Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ejtették a vádat az olasz hatóságokkal szembeszálló, menekülteket mentő német hajóskapitánnyal szemben

Ez a cikk több mint 2 éves.

A szicíliai Agrigentóban a helyi ügyészség véleményére alapozva ejtette a bíróság a vádat Carola Rackete német hajóskapitánnyal szemben, aki 2019-ben 53 menekülttel a hajója fedélzetén engedély nélkül kikötött Lampedusa szigetén.

Rackete 14 napi várakozás után törte át a Matteo Salvini akkori olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes által elrendelt tengeri vesztegzárat, amivel valószínűleg megmentette utasainak az életét.

A kapitány 2019. június 12-én a Sea-Watch menekültmentő civil szervezet egyik holland felségjelű hajójával Szicília közelében mentett ki a Földközi-tengerből 53 menekültet, akikkel két héten keresztül vesztegelt a nyílt vízen, miután az olasz hatóságok sehol sem engedték kikötni. Rackete a mentés után megtagadta a líbiai parti őrség utasítását, hogy vegye Tripoli felé az irányt, mivel a nemzetközi jog szerint ilyen esetben a legközelebbi biztonságos kikötőbe kell eljutni, Líbia azonban nem tekinthető biztonságosnak.

A hajó június 26-án délután Lampedusa felé vette az irányt, azonban amikor a kikötő közelébe ért, az olasz hatóságok felmentek a fedélzetre, ellenőrizték a jármű és a legénység papírjait, majd folytatódott a várakozás. Miután 48 órája várakozott Lampedusa közelében, Carola Rackete úgy döntött, engedély nélkül áll be a kikötőbe, és bár a vámosok fizikailag megpróbálták ezt megakadályozni, a Sea-Watch 3-nak sikerült végül kikötnie.

Ezt követően Racketét az olasz hatóságok azonnal őrizetbe vették, hajóját a partiőrség elkobozta. A kapitány előzetes letartóztatását végül július másodikán nem találta megalapozottnak és megszüntette Agrigento város vizsgálóbírája, az eljárás azonban azóta folytatódott.

A most ejtett vád szerint Rackete ellenállt a rendőrségnek és a kikötőbe beállás során sérülést ejtett a hatóságok hajóján. Az ügyészség szerint azonban a kapitány humanitárius alapon cselekedett, kötelességtudatból vezette biztonságos kikötőbe a menekülteket.

Az ítélettel kapcsolatban Rackete rövid videót posztolt a Twitterre, amiben arról beszélt, hogy a tengeri mentés csak kis része egy jóval nagyobb küzdelemnek, amelynek hosszú múltja van és hosszú jövője lesz. „Nem csak azokkal kell szolidaritást vállalnunk, akik úgy néznek ki, mint mi, és akikkel együtt tudunk érezni, hanem azokkal is, akiknek erre a legnagyobb szüksége van. Ezek azok az emberek, akik a rendszerszintű diszkrimináció áldozatai” – mondja a videóban. Rackete azzal zárja rövid bejelentkezését, hogy gyakran nem kap figyelmet az ilyen típusú tevékenység, de „nagyon fontos, hogy ennek ellenére is azt tegyük, ami helyes.”

Rackete ügyvédje 2019 nyarán Matteo Salvinivel szemben benyújtott egy keresetet azzal a váddal, hogy a volt miniszterelnök-helyettes gyűlöletkeltő üzeneteket terjesztett Facebookon és Twitteren a hajóskapitánnyal szemben. Ezt a vádat a bíróság hétfőn ejtette.

Salvinivel szemben több eljárás is indult a menekültekkel kapcsolatos politikája következtében: több ízben túszejtéssel vádolták azért, mert olyan hajókat nem engedett kikötni akár heteken keresztül az olasz parton, melyeknek a fedélzetén menekültek voltak. Az olasz ügyészség nyomozása az egyik ilyen eset kapcsán arra is rávilágított, hogy a hatóságok intézkedései, valamint azok hiányosságai emberéleteket követelhetnek.

Salvini 2019 júliusában 6 napig nem engedte az olasz partiőrség egyik hajójának, a Gregorettinek hogy kikössön a szicíliai Cataniában, mivel több mint 100 menekült tartózkodott a fedélzetén. Az emiatt indított bírósági eljárásnak múlt pénteken vetett véget a cataniai bíróság ítélete, amely ejtette a vádat. Egy másik, hasonló ügyben szeptember 15-én kezdődik meg a tárgyalás szeptember 15-én, valamint egy lampedusai eljárás is folyik a volt belügyminiszterrel szemben, mivel 2019 augusztusában 19 napig nem hagyott kikötni egy Open Arms nevű civil hajót a város kikötőjében.

Címlapkép: Twitter