszközökkel uraló Alekszandr Lukasenka megváljon végre a hivatalától, és új, ezúttal tisztességes és komolyan vehető választásokat írjanak ki. Az eseményeket a Mércén nagyon szorosan követjük, itt találhatjátok az eddigi megmozdulásokról írt tudósításainkat és elemzéseinket.