Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

225-en vesztették életüket a kazah zavargásokban, Nazarbajev két vejét menesztették

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kazah főügyészség közlése szerint 225-en hunytak el Kazahsztánban az elmúlt hetek zavargásaiban – vette észre a hvg.hu. Az áldozatok közül 19-en a biztonsági erők tagjai, 175-en a kórházba szállítás után vesztették életüket. A zavargásokban az ügyészségi vezető szerint több mint 4300-an sebesültek meg, közöttük majdnem 3400-an a rendvédelmi erők tagjai voltak.

„Ebben a számban szerepelnek polgári személyek és a biztonsági erők által ártalmatlanított „fegyveres banditák” is”

– jelentette be Szerik Salabajev, a főügyészség bűnüldözési osztályának vezetője az elhunytakkal kapcsolatban. Hozzátette azt is, várhatóan frissítik majd a számokat. Az ügyészségi vezető szerint január 5-én, a zavargások legtöbb embert megmozgató napján, akár 50 ezren is lehettek az utcákon. A zavargázok utáni nyomozás kapcsán 446 embert vettek őrizítbe.

Az ügyészségen 546 ügyben folyik eljárás, 44 esetbe terrorizmus, 34 esetben tömeges rendzavarás, 15 esetben emberölés vádjával. Összesen 672 személyt állítottak elő, közülük 446-ot előzetes őrizetbe helyeztek. Az irataik ellenőrzése után mintegy száz embert elengedtek.

Szintén szombaton derült ki, hogy menesztették Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök két vejét két energetikai cég éléről. Dimas Doszanov a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat éléről távozott, Kajirat Saripbajevet pedig a QazaqGaz gázszállító cég elnöki tisztségéből mentették fel.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, Kazahsztánban január másodika óta egyre növekvő tiltakozáshullám indult, miután a kormány a cseppfolyósított gáz (LPG) árának plafonját eltörölte, így az hirtelen megduplázódott. A demonstrációk eredetileg a legszegényebb perifériás területekről indultak ki, de hamar átterjedtek a nagyobb városokra és a fővárosra, Nur-Szultanra is. A tüntetésekből pár nap leforgása alatt zavargások, a zavargásokból tegnapra fegyveres utcai összecsapások alakultak ki a kazah biztonsági erők és a feldühödött tüntetők között.

A kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev  a Szovjetunió széthullása utáni volt tagköztársaságokból alakult katonai szövetséghez, az ODKB-hez fordult, amelynek tagországai katonai alakulatokat vezényeltek a közép-ázsiai országba „békefenntartás” címszóval. A konfliktusról itt olvasható a múlt hét csütörtökipénteki és szombati beszámolónk, a helyzet társadalmi indítékokról és előzményeiről itt és itt írtunk részletesebben.

(HVG)