Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kazah elnök maga parancsolta, hogy éles lőszerrel verjék vissza a tüntetőket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kaszim-Zsomart Tokajev személyesen utasította a biztonsági erőket, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül vessenek be éles lőfegyvereket a tüntetők visszaszorítása érdekében – ezt maga a kazah elnök mondta pénteken elmondott televíziós beszédében. Az elnök közölte: a tűzparancs továbbra is érvényben marad az erőszakos tüntetők ellen. Tokajev – ahogyan ő fogalmazott – az „úgynevezett szabad médiát” és a „külföldi ügynököket” is hibáztatta a  konfliktus kitörése miatt.

Közleményében „bűnözőknek” és „terroristáknak” nevezte a kazah biztonsági erőkkel összecsapó tüntetőket, azt sérelmezve, hogy utóbbiak a harcok során a „köztulajdont rongálták”.

Az elnök beszédében kizárta a békés megegyezés lehetőségét: 

„Külföldről arra szólítottak fel minket (utalva itt az amerikai külügyminisztérium felhívására – a szerk.), hogy folytassunk tárgyalásokat a békés megoldás érdekében. Micsoda ostobaság! Milyen tárgyalásokat folytathatnánk a bűnözőkkel? Felfegyverzett és jól felkészült banditákkal van dolgunk, helyiekkel és külföldiekkel egyaránt. Banditák és terroristák, akiket meg kell semmisíteni. Ez mihamarább meg fog történni.”

Közölte, hogy az Oroszországból és a szomszédos államokból küldött „békefenntartó” erők Kazahsztán kérésére érkeztek, és ideiglenesen az országban tartózkodnak továbbra is a rend biztosítása érdekében. Tokajev köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, valamint Kína, Üzbegisztán és Törökország vezetőinek a zavargások megfékezésében nyújtott segítségükért. Azt ugyanakkor hozzátette: a „felmentősereg” az utcai harcokban eddig egyáltalán nem vett részt.  

A kazahsztáni belügyminisztérium pénteken közölte, hogy eddig 26 „fegyveres bűnöző” kapott halálos lövéseket, és több mint 3000-et őrizetbe vettek, a tüntetések e heti kezdete óta pedig 18 rendőr és katona vesztette életét.

A kazah elnök kijelentette, hogy az alkotmányos rendet „nagyrészt helyreállították” az egész országban, hozzátéve, hogy a biztonsági műveletek „a fegyveres tüntetések teljes leveréséig” folytatódnak. 

A TASZSZ orosz hírügynökség, valamint a Reuters és az AFP beszámolói szerint ugyanakkor a fegyveres harcok pénteken is folytatódtak Kazahsztánban, a korábban legstabilabbnak gondolt közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok egyikében. Immáron hatodik napja tartanak az összecsapások a kormányerők és a tüntetők között Almatiban, az ország legnagyobb városában.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, Kazahsztánban január másodika óta egyre növekvő tiltakozáshullám indult, miután a kormány a cseppfolyósított gáz (LPG) árának plafonját eltörölte, így az hirtelen megduplázódott. A demonstrációk eredetileg a legszegényebb perifériás területekről indultak ki, de hamar átterjedtek a nagyobb városokra és a fővárosra, Nur-Szultánra is. A tüntetésekből pár nap leforgása alatt zavargások, a zavargásokból tegnapra fegyveres utcai összecsapások alakultak ki a kazah biztonsági erők és a feldühödött tüntetők között.

(The Guardian, Nojava Gazeta, France24)