Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amnesty International: Százak halhatnak meg Lengyelország határán

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Semmi kétségem afelől, hogy ha a nemzetközi közösség nem lép sürgősen akcióba, hamarosan emberek százait látjuk majd meghalni éhezés, kihűlés és betegségek következtében. Ez egy humanitárius válság, méghozzá az orrunk előtt.”

nyilatkozta a lengyel Onet hírportálnak Agnes Callamard, az Amnesty International nemzetközi emberi jogvédő szervezet főtitkára azokról a menekültekről, akik nyár óra gyakorlatilag csapdába estek a lengyel-belarusz határon, ahol se tovább se vissza nem engedik már őket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Alekszandr Lukasenka vezette Belorusszia menekültekkel zsarolja az Európai Uniót, amire az Unió keleti határán lévő országok pragmatikus válasza az volt, hogy nem érdekli őket a sorsuk. Lengyelország szükségállapotot hirdetett szeptemberben, ami lehetővé teszi, hogy kizárják a határterület teljes hosszában mind az újságírókat, mind bárki mást, aki segítséget nyújthatna a menekülőknek.

„A lengyel állam 1989 után először tiltotta meg a médiának, hogy tájékoztasson egy Lengyelországban zajló fontos válságról. A nem-demokratikus szomszéddal való konfliktus ügyében Lengyelország pontosan ugyanazt teszi, mint az a bizonyos szomszéd. Ily módon a demokrácia nem harcol a totalitarizmus ellen, hanem egyre inkább hasonlít rá.”

– írta korábban a hírzárlatról Bartosz Węglarczyk, az egyik legnépszerűbb lengyel híroldal, az Onet főszerkesztője.

A helyzet annak ellenére nem változott hónapok óta, hogy augusztus végén az Emberi Jogok Európai Bírósága ételt és orvosi ellátást kért az EU és Belarusz között ragadt menekülteknek. Az akkori döntés mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Litvániának és Lengyelországnak nem kell területükre engedniük a menekülteket, csupán ellátást biztosítani nekik, és a határozat szeptember 15-ig volt csak érvényben.

A lengyel hatóságok és kormány hozzáállásának meg is lett a következménye, miután már szeptember végén arról kellett hírt adnunk, hogy több menekült is elhunyt a  hatóságok embertelen viselkedése és mindennemű segítség megtagadása miatt. A lengyel állami média ráadásul tovább szítja a menekültellenes hangulatot azzal, hogy olyan kijelentéseket tesznek, miszerint a menekültek valójában a belarusz hibrid hadviselés részét képezik.

„Lengyelország teljes felelősséget visel [azért a helyzetért, ami a határon kialakult]. A lengyel kormány megsérti mind a lengyel, mind a nemzetközi jogot. A lengyel állami szerveknek kötelessége az emberélet megmentése. Ha tudomásuk van róla, hogy emberek egy csoportja veszélyben van, közbe kell lépniük és megakadályozni, hogy meghaljanak. Az nem számít, hogy nem lengyel állampolgárok. A kormány nem csak a menekültek státuszáról szóló nemzetközi egyezményt, de a polgári és politikai jogok nemzetközi megállapodás 6. cikkelyét is megsérti.”

– kommentálta a jelenlegi helyzetet Callamard.

Aljakszandar Lukasenka belarusz elnök nyár folyamán függesztette fel az Európai Unióval kötött, illegális bevándorlás elleni szerződést, miután az EU újabb szankciókat vezetett be a diktátor rezsimjével szemben, azt követően, hogy a belarusz hatóságok májusban bombariadóra hivatkozva leszállásra kényszerítettek egy Athén és Vilnius között közlekedő Ryanair-járatot, hogy elfogják az ellenzéki újságírót, Raman Prataszevicset.

Ezt követően Belarusz a lengyelekkel és a litvánokkal közös határszakaszra közel-keleti bevándorlókat szállított, azonban a EU-s országok lezárták határaikat a menekültek előtt.

(Onet)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce