Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A karácsonykor is munkába álló brit egészségügyi dolgozók kevesebbet keresnek, mint tíz éve

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egy nagy-britanniai szakszervezeti szövetség, a Trades Union Congress (TUC) karácsony alkalmából kutatást tett közzé a koronavírus-járvány nélkülözhetetlen dolgozóiról. A kutatás azt találta, hogy a járvány alatt kulcsfontosságúnak minősített munkakörök dolgozóinak reálbére alacsonyabb, mint tíz éve.

 Miközben december végére már több mint egymillióra becslik az omikronnal fertőzöttek számát az országban, Nagy-Britannia egészségügyi dolgozói közül már lassan 20 ezren jelentettek beteget. Ez körülbelül a duplája az egy héttel ezelőtti hiányzásoknak.

Ezzel párhuzamosan a TUC kutatása arra jutott, hogy a karácsonykor is dolgozni kényszerülő egészségügyi dolgozók és egyéb kulcsfontosságú dolgozók – rendőrök, felszolgálók, séfek, szociális dolgozók, gondoskodásban dolgozók, takarítók, gondnokok stb. – kevesebbet keresnek, mint egy évtizede.

Frances O’Grady, a TUC főtitkára így nyilatkozott erről:
„Sok kulcsfontosságú dolgozó, akik a covid-fertőzések újabb hullámára készülnek, a reálértéket tekintve kevesebbet keresnek, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ez nem igazságos. Míg sokan közülünk pulykát töltünk karácsony alkalmából, kulcsfontosságú munkások ezrei fognak keményen dolgozni a frontvonalon, akik közül sokan létszámhiánnyal küzdenek az omikron variáns miatt. De a fizetésük messze elmarad attól, amennyinek lennie kellene, különösen egy megélhetési válság alatt.”
A TUC főtitkára azt reméli, hogy a járványhelyzet miatt 2022 fordulópont lesz és a kormány elkezd befektetni a közszférában. Ezzel céllal más szakszervezetek is egyetértenek. A Unite szerint „a profitot  ki kell venni a tárgyalótermekből és a dolgozók zsebébe kell tenni”, és a Unison is elfogadhatatlannak tartja, hogy a béremelés alacsonyabb legyen, mint az infláció mértéke.
Mindeközben Magyarországon bár  az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismeri, hogy több fizetés járna az egészségügyi szakdolgozóknak, az EMMI a Pénzügyminisztériumra hárítja a problémát. Viszont amíg az orvosok béremelése már hellyel-közzel megtörtént, a magyarországi egészségügyi szakdolgozók bére  aránytalanul alacsony maradt az orvosok béréhez képest.
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán