Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghalt Setét Jenő polgárjogi aktivista

Ez a cikk több mint 2 éves.

50 éves korában elhunyt Setét Jenő,  polgárjogi aktivista, számolt be róla ma reggel a Klubrádió. Setét nemcsak a roma, de minden kisebbség jogaiért küzdött, életútjának és az elmúlt időszakban tett nyilatkozatainak felelevenítésével emlékezünk rá.

Setét Jenő 1972-ben született, Sárospatakon. Tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt.  1995-től, a kezdetektől dolgozik a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Később jogvédő szervezetek veszik igénybe szaktudását. 2011-ben kampányt szervez, hogy minél többen valljanak roma identitásukról a népszámláláson. A népszámlálási kampányban a Setét Jenő által megszervezett aktivisták később Idetartozunk Egyesület néven szervezetté alakultak. Setét Jenő hozta létre a Roma Büszkeség Napja rendezvényt is. 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére tüntetést szervezett a parlament elé.

2017-ben az ő kezdeményezésére állítottak emléktáblát Puczi Bélának a Nyugati pályaudvarnál. Puczi Bé­la a marosvásárhelyi román pogromot megakadályozó erdélyi magyar cigányok egyike. Hét napig verték kihallgatása során, majd kilenc hónap börtönre ítélték, évekig nem kapott menedékjogot Magyarországon. A Nyugati pályaudvar melletti teret pár hónapja nevezték el Puczi Béláról, szintén Setét Jenő kezdeményezésére, így már nem csak emléktábla áll ott.

Setét Jenő utoljára január 11-én nyilatkozott a Mércének, amikor Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosról kérdeztük. A polgárjogi mozgalmár akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelen rendszer visszásságait az is jól mutatja, hogy a romaügyeket a belügyi tárca alá helyezték:

„Jól mutatja ennek a rendvédelmi megközelítését, ami évtizedes hagyományokkal bír a politikai kultúrában.”

Ugyancsak január 11-én Karácsony Gergellyel beszélgetett a főváros roma integrációs programjáról és annak hiányosságairól, több roma aktivistával egyetemben. Setét Jenő kritizálta, hogy az elmúlt két évben nem alakult ki „érdemi együttműködés, információáramlás és kapcsolattartás” a városvezetés és a roma civilek között. Karácsony Gergely ma reggel így emlékezett meg Facebook-oldalán a polgárjogi aktivistáról:

„Nem hiszek abban, hogy minden ember pótolható. Ő biztosan nem. De hiszek abban, hogy megteremthető egy igazságos és egyenlő világ. Drága Jenő, már csak miattad is, meg fogjuk csinálni!”

Novemberben az Idetartozunk Egyesület képviseletében, több roma szervezet szervezésében roma minimumprogramot hirdettek. A minimumprogram kapcsán Setét Jenő hangsúlyozta, hogy tovább nem halogatható  a romák ügye, és hogy a pártoktól valódi integrációt vár el.

2020 februárjában interjút készítettünk vele a gyöngyöspatai ügy kapcsán, amikor a helyi romák pert nyertek a magyar állam ellen az iskolai szegregáció miatt, Orbán Viktor viszont nemzeti konzultáció keretében söpörte le a jogerős bírósági döntést. Setét Jenő a Mi Hazánk és a Fidesz kapcsolatáról így nyilatkozott lapunknak a gyöngyöspatai ügy kapcsán:

„Orbán Viktor szabadon engedte a saját szélsőjobboldali kutyáit, ez pedig a Mi Hazánk Mozgalom, Toroczkaival együtt. Ezek nem véletlenszerűen lépnek fel, megkapták a zöldlámpát, hogy ezt lehet. De akkor a Fidesz politikusainak viselniük kell a felelősséget mindenért. Azért a feszültségért, amit odavittek most Sályba, azért, amit odavittek Miskolcra, és azért, amit majd megpróbálnak továbbvinni.”

Tavaly decemberben jelent meg a Mércén a Horváth Aladárral közösen írt visszaemlékezése egy húsz éve történt kilakoltatásra, a roma polgárjogi mozgalom egyik nevezetes eseményére. A cikk konklúziójában a 2 szerző keserűen állapítja meg:

„S hogy mi a különbség 2001 és 2021 között? Hogy húsz évvel ezelőtt még voltak szociális jogai a legelesettebb társadalmi csoportoknak, mára szinte nincsenek; volt szabad média, amely hírt adott a törvénytelen, méltánytalan helyzetekről, amelyben hangot kaphatott a roma jogok védelme, képviselete is! Húsz évvel ezelőtt a leszakadó romáknak volt életerejük harcolni a megkapaszkodásért, az erősebbeknek, a kitartóbbaknak sikerült.”

A roma aktivista a Partizánnal 2020-ban készített interjújában azt mondta:

„Abban sziklaszilárdan hiszek, hogy mindaz, amit a roma mozgalom el akar érni, az Magyarország javát szolgálja.”

Az 1 Magyarország kezdeményezés is megemlékezett róla. A civil szervezet, ami az előválasztás alatt vitákat kezdeményezett a miniszterelnökjelöltekkel a roma programjukról, így írt róla:

„Sokan faltörő kosnak látták Őt, aki kíméletlenül neki ront minden antidemokratikus, társadalmi egyenlőséget kiélező politikusnak, közszereplőnek. Ez bizonyos értelemben igaz volt, azonban a legfőbb jellemvonása, s egyben erénye az volt, hogy ilyen esetekben is – minden jogos felháborodása, impulzivitása ellenére is – a higgadt és kimért bölcsesség jellemezte döntéseit, megszólalásait, polgárjogi tevékenységét, akcióit.”


Halála óriási veszteség az igazságosabb Magyarországért küzdők számára.

Frissítés, 12:03 – A Szent István bazilika épülete előtt gyertyagyújtást tartanak Setét Jenő emlékére ma este:

„Kedves barátok, ismerősök!
Az Idetartozunk! Egyesület, a RomNet és a Roma Sajtóközpont gyertyagyújtással, néma főhajtással és közös imával emlékezik ma este 18 órakor a Szent István-bazilika épülete előtt a tragikus hirtelenséggel elhunyt polgárjogi harcosra, Setét Jenő barátunkra.
A néma megemlékezésre 2022. január 25-én kedden, 18-20 óra között kerül sor a bazilika előtt, a Szent István téren.” (via Romnet)