Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Napvilágra került hangfelvételek szerint Lukasenko meggyilkoltatott egy újságírót 2016-ban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az ukrán rendőrség hétfőn közölte, hogy 2012-re visszanyúló dokumentumokat és hangfelvételeket vizsgálnak egy belarusz újságíró meggyilkolásának terveiről. Az újságírót 2016-ban Kijevben megölte egy autóbomba.

Az ukrán rendőrség éppen aznap tette ezt a bejelentést, amikor az EUobserver, internetes portál hangfelvételeket tett közzé arról ahogy  a belorussziai KGB Pavel Seremet, újságíró meggyilkolását tervezi 2012-ben.

Az EUobserver állítása szerint a felvételekre egy belarusz ellenzéki aktivistán keresztül tettek szert. A NEXTA Telegram-hírcsatornája szerint viszont a hangfelvételeket a belarusz különleges egységek egy volt munkatársa, Igor Makar juttatta el Brüsszelbe.

A felvételek alapján a Lukasenko-rezsim Németországban is politikai merényletekre készült, amelyek viszont végül nem történtek meg.

A felvételeken a KGB ügynökei – Vagyim Zajcev, a belarusz KGB volt főnöke és az Alfa terrorellenes különleges egység két embere – arról beszélnek, hogy Lukasenko elrendelte három Németországban tartózkodó belarusz állampolgár (Oleg Alkaev, volt börtönigazgató, Vlagyimir Borodacs, volt ezredes és Vjaczeszlav Dudkin, volt korrupcióellenes igazgató) és az akkor Oroszországban tartozkodó Pavel Seremet meggyilkolását.

Seremet orosz állampolgárságot kapott, miután Moszkvába menekült a belarusz üldöztetés elől, de 2014-ben véglegesen Ukrajnába költözött, miután már Oroszországban sem érezte magát biztonságban.

Seremet az Ukrajinszka Pravda online hírportálnál dolgozott, amelynek alapítóját, Georgij Gongadzét 2000-ben szintén meggyilkolták. Gongadze lefejezett holttestét egy Kijeven kívüli erdőben fedezték fel. 2016-ban Seremet is erőszakos halált halt, amikor felrobbant autója az ukrán főváros központjában. Állítólag egy házilag készített, 400-600 gramm trotilnak megfelelő robbanóerejű, időzített vagy távolról működésbe hozott robbanószerkezet volt az autóban.
Három embert gyanúsítanak Ukrajnában a gyilkosság kapcsán, de a hatóságok még nem állapították meg, ki rendelte el a gyilkosságot. A gyanúsítottak tagadják a vádakat.