Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Sztojka-féle fenyegetéseknél mélyebbre nyúlnak a roma képviselet problémái Setét Jenő szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója a tavalyi év vége felé több alkalommal is találkozott az Országos Roma Önkormányzat tagjainak egy részével.

Amiben feladatkörét tekintve nem lenne semmi meglepő, azonban amennyiben hitelesek, úgy

a Népszava birtokába jutott hangfelvételek szerint ezen találkozókat a kormánybiztos arra használta, hogy a fenyegetés és ígérgetés, lekenyerezés kombinációját használva rávegye az ORÖ tagjait a Fidesz érdekeinek képviseletére.

Holott a szervezet feladata értelemszerűen a magyarországi romák érdekképviselete lenne, ami noha elképzelhető hogy egyes esetekben egybevág a nagyobbik kormánypártéval, ez bizonyára nincs így minden esetben, rendszerszinten pedig azt láthatjuk, hogy a Fidesz politikája szembemegy a roma közösség érdekeivel.

Telefonon beszéltünk Setét Jenővel, az Idetartozunk Egyesület elnökével, polgárjogi aktivistával, aki elmondta, az ORÖ-ben nem most kezdődtek a problémák, a szervezet mindig is az aktuális kormány felé volt lojális. Noha soha nem volt tisztségviselő semmilyen hivatalos roma szervezetben, immár 25 éve rendelkeznek információkkal és tapasztalatokkal az ORÖ működésével kapcsolatban.

Mindazonáltal arra ami most zajlik, kevésszer látott példát. Ugyan más esetben is találkoztak kompromittáló felvételekkel, ezen ügy kapcsán kifejezetten felháborítónak találja, hogy egy adott kormány kiválasztja a maga számára szimpatikus és hozzá lojális frakciót – ez esetben a Farkas Flórián által irányított Lungo Dromot.

A polgárjogi vezető szerint ugyanakkor a jelen rendszer visszásságait az is jól mutatja, hogy a romaügyeket és a felzárkóztatást a belügyi tárca alá helyezték, mint mondta,

„jól mutatja ennek a rendvédelmi megközelítését, ami évtizedes hagyományokkal bír a politikai kultúrában.”

Setét szerint a pozícióval való visszaélés, zsarolás amit láttunk politikai és jogi konzekvenciákat kell, hogy maga után vonjon.

Sztojkával kapcsolatban elmondta, hogy noha az elmúlt tíz évben köztisztviselőként működött, eddig nem kompromittálta magát hasonló módon – most azonban politikai feladatot kapott. Setét úgy véli, a közelgő, a korábbiaknál várhatóan bizonytalanabb kimenetelű választások miatt oszthatták Sztojkára a kormányban a feladatot, hogy szervezze meg a romák között a kormányt támogató hálózatot, a Fidesz választási pozícióinak erősítése érdekében. A Népszava beszámolói szerint Sztojka ezt úgy interpretálta, hogy felkérték az ORÖ és a Lungo Drom rendbetételére, mindazonáltal azt is jelezte, hogy Farkas Flórián Lungo Drom elnök a körülötte lévő botrányok miatt nem alkalmas a szervezet rendbetételére. Setét szerint jelentős előnynél nem számít a kormánynak különösebben a talán 300 ezres roma szavazóbázis, kiélezett helyzetben azonban felértékelődhetnek a hatalom számára.

Setét felhívta a figyelmet a különböző pozíciók osztogatásának problémájára is.

Sztojka ugyanis pozíciókat is ígért a Népszava közlése szerint, amivel kapcsolatban a polgárjogi aktivista feltette a kérdést,

„miért pont az Országos Roma Önkormányzat képviselőinek kellene állásba kerülni bármiféle kulturális koordinátorként? Nem gondolom, hogy ezt bármiféle tisztségekhez kellene kötni. Ez egy olyan konkrét otrombaság, ami engem felháborít. Mintha azt mondanánk, hogy az lehet helyi családgondozó, aki tagja a helyi képviselő-testületnek.”

Setét kifejtette véleményét az Alkotmánybíróság döntéséről is, mellyel megsemmisítették az ORÖ-ben lezajlott választás eredményét – miután nem a kormánypártok által favorizált jelölt került a befutó pozícióba.

Az Országos Roma Önkormányzat novemberben nem a Fidesz szájízének megfelelően szavazta meg a 2022-es választáson induló képviselőinek listáját, ugyanis az első – befutó – helyre nem a kormánypártokhoz közel álló Farkas Félix, a Lungo Drom jelöltje, hanem Agócs János, a Fiatal Romák Országos Szövetségének képviselője került.

A Lungo Drom megtámadta az eredményt, amiről az Alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenes, a szavazást pedig meg kell ismételni. Ezzel újabb esélyt kapott az ORÖ Fidesz-közeli szárnya. Az Alkotmánybíróság arra hivatkozott, hogy nem volt megfelelő felkészülési idő a szavazásra.

Setét szerint noha problémás az alkotmánybírósági döntés, még nagyobb probléma, hogy egyes frakciók közül választanak jelöltet a nemzetiségi képviselő pozíciójára.

„Az Országos Roma Önkormányzat rendelkezik erre [a jelölésre] vonatkozó monopóliummal. Nekik ki kellett volna tárniuk a kapukat, és egy olyan, frakciók fölötti, köztiszteletben álló személyt jelölni a lista vezetőjének (…) aki nincs benne ebben a roma önkormányzati belháborúban és frakciózásban, nem tölt be ilyen típusú szerepet.”

Úgy véli, történelmi felelősségük van abban, hogy noha a roma közösség a legnagyobb nemzetiség lélekszámát tekintve, mégsem sikerült eddig nemzetiségi képviselőt az Országgyűlésbe juttatniuk. A nemzetiségek közül mindeddig csak a németeknek sikerült a kedvezményes nemzeti mandátumszerzés útján képviselőt juttatniuk a Parlamentbe.

Setét szerint ez a jelenlegi hivatásos politikusokkal nem is fog sikerülni, így amíg a hivatalos roma képviselet nem változtat stratégiáján és működésén, és nem fognak megtenni egy frakciókon fölül álló, köztiszteletben álló személyt – mint például Dr. Kállai Ernő volt ombudsmant – megtenni képviselőjelöltnek, csak szószólói helyet fognak kapni.

Sztojka Attila kormánybiztos a Népszava információi szerint a decemberi találkozókon azt kérte az összegyűltektől, hogy az ORÖ keretein belül végzett munkájuk során támogassák a kormánypártokat, ezért cserébe anyagi ellenszolgáltatást ígért nekik különböző pozíciókon keresztül. A lap idézi a hangfelvételeket, melyeken Sztojka elmondta, „Ti nem azért fogtok pénzt kapni, mert nem kell érte semmit tenni. Ti azért fogtok pénzt kapni, mert eddig is pénz nélkül csináltatok dolgokat. Most pedig meg lesztek fizetve érte”, de beszélt arról is, hogy „morzsákat szeditek össze, közben milliárdok folynak el a fejetek fölött, amiből kimaradtok”.

Sztojka a Népszava beszámolója szerint a kormány és köreiben tapasztalható állítólagos összetartásról is beszélt hallgatóinak a zártajtós találkozón. Ennek keretében elmondta, „van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.”

A kormánybiztos a választások várható eredményeiről is kifejtette a véleményét, miszerint „Talán ebben a körben azt is elmondhatom, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást”, de felelősséget is érez amiatt, hogy az ORÖ eltávolodott a Fidesztől: mint mondta, „azt is be kellett látnunk, hogy magatokra hagytunk titeket”.

Mindazonáltal a Népszava szerint azt is jelezte a jelenlévőknek, hogy amennyiben nem a Fidesz nyeri a választásokat, úgy a romaügyet „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”, az előbbiek interpretálásában „kinyírnák”, utóbbiakról pedig úgy látja, „az a lényege a meleglobbinak, hogy a romaügyre ráülve legalizálja magát”.

Sztojka a találkozókon belügyminisztériumi pozíciójával is kérkedett, mikor figyelmeztette a jelenlévőket, hogy „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.” Pintér Sándor belügyminiszter ezzel kapcsolatban a 24.hu-nak elmondta, „a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője részére a Belügyminisztérium személybiztonsági tanúsítványt és felhasználói engedélyt nem állított ki, mert munkaköre ellátásához nem szükséges. A főigazgató a nemzetbiztonsági szolgálatok nemzeti minősített dokumentumainak megismerésére nem jogosult. A főigazgatóság közismerten nem nemzetbiztonsági és bűnüldöző szerv, így titkos információgyűjtés folytatására, leplezett eszközök igénybevételére nem jogosult.”

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd