Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újévi hangversenyen lobogtatta meg a NER legtökéletesebb szimbólumát Rétvári Bence

Ez a cikk több mint 2 éves.

A többnyire cinizmust sem mellőző írásbeli és szóbeli parlamenti válaszairól ismert Emmi-államtitkár, Rétvári Bence ezúttal nem a kormányban vállalt szerepét, hanem egyéni választókerületi képviselői oldalát domborította ki saját politikusi közösségi oldalán.

Rétvári pénteki bejegyzésének apropója ugyan már többhetes, hiszen a poszt – a Vác Online beszámolója szerint – a hagyományteremtő szándékkal megrendezett első dunakanyari újévi hangversenyről szól, egy lábjegyzetet mégis érdemel. Történt ugyanis ezen az eseményen, hogy a Pest 4. országos egyéni választókerületét az Országházban képviselő KDNP-s honatya rendhagyó módon demonstrálta képviselői rátermettségét: egy hosszú papírtekercset lobogtatott meg a koncert nagyérdemű közönsége előtt, amelyen saját elmondása szerint  az elmúlt években a választókerületbe érkezett kormányzati támogatások tételes felsorolása található. 

A Vác Online beszámolójából megtudhatjuk még a nem hétköznapi gesztus körülményeiről, hogy „[Rétvári] köszöntő beszédét a közönséget szellemesen ijesztgetve úgy vezette fel a műsorvezető, hogy az a parlamenti képviselő emelkedik most a szólásra, aki az Országházban szinte minden évben verhetetlenül tartja a legtöbb és egyúttal leghosszabban felszólaló honatyák rekordját. Természetesen a képviselő úr ezúttal – az alkalomhoz és nem a parlamenti vitákhoz méltóan – igazán röviden, de annál ünnepélyesebb szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket.”

Köszöntőjében Rétvári az orvosok és ápolók verejtékes munkáját dicsérte a járvány alatt, megjegyezve, hogy szerinte a V4-ek közül nálunk volt a legeredményesebb a védekezés. Majd a 2022-es választások előtti, állami munkáltatóknál bevezetett, reálbér-növekedést csak elvétve eredményező béremeléseket sorolta büszkén, ágazatokra lebontva. Majd pedig a választókerületre fókuszált:

„Áttérhetnék még a helyi eredményekre is, de ezek felsorolása kíméletlenül hosszú ideig tartana, így hát csak felmutatok egy listát, ahol összegyűjtöttem a kormány által finanszírozott legfontosabb beruházásokat, amelyek mind ebbe a régióba érkeztek a közelmúltban. Ötven milliárd forint ennek a végösszege, amelyre méltán büszkék lehetünk, amit közösen megünnepelhetünk. Hallgassuk most a térség legkiválóbb zenekarát, örüljünk együtt a közös sikereknek!”

Rétvári képviselő Facebook-bejegyzéséből további részlet derül ki a gigantikus eredménytekercsről, mégpedig az, hogy nem kevesebb, mint két és fél méter hosszú.    

Ugyan nincs az a képfelbontás, amely lehetővé tenné, hogy a hangversenyen készült fotókra ránagyítva lássuk, mi minden van a  kígyózó papírszörnyetegen, és a képviselő sem tett közzé tételes beszámolót, a teljesség igénye nélkül viszont jó eséllyel megtalálhatjuk rajta például

És persze még rengeteg minden mást, ami csak egy két és fél méter hosszú papírra ráfér.

Természetesen botorság lenne ezekre a beruházásokra azt mondani hasból, hogy rossz dolgok, vagy, hogy jobb lenne, ha ez a lista rövidebb lenne, és hogy a választókerület népe ne részesülhessen ezekből a fejlesztésekből.

De mi mindent üzen a kép, amelyen a képviselő a földig érő papírral pózol a szimfonikus zenekar előtt?

Legelőször is azt, hogy az őt megválasztó emberek szolgálata kimerül a lobbizásban, a végtelen(nek tetsző) pénzesőben, tekintet nélkül arra, hogy mi fog épülni abból a pénzből, és ki használhatja majd, mire lesz az jó. Teljesen függetlenül attól, hogy pont ezeket a fejlesztéseket kérte-e a helyi közösség, vagy hogy a választókerület – vagy akár az ország – lakosságának valós szükségletei arányában oszlik-e meg az elköltött pénz.

Másodsorban pedig azt, hogy a két és fél méteres papír a siker szimbóluma.

A siker fokmérője pedig nem a képviselt állampolgár jólléte, problémáinak meghallgatása, becsatornázása a döntéshozatalba, majd pedig azok megoldása, hanem kizárólag a közpénzek fölött diszponáló hatalomhoz való lojalitás, a helyi problémák valós mértékétől és a helyiek valós szükségleteitől független lobbierő.

Mindamellett pedig, hogy – a kép üzenete szerint – ha nem tudsz egy négyéves mandátum végén két és fél méter hosszú papírt lobogtatni, nem vagy igazi képviselő, nem vagy épkézláb politikus, mindez megfordítva is igaz: ha van egy papírkígyód tele számokkal, és a beruházásokat kivitelező vállalkozókhoz – most azt ne is firtassuk, hogy ezek a vállalkozók kinek a holdudvarába tartoznak – eljuttattál soktalicskányi pénzt azáltal, hogy jó a pedigréd a Karmelitában, te jó képviselő vagy, el is végezted a dolgodat erre a négy évre, leülhetsz, ötös.

Egy ilyen papírra azonban nem kerülnek rá az olyan dolgok, minthogy a váciak feje felett átnyúlva döntöttek arról, hogy a Samsung a városba vezetheti a gyárban keletkező napi 10000 köbméter szennyvizét. Ahogyan példának okáért az sem, hogy idén sem valósul meg a váci Jávorszky Ödön Kórház felújítása. Utóbbi esetnek egyébként külön pikantériát ad, hogy az Egészséges Budapest Programhoz tartozó 5,6 milliárdos váci fejlesztés szinte teljes idei keretét eltörölte a kormány, miközben az egészségügyi területért felelős minisztérium  egyik államtitkára éppen Rétvári Bence.

Az, hogy több ilyen ügyben a választókerületben található Vác a rövidebbet húzza, azért is beszédes, mert a város 2019-ben ellenzéki polgármestert és ellenzéki többségű képviselő-testületet választott. Lázár Jánost parafrazálva pedig: jól láttuk a járványt kísérő gazdasági válság államilag irányított pénzmozgásaiból, hogy míg a fideszes városok kaptak kompenzációt a lezárások után, az ellenzékiek – élen a kiszipolyozott fővárossal – pont annyit értek, amennyijük volt.  

Végül érdemes Rétvári papírkígyóját párhuzamba állítani két, teljesen más kontextusban keletkezett, de végső soron vele egyenértékű üzenettel.  Mert amikor Sztojka Attila a Népszava birtokába jutott hangfelvételek szerint a romáknak „lehetőségeket” és „szorosabb kapcsolatokat” ígér a kormánnyal, és amikor Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja, hogy „Magyarországon egy város fejlődéséhez szoros és jó kapcsolat kell a mindenkori önkormányzat és a kormányzat között”, az pontosan ugyanazt üzeni, mint Rétvári Bence listája a kormányzati támogatásokról:

azt, hogy a NER-ben nem képviselők, hanem helytartók vannak.

Ha pedig a választók nem a Fideszre szavaznak, akkor nemhogy a két és fél méter hosszúságot nem éri el az a bizonyos papír, de a fél métert sem.