Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak annak jár a fegyverpénz, aki beoltatja magát – 14 ezren biztosan nem kapják meg a pluszjuttatást

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat – írja az rtl.hu. A juttatás részletszabályairól szóló, hétfőn megjelent kormányrendelet alapján kimarad a pénzosztásból az a közel 15 ezer munkavállaló, akik nem a hivatásos állomány tagjai, de nem kapnak pluszjuttatást azok sem, akik nyugdíjból mentek vissza dolgozni.

A miniszterelnök által szeptemberben beígért juttatás feltételeit részletező rendelet alapján azok a rendvédelmi dolgozók részesülhetnek hathavi távolléti díjnak megfelelő összegben, akik idén december 31-én állományban voltak, függetlenül attól, hogy határozott vagy határozatlan idejű volt a szerződésük. A jogosultak körébe tartoznak a katonák, a katasztrófavédelmisek, a terrorelhárítók és idegenrendészetisek, a büntetésvégrehajtásban dolgozók, a NAV-pénzügyőri munkakörben dolgozók és a rendőrség hivatásos állományának tagjai.

Így tehát nem jár juttatás azoknak a rendőröknek, akik nem a hivatásos állomány tagjai.

Az úgynevezett riaszosok (rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozók) a rendőrség összlétszámának (50 678 fő) mintegy negyedét (13 733 fő) teszik ki. Ők biztosan nem részesülnek a jutalomban. Rajtuk kívül biztosan nem kapnak jövő februárban fegyverpénzt az iskolaőrök, a nyugdíjból visszatérő (szenior állományú) rendőrök, a próbaidőn lévők és a felmentési-, lemondási időt töltők sem.

„Előfordulhat, hogy két dolgozó ugyanabban az irodában végzi a munkáját, de az egyik kap pénzt, míg a másik nem”

– mondta az rtl.hu-nak Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője.

A hétfői rendeletből kiderül az is, csak azok jogosultak a jutalomra, akik január 31-ig beoltatják magukat.

Az ügyféllel is érintkező rendvédelmis dolgozónak, több más állami alkalmazotthoz hasonlóan, december 15-ig kellett kötelezően felvennie a koronavírus elleni védőoltást. Akik ennek nem tettek eleget, azokat fizetés nélküli szabadságra küldték. Január 31-ig a teljes állománynak be kell adatnia az oltást. Akik ennek ne tesznek eleget, nem részesülhetnek a szolgálati juttatásban, amennyiben a kifizetés esetleg már megtörtént, úgy visszafizetési kötelezettség terheli őket.

Amint arról korábban beszámoltunk, a hónap elején a rendvédelemben dolgozók körében nagyjából 70%-os volt az átoltottság. Az ágazat munkavállalói mindeközben továbbra sem kaptak választ a kötelező oltással kapcsolatos legégetőbb kérdéseikre.

A rendőrszakszervezetek már a kötelező oltás bejelentésekkor figyelmeztettek, a kormány ezzel csak kaput nyit azok előtt, akik eddig is le akartak szerelni. Egy tavaszi, Belügyminisztériumban működő szakszervezetek által kezdeményezett felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít. 

Ezt támasztja alá az Országos Rendőr-főkapitányság RTL-nek küldött adatsora, amiből kiderül, a rendőrség állománya összességében több, mint 500 fővel csökkent az elmúlt fél évben.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher