Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az olaszországi igazságszolgáltatás ejtette az összes vádat a menekülteket mentő német hajóskapitány ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az olaszországi igazságszolgáltatás ejtette az összes vádat Carola Rackete, a Sea-Watch 3 humanitárius hajó kapitánya ellen – írja a Libération honlapja. Carola Racketét 2019 júniusában tartóztatták le, miután a tiltások ellenére kikötött Lampedusa kikötőjében 42 menekülttel a hajó fedélzetén.

A Sea-Watch nevű német civil szervezet hajója 2019. június 12-én nemzetközi vizeken 53 embert mentett ki Szicília közelében. S bár számos kikötőtől kért engedélyt a partraszálláshoz, mind megtagadta. Carola Racketének, a hajó kapitányának bűne többek között az volt, hogy a mentés után ellenszegült a líbiai parti őrség utasításának, hogy vegye Tripoli felé az irányt. Rackete bizonyos volt benne, hogy Líbiában embercsempészek kezére kerülnének a menekültek.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR), a Nemzetközi Migrációs Szervezet és egyéb olaszországi és nemzetközi szervezetek hasztalanul követeltek kikötési engedélyt a holland zászló alatt hajózó Sea-Watch számára. Noha pl. a torinói érsek is felajánlotta, hogy elszállásolja a hajón tartózkodó menekülteket, csupán 3 kiskorút, 3 nőt, akik közül kettő várandós volt, 2 apát és 3 beteget engedtek a szárazföldre lépni. Végül 14 napos hánykolódás után – figyelmen kívül hagyva a vámosok tiltását, akik megpróbálták feltartóztatni a hajót – a Sea-Watch kikötött Lampedusa kereskedelmi kikötőjében.

Az olaszországi igazságszolgáltatás és az akkori belügyminiszter, Matteo Salvini büntetőeljárást indított Rackete ellen. Salvini azzal vádolta, hogy veszélyes manővert kísérelt meg az eléje érkező vámhajóval szemben. Ez akár azzal is járhatott volna, hogy a hajóskapitányt 10 éves börtönbüntetésre ítélik. Racketét letartóztatták, a hajót pedig a csendőrség lefoglalta.

Matteo Salvini örvendezve fogadta a kapitány letartóztatását: „Küldetés teljesítve, törvényen kívüli kapitány letartóztatva, kalózhajó elkobozva, maxi büntetés a külföldi NGO-nak.”

A Sea-Watch 3 kapitánya ellen hosszú eljárás kezdődött, amely során Rackete szabadlábon védekezhetett. 2021 májusában a vámhajó elsüllyesztésének vádját ejtette a bíróság, az „illegális migráció pártolásának” vádpontjában azonban tovább folyt a tárgyalás.

Idén karácsonykor azonban a szicíliai Agrigento bírósága végleg ejtette a vádakat – derül ki az Infomigrants című honlap információiból. „Carola Rackete a nemzeti és nemzetközi tengerjog szerinti mentési kötelezettségnek eleget téve járt el” – mondta Micaela Raimondo, az ügyben eljáró bíró. Hozzátette: „Egy tengeren lévő hajó nem tekinthető biztonságos helynek: amellett, hogy ki van szolgáltatva a kedvezőtlen időjárási körülményeknek, nem teszi lehetővé a megmentett személyek alapvető jogainak tiszteletben tartását.”

Ennek nyomán Carola Rackete nyilatkoztatot tett közzé a Twitteren, amelyben kifejtette, hogy Salvini 2019-es döntése „minden normát megszegett”. Rackete utal az EU által az elmúlt években folytatott migrációs politikára is, amely szerinte elfogadhatatlan:

„A modern történelmünk legsúlyosabb jogsérelmeit nem egyének, hanem államok követték el. Az elmúlt években az EU és tagállamai milliókat költöttek a határok militarizálására” – írja a 30 éves aktivista.

„A Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) bűnrészes több ezer olyan ember erőszakos kitoloncolásában és visszaszorításában, akik az emberi jogok súlyos megsértésének áldozatai Líbiában. Görögországban, Horvátországban és Lengyelországban illegális kitoloncolásokat hajtanak végre. […] Ezért szembe kell szállnunk a demokratikus államok hatóságaival, és felelősségre kell vonnunk őket, amikor bűncselekményeket és igazságtalanságokat követnek el” – írja Carola Rackete.

A bíróság döntése egybeesett a Sea-Watch szombati bejelentésével, miszerint a Sea-Watch 3 péntek óta három mentőakcióban összesen több mint 270 menekültet mentett ki a Földközi-tenger középső részén.

(Libération, Infomigrants, Mérce)