Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tokajev elnök szerint „helyreállt a rend”, a felkelők szerint ellenállnak – pénteki hírek Kazahsztánból

Ez a cikk több mint 2 éves.

A csütörtökön is folytatódó heves tűzharcok után ma Kaszim-Zsomart Tokayev bejelentette, hogy a rendőrök és a katonák lényegében helyreállították a rendet, írja a Meduza. A kazahsztáni belügyminisztérium szerint minden közigazgatási épület és rendőrkapitányság újra a hatóságok ellenőrzése alatt áll.

„A helyi hatóságok kézben tartják a helyzetet, de továbbra is vannak felfegyverzett terroristák az országban, akik kárt tesznek az emberek tulajdonában” – mondta Tokajev. 

A kazah elnök pénteki televíziós beszédében személyesen adta parancsba, hogy a biztonsági erők figyelmeztetés nélkül vessenek be éles lőfegyvereket a tüntetők (Tokajev szerint banditák és terroristák) visszaszorítása érdekében. A kazahsztáni belügyminisztérium mai közlése szerint, eddig 26 „fegyveres bűnözőt” öltek meg, és több mint 3000-et őrizetbe vettek, a tüntetések kezdete óta pedig 18 rendőr és katona vesztette életét.

Orosz békefenntartók segítségével a helyi rohamrendőrök visszafoglalták a tüntetőktől a tegnap elfoglalt almati repülőteret – erősítették meg a moszkvai Védelmi Minisztérium tisztviselői ma.

Mindezek ellenére továbbra is tűzharcok vannak az országban, ahogy a katonák és a rendőrök az „antiterrorista” akció keretében igyekeznek megtisztítani az utcákat.

Terrorellenes hadművelet kezdődik a városban. Ne hagyja el otthonát. Kérjük, tartózkodjon biztonságos helyen. Vigye haza családját és gyermekeit. Ne veszélyeztesse magát és szeretteit” –

ilyen bejelentések hallhatóak Kazahsztán több városában is.

A legtöbb összecsapás az ország gazdasági fővárosában, Almatiban van még. A tüntetők rendőrkocsikat gyújtottak fel,

és továbbra is tűzharcba keverednek a hatóságokkal.

A reggel lekapcsolt, majd visszakapcsolt interneten pedig lázadó csoportok jelentik be, hogy nem adják fel a harcot, és tovább fognak küzdeni Kazahsztán szabadságáért.

Mindeközben Nurszultan Abisuli Nazarbajevet, Kazahsztán volt tejhatalmú urát aki 2019-ig állt az ország élén, a zavargások kitörése óta senki sem látta. A krízishelyzet január 6. kora reggelére odáig fajult, hogy a kormány és Nazarbajev távoztak pozícióikból, Kaszim-Zsomart Tokajev elnök váltotta őt a háttérben irányító Biztonsági Tanács elnöki pozíciójában. A kazahsztáni hírügynökség mai beszámolója szerint Nazarbajev és közvetlen családja elmenekült Kazahsztánból.

Úgy tűnik a zavargásokat Tokajev arra használja, hogy végleg eltávolítsa elődjét, Nazarbajevet a hatalomból.

Erre utalhat az is, hogy egy később törölt bejegyzésben a kazahsztáni hírügynökség arról is beszámolt, hogy Nazarbajev unokaöcsét letartoztatták Almatiban. Jelzésértékű, hogy a Meduza információi szerint az állami tisztviselők már nem nevezik a volt államfő tiszteletére Nur-Szultan-nak a fővárost.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, Kazahsztánban január másodika óta egyre növekvő tiltakozáshullám indult, miután a kormány a cseppfolyósított gáz (LPG) árának plafonját eltörölte, így az hirtelen megduplázódott. A demonstrációk eredetileg a legszegényebb perifériás területekről indultak ki, de hamar átterjedtek a nagyobb városokra és a fővárosra, Nur-Szultánra is. A tüntetésekből pár nap leforgása alatt zavargások, a zavargásokból tegnapra fegyveres utcai összecsapások alakultak ki a kazah biztonsági erők és a feldühödött tüntetők között.

A kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev  a Szovjetunió széthullása utáni volt tagköztársaságokból alakult katonai szövetséghez, a CSTO-hoz fordult, amelynek tagországai katonai alakulatokat vezényeltek a közép-ázsiai országba „békefenntartás” címszóval. Ma, rövid tanakodás után Kirgizisztán is csatlakozott a „békefenntartó” erőkhöz, és katonákat küldött a felkelés leverésére.
Címlapkép: Twitter